Cengiz Aldemir/ANKARA - CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, bir yıl önce İzmir Bayraklı ilçesinde Alevi vatandaşların evlerine yapılan işaretlemelerle ilgili soruşturmanın hangi aşamada olduğunu sordu. 13 ay sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı yanıtta, “Faillerin tespitine yönelik çalışmalar devam etmektedir.” denildi. Gelen yanıta tepki gösteren Beko, “Önergeme gelen yazı yanıttan uzak, vurdum duymaz bir anlayış içeriyor. Şimdi yine soruyorum Sayın Soylu’ya; Bir yıl önce ki olayın failleri hala yakalanamıyorsa, daha dün camilerden Çav Bella şarkısını çalan provokatörleri ne zaman yakalayıp da hesap soracaksın? diye sordu.

FIKRA GİBİ YANIT

Bakanlıktan gelen yanıtı İz gazete ile paylaşan Beko, “ Bakın bana gelen yazı da, “İlgi yazı ekinde yer alan İzmir Milletvekili Kani BEKO 'ya ait 7/10614 esas numaralı yazılı soru önergesi incelenmiştir. Soru önergesinde bahsi geçen olayla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca 21/10/2019 tarih ve 2019/49904 soruşturma sayılı "Arama Kararı” doğrultusunda olayın aydınlatılması, faillerin tespitine yönelik çalışmalar devam etmektedir.” deniliyor. Fıkra gibi bir yanıtla karşı karşıyayız” eleştirisinde bulundu.

HALK ADINA SORUYORUZ

Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan yetkilileri uyaran CHP’li Beko, “Bu gidişle camiden Çav Bella şarkısını çalan provokatörlerin hiç bulunamayacağı endişesi yaşıyorum. Bizler halk için önerge veriyoruz, soruyoruz, araştırıyoruz. Ama ne yazık ki devlet kurumlarında bize gelen yazılar içler acısı bir durumu da ortaya koyuyor. Türkiye Cumhuriyeti bir parti devleti değildir. Sayın Soylu bu provokatörleri bulması gerekir. Kamuda çalışanlar da partinin militanı olamaz. Halkın parasıyla maaş alanlar bunu unutmasın” hatırlatmasında bulundu.

HEPSİ PROVOKASYON

İzmir’e yönelik olayların bilinçli provokasyonlardan ibaret olduğunun altını çizen CHP’li Beko, “Türkiye tablosunda bu çirkin eylemleri herkesin inancının gereğini özel yaşamında tam bir dokunulmazlıkla yaşamasından ve din ve vicdan hürriyetinin temininden yana olanlara dönük provokasyonlara yol açabilecek eylemlerden başta hükümet ve onun yandaşları kaçınmalıdır. Partimize karşı yapılan bütün çirkin girişimleri bizler ortaya çıkaracağız. Bu sürecin gerçek sorumluları ivedilikle ortaya çıkarılmalıdır. İzmir’in farklılıkları zenginlik olarak gören yapısına saldırıları reddediyoruz. Herkesin inancına saygılı bir laiklik anlayışını esas alan, düşünce ve ifade hürriyetini en temel ilke kabul eden demokrasinin yeniden inşası için yüklendiğimiz sorumluluk kelimelerimizi çok ama çok özenli seçmemizi gerektiriyor” diye konuştu.

Özgür, demokratik ve laik Türkiye’nin yeniden inşasının birilerini çok tedirgin ettiğini vurgulayan Beko, sürecin başladığını, sandık yolunun açılacağını belirtti. İktidar ve yandaşlarının demokratik değişimin, özgürlüğün ve insana ve inanca saygılı laikliğin tesisinin önünde duramayacağını kaydeden Beko, Provokasyonu açığa çıkarmakla görevli olanların, siyasi baskılara rağmen işlerini hakkıyla yapmalarını ve gerçeklerin ortaya çıkartılmasına katkı vermelerinin bir yurttaşlık görevi olduğunu söyledi.

Editör: Haber Merkezi