Cengiz ALDEMİR - Memur ve işçi ücretlerinde ’tek maaş standardı’ getirilmesini isteyen Beko, “Masa başında bu kararı verenlerin adil ve vicdanlı olmasını bekliyorum” dedi. Avrupa’da ki eşel-mobil sistemi önerisinde bulundu.CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 2 Aralık’ta asgari ücret tespit komisyonu toplantısı öncesi meclis de düzenlediği basın toplantısında,” Vatandaşın halini TÜİK’in makyajlı rakamları dahi saklayamaz oldu. 2018 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre 80 milyonluk ülkemizde; 53 milyon yurttaşımız konut masraflarını, 48 milyon vatandaşımız borcunu ödemekte zorlanıyor” diyerek çarpıcı veriler paylaştı.

8,5 MİLYON VATANDAŞIMIZ İŞSİZ

Evinden uzak 47 milyon insanın evinin bir haftalık masrafını karşılayamadığını, 26 milyon yurttaşın iki günde bir sofrasına bir kap et yemeği koyamadığını belirten Beko, ülke insanını yaşam zorluklarını şöyle sıraladı: “24 milyon vatandaşımız ucu ucuna geçiniyor, insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. 15 milyon vatandaşımız soğuk kış günlerinde evini ısıtmakta zorlanıyor. Kışı battaniye altında geçiriyorlar. 10 milyon insan açlık sınırının altında çalışıyorsa, bu koşullarda 65 yaşında emekli olmalarına imkan yoktur. Bir milyonu üniversite mezunu olmak üzere 8 buçuk milyon vatandaşımız işsiz. 17 yılda AKP iktidarlarının milletimizi getirdiği nokta işte bu” dedi.

ASGARİ ÜCRET KRİTERLERİ

İşçilerin insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderebilecek asgari ücret talep ettiklerinin altını çizen Beko, “Türkiye'de asgari ücret tek bir işçi için hesaplanmaktadır ve bu durum uluslararası standartlara aykırıdır. Oysa İLO uluslararası çalışma örgütü 4 kişilik aile baz alınmalıdır der” hatırlatmasında bulundu. Asgari ücretliden 30 milyar vergi alındığını ve 176 milyar işverene vergi muafiyeti uygulandığı bilgisini paylaşan CHP’li Beko, asgari ücretin hesaplanması ile ilgili önerilerini ise şöyle sıraladı: “Asgari geçim indirimi (AGİ) asgari ücretin içinden çıkarılmalıdır. Asgari ücretten vergi alınmamalıdır. Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalıdır. Asgari ücret tespit komisyonu demokratik hale getirilmeli. Komisyonda disk ve hak-iş de mutlaka olmalıdır. Tabii ki asli sahipleri olan asgari ücretle çalışanlar da olmalı. İşçi ve memur ayrımı yapılmamalıdır” önerisinde bulundu. Memurların en az 3.340 TL, işçilerin ise 2020 TL aldığını hatırlatan Beko, işçi ve memur ayrımının ortadan kaldırılmasını istedi. Türkiye’de Cumhurbaşkanın maaşının asgari ücretin 30 katı olduğunu söyleyen Beko, OECD verilerini paylaştı. Asgari ücretin satın alma gücü açısından Türkiye’nin OECD ülkeleri içinde 18. Sırada yer aldığını, 10 milyon işçinin asgari ücretle çalıştığına dikkat çekti.

EŞEL-MOBİL SİSTEMİ UYGULANMALI

Beko şöyle konuştu: “2 buçuk milyon genç patronlarla pazarlık yapıyorlar. Asgari ücret 2020 TL. Bu parayla geçinemem. Emeklilik yaşı ise 65. O kadar da yaşayamam demektedirler. Vergi ve SSK’ya verdiğiniz paraları bize verin diyorlar, dolayısıyla kayıt dışı çalışıyorlar. Özellikle son bir yıllık ekonomik kriz koşullarına bağlı olarak asgari ücret, enflasyon karşısında erimiş açlık ve yoksulluk sınırı altında kalmıştır. Ekonomik kriz ve enflasyondan dolayı eriyen maaşlar Avrupa’da olduğu gibi eşel mobil sistemi uygulanmalıdır” önerisinde bulundu.

Asgari ücretle çalışan işçilerin hazırlamış olduğu zorunlu gider tablosunu paylaşan Beko, 12 aylık enflasyonun yüzde 18 civarında yer aldığını, Kasım 2019 açlık sınırının 2 bin 102 TL olması ile, 2020 TL asgari ücreti geride bıraktığını, yoksulluk sınırının 6 bin 849 TL olduğunu TÜİK verilerinden paylaşan Beko, “10 milyon asgari ücretli çalışan işçinin ekonomik, demokratik, siyasi ve sosyal haklarının ailesi ile birlikte belirlenmesini talep ediyor ve Masa başında bu kararı verenlerin adil ve vicdanlı olmasını bekliyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi