Cengiz Aldemir/ANKARA - İz Gazete'ye konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ABD’deki olayları, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan Rektör krizini, geciken aşılamayı, emekli ve memura yapılan zamları değerlendirdi.

HALKIN İRADESİNE SAYGI DUYULMALI

ABD'de Trump yanlılarının, seçim sonuçlarının onaylanması sırasında ABD kongre binasını basmasıyla başlayan olaylar konusunda, Kapitalist ABD’nin demokrasi bayramının sona erdiğini, demokrasi konusunda bir rota çizemediğini, bu nedenle artık onu belirleme ve hatta başkalarına empoze etme hakkını da kaybettiğini vurgulayan Beko, “Herkese Demokrasi dersi vermeye kalkan ancak demokratik ülkeleri karıştırmada usta olan ABD kendi içindeki demokrasilerine yönelik bir saldırıya tanık oluyoruz. Trump Demokratik sürece saygı duymamıştır ve demokrat bir anlayışa sahip olmadığını bir kez daha göstermiştir. Buradan çıkarılacak ders ise demokratik seçimlerin öneminin bir kez daha gözler önüne sermiştir. Halkın iradesi baskı altına alınamaz. Demokratik seçim sonuçlarına ve anayasanın temel değerlerine saygı gösterilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

BİLİM İNSANI HAKSIZ ATAMAYI REDDEDER

ABD’de yaşanan antidemokratik olayların bir benzerinin Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşandığına dikkat çeken Beko, iktidarın üniversitelerin özerk ve demokratik uygulamalarını hiçe sayarak Boğaziçi üniversitesine AKP’li bir ismi rektör atanmasına tepki gösterdi. Rektör atama konusunda Saray yönetiminin yasaları çiğneyerek, üniversite senatosunun kendi rektörlerini seçme iradesine müdahale ettiğini ifade eden Beko, “Bu konuda asıl sorun akademik özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin iradeleriyle belirlenir. Üniversitelerin karar alma mekanizmalarına yapılan müdahaleyi kabul edilemez. Üniversiteler fikir üreten yerlerdir. Üniversite mensuplarının iradesi hiçe sayılarak rektör ataması politiktir. Antidemokratik uygulamalar üniversitelere zarar veriyor. Bilim yuvaları herhangi bir kişi veya kurumun siyasi aracı olarak kullanılmaması bilimsel açıdan vazgeçilmezdir. Rektör, dekan, bölüm başkanı gibi yöneticiler atanmayla değil seçimle gelirler. Rektör atanan Melih Bulu kendisini bilim insanı olarak görüyorsa, haksız ve hukuksuz bu atama karşısında o atamayı reddeder” dedi.

AŞI KONUSUNDA ENDİŞELİYİZ

AKP iktidarı tarafından 2011'de kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Kurumu'nun yeniden açılması çağrısında bulunan CHP’li Beko, Kurumun, Cumhuriyet tarihi boyunca pek çok salgın hastalığa karşı aşı geliştirdiğini anımsatarak, “Türk Tabipleri Birliği’nin, “Sağlık Bakanlığı aşı sürecini yönetemiyor, aşılama programıyla ilgili şeffaf olmaya davet ediyoruz.” açıklamasına katılıyorum. Bir çok ülke kitleler halinde halkını aşılamaya başlarken, halka maske skandalı yaşatan Saray yönetiminin, aşı konusunda da aynı olumsuzlukları yaşatmasından endişe duyuyoruz” diye konuştu.

EMEKLİ VE MEMUR SEFALETE MAHKÜM EDİLDİ

Memura ve emekliye verilen son zamlar konusunda da eleştirilerini sürdüren Beko, Saray yönetiminin emekli ve memurların insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını karşılayacak ve insan onuruna yakışan bir maaşı çok gördüğünü belirterek, “Onurlu bir yaşam sürdürmeye çalışan ancak zorluklarla baş etmek adına akşamları pazar artıkları ile beslenmek zorunda kalan emekliler; AKP tarafından yine sefalete mahküm edilmişlerdir. Dört maaşla, beş maaşla saraylarda yaşayanların halkın derdiyle dertlenmesi mümkün değildir. Tok açın halinden anlamaz. Halkı açlığa ve yokluğa terk etmeyi tek adam düzeniyle sürdüreceklerini zannedenler, ilk seçimde halkın kararını görecek ve ucube rejimleriyle beraber devrilip, dağılıp gidecekler” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi