Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis de düzenlediği basın toplantısında Ocak ayı itibarıyla uygulanmaya başlanacak olan asgari ücret ve asgari ücreti tespit komisyonunun çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Türkiye’nin en büyük toplu pazarlık görüşmesi olan asgari ücret tespit komisyonunun demokratik hale getirilmesini, DİSK, Hak-İş ve asgari ücretle çalışan bir erkek bir de kadın işçinin mutlaka komisyonda olması önerisinde bulundu.

BEKARA GÖRE DÜZENLEMEYİN

İşçilerin insan olmaktan kaynaklı temel ihtiyaçlarını giderebilecek asgari ücret talep ettiğini dile getiren Beko, “Türkiye'de asgari ücret tek bir işçi için hesaplanmaktadır ve bu durum uluslararası standartlara aykırıdır. Asgari ücretle çalışan 10 milyona yakın işçinin hepsi sanki bekarmış gibi hesap yapılmaktadır. Bu nedenle; asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalı, en azından 4 kişi için hesaplanmalıdır” dedi.

İŞÇİDER VERGİ ALIRKEN, 5’Lİ ÇETENİN Kİ SİLİNİYOR

OECD verilerine göre asgari ücretin satın alma gücü açısından Türkiye’nin OECD ülkeleri içinde 18. sırada yer alırken, Avrupa ülkeleri içinde asgari ücreti en düşük ülkeler arasında yer aldığı bilgisini paylaşan Beko, “Bir karşılaştırma yapmak gerekirse; 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarı ile 25 altın alınabilirken 2020’de yıllık net asgari ücretle sadece 10 cumhuriyet altını alınabilmektedir. Bir yılda doğalgaza yapılan 40 oranında zam sonrası asgari ücretle çalışanlar kışı birinci derecede yakınlarıyla geçiriyorlar. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Milli gelirden yani gayrı safi milli hasıladan pay verilmelidir. Asgari ücretle çalışan işçiden milyarlarca vergi alınırken, başta beşli çete olmak üzere fason işverenlerin vergileri siliniyor. Bunun adil bir uygulama olmadığını ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETLİDEN VERGİ ALINMASIN

Adaletin halkın ekmeği, işçilerin geleceği olduğunun altını çizen Beko, asgari geçim indiriminin asgari ücretin dışında kalmasını, asgari ücretliden kesinlikle vergi alınmaması gerektiğini vurguladı. Asgari ücretin yıllık olarak hesaplanmasını, tek ücret olmasını ve işçi ve memur ayrımının ortadan kaldırılmasını isteyen CHP’li Beko, 2021 yılı asgari ücretinin covid-19 salgını dikkate alınarak hesaplanması önerisinde bulundu.

EN AZ 3 BİN 100 TL OLSUN

Asgari ücretin en az 3.100 tl olmasının yanı sıra Şeker ve Kurban Bayramı’nda en az bir maaş tutarında iki ikramiye verilmesi için meclisin gerekli adımları atması gerektiğini söyleyen Beko, “Asgari ücret kararını verenlerin de adil ve vicdanlı olmasını bekliyorum. Asgari ücret sadece çalışan işçilerin meselesi değil bu bir memleket meselesidir.

EĞİTİM MASRAFI DİKKATE ALINMALI

Asgari ücretlilerin hazırlamış olduğu ve bugün itibariyle bir işçinin aylık gider masrafının 4 bin 150 tl tutan örnek tabloyu paylaşan eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, işçilerin bugün aldığı ücretin 2.325 tl olduğunu hatırlattı. Eğitim masrafının ilk ve orta öğretim için minimum bir tutar olduğunu kaydeden Beko, bir ailenin üniversitede okuyan her bir öğrencisi için konaklama, ulaşım, yemek, eğitim materyali, sağlık, sosyal etkinlik gibi giderleri yaparak bir kat daha masrafa girdiğini söyledi.

ERDOĞAN’A İSKADİNAV HATIRLATMASI

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, asgari ücretle çalışan işçilerin açlık sınırı altında yaşam mücadelesi verdiğini dikkate almasını isteyen Beko, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın battı dediği İskandinav ülkelerinde kişi başına yıllık gelirin Danimarka’da 60 bin, Norveç’de 78 bin, İzlanda’da 67 bin, Finlandiya’da 49 bin dolar olurken, Türkiye’de 9 bin dolar olduğunu hatırlatarak, “Erdoğan’ın battı dediği ülkelerde insanlar bizim vatandaşlarımızın 5-9 katını kazanıyor. Yoksulluk sınırı 8.198 lira, en düşük emekli maaşı 1.500 lira, emekli maaşı asgari ücretin altında olmamalı, asgari ücret en az 3.100 lira olmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi