CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - CHP’li Beko, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a İzmir Karaburun’daki Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesini, su ürünleri alanındaki çalışmaları ile bölgenin hayvan ve bitki örtüsünün korunması ile ilgili çalışmaları sordu. Gecikmeli gelen yanıtların, tatmin edicilikten uzak, cek-caklı yanıtlar olarak tanımlayan CHP’li Beko, “Proje konusunda bir arpa boyu kadar bile yol alamayan Çevre Bakanlığı, sorularıma yanıt vermesi gerekirken Tarım Bakanlığı’nı adres gösteriyor” dedi.

CEK-CAKLI YANITLAR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtını gazetemizle paylaşan Beko, “ Bakın gelen yanıtta, “Bakanlığımız tarafından ilanın akabinde söz konusu bölgede planlama çalışmaları ile yönetim planlarına altlık oluşturacak Biyolojik Çeşitlilik Raporu’nun hazırlanması çalışmaları başlatılmıştır. Yatırım programına alınması ile birlikte 2020-2022 yılları arasında karasal ve denizel alanda Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi yapılacaktır.
Bakanlığımız tarafından "Foça, Gökova ve Datça Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Akdeniz Fok'u Popülasyonunun Araştırılması Koruma ve İzleme Projesi" yürütülmektedir. Bu kapsamda, Karaburun Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesine ait karasal ve denizel alanlarda fiziki plan, yönetim planı, alanın biyolojik çeşitlilik araştırma çalışmaları yapılacak olup Akdeniz Foku dahil olmak üzere nesli tehdit ve tehlike altında olduğu belirlenen diğer canlı türlerinin de yaşam alanlarının korunması sağlanacak ve türlere yönelik olarak koruma ve izleme çalışmaları başlatılacaktır” deniliyor. Yani gelen yanıta bakacak olursak, Bakanlık tarafından yapılan çalışmalarda bir arpa boyu kadar yol alınmamış. Bu proje çoktan başlatılmış olması gerekiyordu. Yaşadığımız çevre açısından böyle önemli bir konu…yapılacak, sağlanacak, başlatılacak gibi cek-caklı yanıtlarla geçiştirilemez” diye tepki gösterdi.

AKP RANTÇI DOSTU

20 soruluk önergesinin gecikmeli ve 3 paragraflık bir yanıt verilmesini, ciddiyetten uzak bir yaklaşım olarak değerlendiren Beko, “Çevre Bakanı sayın Kurum verdiği yanıtta, bakanlık tarafından Karaburun Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı hazırlanmasına yönelik çalışmaların başlatıldığını, ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan görüş istendiğini belirtiliyor ve, “ Gelen kurum görüşleri ve Bakanlığımızca alanda yürütülecek ekolojik çalışmalar doğrultusunda bölgede yer alan sivil toplum örgütleri ile birlikte karasal alanda olduğu gibi denizel alanlarda da planlama kararları getirilebilecektir. Önergede belirtilen diğer hususlarda Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan da bilgi alınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir” deniliyor. Aynı iktidarın bir bakanlığı sorumluluğu başka bir bakanlığa atıyor. Bunu anlamak zor. AKP ne çevre dostu, ne de hayvan dostu bir partidir. AKP sadece rantçı dostu bir oluşumdan başka bir şey değildir. Bakın net bir gelişme göremiyoruz bu gelen yanıtlarda. Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi konusunda endişelerim var. Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Kurum, Kanal İstanbul konusunda takındığı tavır ve açıklamalarıyla çevre dostu olmaktan uzak, rantçı bir anlayışla hareket ettiğini göstermiştir. Şimdi soruyorum, bilime ve araştırmalara uzak bir anlayışla nereye kadar gidebilirsiniz?”

Editör: Haber Merkezi