CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE- Meclis de görüşülmekte olan 2021 bütçesi üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Bütçenin, milyonların salgın sürecinde ekmek ve gelir kaybı yaşadığı, işsizliğin arttığı, esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaştığı, işçilerin kıdem tazminatı başta olmak üzere neredeyse bütün haklarının hedefe konulduğu koşullarda hazırlandığını söyledi.

İŞÇİNİN BEKLENTİSİ

10 Milyona yakın işçi ve ailelerinin Asgari Ücret Tespit Komisyonundan insan olmaktan kaynaklı temel ihtiyaçlarını giderecek bir maaş beklediğini ifade eden Beko, işçilerin hazırlamış olduğu örnek tabloyu paylaşarak, “ Aylık giderleri; kira 1.500 lira, elektrik 250 lira, su 150 lira, doğal gaz 600 lira, ulaşım 250 lira, mutfak 1.000 lira, eğitim 400 lira, sağlık yok, asgari ücretlinin hastalanmaya hakkı da yok. Toplam 4.150 lira, asgari ücret ise 2.324 lira; açlık sınırı 2.500 lira, yoksulluk sınırı ise 8.000 lira. Asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalı, en azından 4 işçi için hesaplanmalıdır” dedi.

SİYASİ VE SENDİKAL BARAJLAR KALDIRILSIN

Siyasi partilerde olduğu gibi sendikalarda da baraj sisteminin devam ettiğini hatırlatan Beko, Meclisten yeniden yetki alamazlarsa 50 bin işçi, ailesiyle birlikte 250 bin kişi mağdur olacağını bildirdi. Sendikal hak ve özgürlüklerin önünün açılmasını siyasi ve sendikal barajların kaldırılmasının önemine değindi.

İŞÇİ ÖLÜMÜNE NEDEN OLANIN KALBİ KURUSUN

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve sarayın Türkiye ekonomisinin yüzde 5-6 oranında büyüdüğünü söylemesine rağmen, ülkede 10 milyona yakın işsizin olduğunu, işçi sağlığı, iş güvenliği önlemleri için bütçe ayrılmadığını ve bugüne kadar 25 bin işçinin ölümüne sebep olduklarını belirterek, “ İşçilerin ölümüne neden olanların kalbi kurusun diyorum” sözleriyle tepki gösterdi.

İŞ CİNAYETLERİNDEN DERS ALMADILAR

Dünya Sağlık Örgütü ve ILO’nun "Corona meslek hastalığıdır." demesine rağmenAKP iktidarının bunu kabul etmeyişini eleştiren Beko,Türkiye’nin iş cinayetlerinde Avrupa'da 1'inci, dünyada 3'üncü sırada olduğunu hatırlatarak,iktidarın iş cinayetlerinden ders almadığını söyledi.

SARAYA BÖREK MİLLETE KURU EKMEK

Yine iktidarın 620 bin sağlık emekçisine görev vermediğini, 500 bin öğretmenin atamasının yapmadığını ve 100'e yakını genç insanın intihar etmesine neden olduklarını vurgulayan CHP’li Beko, 30 bine yakın sosyal hizmet uzmanının iş beklediğini, açık olmasına rağmen 14 bin engellinin atamasının yapmayışını sorguladı. Samsun'da işsiz olan bir yurttaşın "iş" "aş" diyerek intihar ettiğini hatırlatan Beko, AKP milletvekillerine, “ Nedenintihar etti biliyor musunuz? Çünkü 5'li çeteye para vermekten kasada para kalmadı, para kalmadı. Saray on sekiz yılda 18 işçinin çalışacağı bir fabrikanın temelini bile atamadı.Başını yastığa koyan milyonlarca insan geceleri aç yatarken saraya ballı börek verdiniz, millete kuru ekmek yedirdiniz, 5'li çeteye de peşkeş çektiniz” diye seslendi.

BU ÜLKENİN İTİBARI NAZIM HİKMETTİR…

İktidarın kendi vatandaşı3,8 milyon kredi borcu varken Merkez Bankasından kaybedilen 125 milyar doların, 5 milyon dolarını Tunus'a, Suriyelilere 300 milyar lira verdiğini, emeklilikte yaşa takılanlara hak ettikleri 10 milyarı vermediklerini ifade etti. Görüşülmekte olan bütçeye hayır diyeceklerini, halkın bütçesini itibar giderlerine harcamakla ülkenin itibarının artmayacağını vurgulayan Beko, “ Uçan sarayla birlikte sarayın 16 adet lüks uçağı vardır. Sorduğumuzda ise AKP'liler diyor ki: " Uçaklarla, lüks makam arabalarıyla biz sarayın itibarını koruyoruz."

Bize göre bu ülkenin itibarı sevgili mücadele arkadaşlarım saray değil, makam arabaları değil; bu ülkenin itibarı Nazım Hikmet'tir. Bu ülkenin itibarı Uğur Mumcular'dır. Bu ülkenin itibarı Bahriye Üçoklar'dır. Bu ülkenin itibarı Deniz Gezmiş'tir. Bu ülkenin itibarı Ulusal Kurtuluş Savaşı'mızın lideri ve Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'tür.”

Editör: Haber Merkezi