Cengiz Aldemir/ANKARA - Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın temmuz sonuçlarını açıkladı. Asgari ücret yine açlık sınırının altında kaldı. Araştırmaya göre, mevsimsel koşullar sayesinde yaş sebze ve meyve fiyatlarında gerileme görüldü. Bu durum mutfak harcamasına olumlu etkide bulunurken, dört kişilik ailenin dengeli ve yeterli beslenmesi için yapılması gereken günlük harcamada 80 kuruşluk bir azalma meydana geldi.

Araştırmadı temmuz ayında, dört kişilik bir ailenin dengeli ve beslenmesi için aylık gıda harcaması, yani açlık sınırı, 2 bin 406 lira 46 kuruş olarak belirlendi ve asgari ücretin üzerinde kaldığı belirtildi. Diğer zorunlu ihtiyaçların gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık vb. karşılanması için gereken zorunlu harcama yani yoksulluk sınırı ise 7 bin 838 lira 62 kuruş oldu. Bekar bir işçinin yaşaması için gerekli maliyet ise 2 bin 919 lira olarak hesaplandı.

NÜFUSUN YÜZDE 35’İ ASGARİ ÜCRETLE…

Türkiye’de asgari ücretin 2 bin 324 lira 70 kuruş olduğunu hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, konuyu İz gazeteye değerlendirdi. Milyonlarca çalışanın asgari ücretle hayatta kalma mücadelesi verdiğini söyleyen Beko, “Türkiye’de 28,5 milyon çalışandan 10 milyonu asgari ücretle çalışıyor. Bu da nüfusun yaklaşık yüzde 35’inin asgari ücretle geçinmeye çalıştığını ortaya koyuyor” dedi.

İKTİDARA ÇAĞRI

AKP lideri Erdoğan’ın Saray’da yaşadığını ve asgari ücretlinin durumunu bilmediğini ileri süren Beko, bugün bir simitin 1,5 TL, 1 çayın 2 TL 5 kişilik bir ailenin günlük çay ve simit parasının 52,5 TL tuttuğunu, aylık tutarının ise 1,575 TL olduğunu bunun da asgari ücretin dörtte üçüne denk geldiğini söyledi.

Bugün 3 çeyrek altın parasıyla evini geçindirmeye çalışan birçok ailenin olduğunu belirten Beko, iktidara asgari ücretle ilgili şu çağrıda bulundu:

• Asgari ücretin saptanmasında Anayasa’da yer alan “geçim şartları” yaklaşımına öncelikle uyulmalıdır. Günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre işçinin ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insanlık onuruyla bağdaşacak bir tutarda olmalıdır.

• Asgari ücret belirlenirken, işçinin ve ailesinin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için bilimsel olarak belirlenmiş harcama kalıbı esas alınmalı ve hesaplamalar buna göre yapılmalıdır. Asgari ücret Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç ve net olarak açıklanmalıdır. Bu ücretten yapılacak vergi, sosyal güvenlik vb. kesintiler net tutarın üzerine ilave edilmelidir. Yıl içerisinde açıklanan bu net ücretin altına düşülmemelidir.

• Ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısım vergiden muaf olmalıdır. Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oran yüzde 10 olmalıdır.

• Asgari ücret, sanayi/tarım ve yaş, cinsiyet ayırımı yapılmadan yine ulusal düzeyde tek olarak ve yıllık belirlenmelidir.

• Asgari ücret, ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal bir ücret olarak kabul edilmeli ve bu özelliği temel alınarak belirlenmelidir. İşçilerin arasında nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçlı değerlendirmelerin tümünden bağımsız olarak ele alınmalıdır.

• “Sosyal Devlet” ilkesi gereği “aile yardımı” çalışmayan eş için uygulamaya konulmalıdır.

• Devlet çalışanlar arasında ayrım yapmamalı, kamuda geçerli en düşük aylık tutarını asgari ücret belirlenirken de dikkate almalıdır. • Asgari ücret teşviki, sendikal örgütlenmenin olduğu işyerleri için uygulanmalıdır.”

Beko Doların 6.90 tl, Euro’nun : 8.11 tl, Altının: 430 tl, Çeyreğin : 715 tl, Enflasyonun: yüzde 40, İşsizliğin: yüzde 30, İşsiz sayısının: 10 milyon olduğunu ve 5 bin ürüne ek vergi konulduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi