Cengiz Aldemir/ANKARA- Her zaman söz verip bir türlü yerine getirilmeyen engelli yurttaşların sorunlarını dile getiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İz gazeteye yaptığı açıklamada, toplumun engelli yurttaşların karşılaştığı engelleri, bunların sebepleri ve çözümleri gibi konularda bilinçlendirmesi gerektiğini söyledi.

KAMU KURUMLARI ENGELLİLERE UYGUN OLMALI

Engellilerin karşılaştığı temel sorunların başında konaklama, barınma, tatil, yollar park ve bahçeler vb alanlar gibi alt ve üstyapı sorunları olduğunu belirten CHP'li Beko, "Kamuya ait her yapı engelliye uygun olmalı, özel kişilere ait her yapının da 8/1’i engelliye uygun olmalıdır. Bu ne demektir? eğer Müteahhit isen ev yapıyorsan 8-10 evinden birini engelli vatandaşlarımıza uygun dizayn etmelisiniz! Umumi tuvaletlerde en az 1 adet engelli lavabosu bulunmalı, Devlete ait her kurum ise engellilere uygun olmalıdır" ifadelerini kullandı.

ENGELLİ  SORUNLARI

Türkiye'de 8,5 milyon engelli yurttaşın aileleriyle birlikte en az 25 milyonu ilgilendirdiğini, bu nedenle siyasal partilerin ve belediyelerin engelli ihtiyaçlarına çözüm bulmaları ve uzak durmamaları gerektiğini söyleyen Beko, engellilerin yaşadığı sorunları anımsatarak, "Avrupa’da bizim de katıldığımız engelliler için erişilebilirlik (accesability) anlaşmasının ve onun gereklerinin yurdumuzda eksiksiz gerçekleşmesi kolay değildir. 2005 yılında imzaladığımız bu anlaşma kaçınılmaz bir şekilde uzatılıyor. Ayrıca engellilere yasalarla tanınmış haklarda aksamalar oluyor. Yüzde 40 üzerinde engelli oldukları raporla belirlenmiş kişiler engelli ve yardımcı ödeneklerini hak ediyorlar ama verilmiyor. Yeni bir yasa böyle bir ödeneğe hak kazanabilmek için yakınlarının gelir durumunu da dikkate alarak bunu kaldırabiliyor. İşte buna ve benzer sorunları çözmemiz gerekiyor. Bundan başka engellilerin şehir içi ulaşımlarında eğitim ve iş istihdam olanaklarında ciddi yetersizlikler var. Tekerlekli sandalyelerin araçlara ulaşması hiç kolay değil. Çünkü otobüslerin yüzde 59’unda rampa yok. Ayrıca engellinin otobüse girebilmesi için şoförün yardımına ihtiyaç varken şoförlerin anlayışlı davranmadıkları konusunda görüş birliği var. Kamu binalarının yüzde 51'inde rampa yok, yüzde 75’inde tuvaletler onlar için uygun değil" sözleriyle sorunlarını dile getirdi.

RAPOR ALMALARI EZİYET

SGK'nın, akülü  ve manuel tekerlekli sandalyelerinin ancak beşte birini karşıladığını belirten Beko, engelli yurttaşların rapor alma sürecinde yaşadığı sorunları dile getirerek, "Engelli olmayan yurttaşların zorlandığı rapor sürecinde, engelli yurttaşların hastanelere gidip rapor almasını kabus gibi bir şey. Çünkü akülü ve manuel tekerlekli sandalye ya da herhangi bir medikal malzemeye rapor çıkarmak bu hastalar için çok büyük bir eziyet, sıkıntı, dert oluyor. En başta ilçe hastaneleri'nin Akülü tekerlekli sandalye raporu kabul edilmediğinden merkez Araştırma hastaneleri ya da Fakülte hastanelerine gitmeleri lazım. Gitmekle de bitmiyor çünkü en az birkaç uzman doktoru dolaşmaları gerekiyor. Bu durum o yurttaşlarımız için ne kadar büyük bir sıkıntı yaratmaktadır. Yetmedi, 1 ya da 2 hafta sonra bu defa heyete girmek için aynı sıkıntıları tekrar yaşamak zorunda kalıyorlar" dedi.

MİLYONLARCA SOSYAL ENGELLİ VAR

Gelişmiş ülkelerde eğitim yoksunu insanların, işsiz, yoksul, baskı altındaki kadınların, sosyal engelli sayılmasına rağmen Türkiye'de bu durumda milyonlarca insanın olmasına rağmen sosyal engelli sayılmadığını belirten CHP'li Beko, "sadece engelli yurttaşlarımız değil, ne var ki bu kavram doğaldır ki bizim kadar sosyal engelliye sahip olmayan gelişmiş zengin ülkelerde geçerli oluyor. Umut edelim ki biz de gelecekte bu düzeye varabileceğiz" temennisinde bulundu.

ENGELLİ SORUNUNU ÇÖZÜN

Kendisine ulaşan engelli yurttaşların, rapor verecek heyetteki bazı doktorların  kendilerini anlamadığını, çoğu zaman rencide  edildiklerini kaydeden Beko, iktidara seslenerek, "Engelli arkadaşlar başta olmak üzere SGK'nın 5/1'i dahi olsa karşıladığı o kadar çok ihtiyaçlarının olmasına rağmen, medikal malzemelerin hiçbirinden faydalanmak için gidip rapor çıkarmak istemiyorlar. Oysa ki bu rapor çıkarmaya ve heyete son verilip bağlı bulundukları il, ilçe Devlet hastanelerinde bir tane uzman doktor görüşü ve reçete yazılması SGK için  yeterli olmalıdır. Ülkeyi yönetenler engelli yurttaşların sorunlarını çözmek ve kolaylaştırmak için gerekli adımları bir an önce atmaları gerekir. Tüm engelliler için devlet garantisi, yüksek maaş, pozitif ayrımcılık, yeterli ulaşım konaklama ve barınma imkânları sağlanabilir. Birçok sorun var ama yapılabilecek şeyler bunlar. Eğer yapılırsa Türkiye Engellilerin topluma kazandırılması konusunda örnek ülke olacaktır. Beynimizdeki engeli kaldıralım engelsiz bir dünya için el ele verelim engellilerin sorununu çözelim" çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi