CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Ekonomik sorunlar yüzünden intihar eden işçilerin sorunlarını Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a soran eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, gelen yanıta tepki göstererek, "Ciddiyetten uzak, iktidarın kendi milletvekilleriyle bile görüşmeyen iktidarın bakanları ,sorduğumuz soruları değil kafalarına göre yanıt vererek sorunları geçiştirmeye çalışıyorlar" dedi.

Milletvekili olduğu günden itibaren çalışma hayatında yaşanan sorunları yakından takip eden CHP'li Beko, Bakan Selçuk'dan gelen yanıtı İz gazete ile paylaştı. İşsiz kalan 1200 işçinin 5 aylık ücret ve kıdem tazminatının ödenmediğini, 2 işçinin de intihar etmesinin nedenlerini soran Beko' ya, Bakan Selçuk'dan,‘'Konuyla ilgili işlemler, İcra İflas Kanunu uyarıca sürdürülmektedir' 'yanıtı geldi.

HALKA ŞİKAYET EDİYORUM

Gelen yanıta sert tepki gösteren Beko, Bakan Selçuk'u, "Yıllardır işçi ve emekçilerin haklarını savunmak için mücadele ettim. Sayın Bakan kanundan bahsediyor. Sorulara yanıt yerine istatistik veriler yolluyor. Sayın Selçuk intihar etmekten başka yol bulamayan işçi ailelerinin yerine koysun kendisini ve sorumluluğunu aldığı bakanlığın hakkını versin önce. Halkın sorunlarından uzak bir Aile ve Çalışma Bakanı ile karşı karşıyayız. İki yıl önce verdiğim önergeye gelen yanıtı sizinle paylaşıyor ve Bakan Selçuk'u halka şikayet ediyorum. " sözleriyle eleştirdi.

BEDELİ EMEKÇİLER ÖDÜYOR

Mağdur olan işçilerin adına cevap beklerken yetersiz bir yanıtla karşılaştığını vurgulayan Beko, konuyla ilgili hatırlatmalarda bulundu. İşçilerin her pazar fabrika önünde eylem yaptıklarını belirten Beko “Ancak işçiler direnmeye başlayınca bu direnişi kırmak isteyenler de boş durmadı. Direnişe desteğe gidecek olanları arayıp, “Orada provokatörler var gitmeyin!” diyerek, direnişi itibarsızlaştırıp, direnenleri yalnızlaştırmak istediler. İşçiler AKP İstanbul İl Başkan Yardımcısıyla görüştüler, aldıkları cevap, “Gidin, başınızın çaresine bakın” oldu. Devlet, patron, sendika hepsi onlara karşı aynı tarafta birleşti. İşçiler ne ücret alacaklarını ne kıdem tazminatlarını alabildi. Toplam 170 milyon liraya yakın alacakları var. Bu arada iki işçi intihar etti ve birçok insanın yuvası yıkıldı. Dedim ya hep olan çalışana oluyor, bedelini hep onlar ödüyor” diye konuştu.
SUÇLULUK PSİKOLOJİSİ

Patronun fabrikanın içini gizlice boşaltıp kendisine ait başka bir fabrikada üretime devam ettiği ve halen daha adi hırsızlık olarak gösterilerek fabrikanın içinin boşaltıldığı iddialarını da dile getiren Beko, işçilerin, yağmalanmadan sorumlu tuttukları iflas dairesi müdürü ile iflas dairesi memurları hakkında savcılığa şikayette bulunduklarını vurguladı. Beko, işçilerin mağduriyeti ve fabrikanın talan edilmesinde en büyük sorumluluğun iktidarda ait olduğunu belirterek, önergeye yanıt vermemenin suçluluk psikolojisinden kaynaklı olduğunu söyledi.

Editör: Haber Merkezi