Cengiz Aldemir/ANKARA - Bilim Kurulu'nun tavsiyesi sonrasında İçişleri Bakanlığı'nın aldığı Kovid-19 ek tedbirleri kapsamında Türkiye genelinde sokak, köy, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinlikler yasaklandığını, düğün salonu sektörünün pandemi önlemleri kapsamında 4 ay verdiği ara ile yaşadığı ekonomik kayıplara bu yasakla yenisinin eklendiğini, bu nedenle sektörün kesin olarak desteklenmesi gerektiğini meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a, “Daha önce ertelenmiş olan Kısa Çalışma Ödeneği, ücretsiz izinlerle birlikte, biriken vergi, SGK, BAĞKUR prim ve MTV ödemelerinin 2021 sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesi planlanmakta mıdır? diye sordu. 

İKTİDAR VERGİLERİ ERTELEMİYOR

Önergeye verilen yanıtı İz gazeteyle paylaşan CHP’li Beko, “Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ın verdiği yanıtın ‘herkes başının çaresine baksın’ anlayış olduğunu belirterek, “Koronavirüs döneminde düğün sektörüne bağlı olan fotoğrafçılar, organizasyoncular, gelinlikçiler, düğün salonu işletmeleri ve benzeri iş yerlerinin kepenk kapattıracak bir yanıt. Çiftlerin pandemi nedeniyle düğün, kına, nişan gibi kutlamalar yerine resmi nikahı tercih etmesi düğün sektörüne bağlı olan esnafları zor durumda bırakacak bir yanıt vermiştir. Bakan Elvan zorda olan binlerce insanı istihdam eden ve birçok yan sektörleri de bitirecek vergi ötelemesinin yapılmayacağını itirafe eden bir açıklama yollamıştır. Vergilerin hiç birisinin 2021 sonuna kadar ötelenmeyeceğini açık ve net söylemiştir” dedi.

YASAKTA MAHİR İKTİDAR ÇÖZÜMDE KÖR VE SAĞIR

Bakan Elvan’ın mali yönden ortaya koyduğu tavrın düğün salonu işletmecilerinin yanı sıra diğer sektörleri de olumsuz etkileyeceğini, yeniden getirilen yasakların sektörü tamamen bitireceği uyarısında bulunan Beko, yasaklama konusunda mahir olan iktidarın, çözüm ve destek konusunda kör ve sağır olduğun eleştirisinde bulunarak, “Hep yasak açıklanıyor ama kimse destek açıklaması yapmıyor. Yasaklar haklı olabilir ancak zaten büyük ekonomik kayıp yaşayan sektör desteksiz nasıl ayakta kalacak. Biz diyoruz ki aşılama çalışmalarına hız vererek yasak sürecini kısaltabiliriz. Bu süreç içinde de işletmelerin, esnafın vergilerini 2021 yılı sonuna kadar erteleyin diyoruz. Ne yazık ki böyle bir çabayı iktidarda göremiyoruz” ifadelerini kullandı. 

BAKAN ELVAN’A ÖNERİLER

Daha önce ertelenmiş ve biriken vergi, SGK, BAĞKUR prim ödemelerinin 2021 sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesinin işletmeler için hayati bir adım olacağının altını çizen Beko, Bakan Elvan’a seslenerek, “Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteğinin geliştirilerek Pandemi sürecinin sonuna kadar uzatılması konusunda bir şeyler yapın. Pandemi süresince kullanılan işe devam kredilerinin Ekim ayında başlayacak olan ödemelerinin 2021 sonuna kadar faizsiz olarak erteleyin. Firmaların belgelendirdiği işletme giderleri oranında hibe desteğinin sağlayın. Kira desteği ve kira stopaj oranının yeniden düşürülmesi ve bununla birlikte MTV ödemelerinin 2021 sonuna kadar ertelenmesi esnaf için can suyu olacaktır. Zor günler yaşayan sektörü ve çalışanlarını bu süreçte destelemek anlamına gelecek adımların atılması konusunda taşın altına elinizi sokun. Firmalara hibe desteği sağlanması konusunda muhalefetin önerilerine kulak verin. Biriken vergi ve SGK primlerini erteleyin ” çağrısında bulundu.


 

Editör: Haber Merkezi