Cengiz Aldemir/ANKARA

Aile ve sosyal politikalar bakanlığında sözleşme 4/D'liler için İmzalandı. Huzurevlerinde ve çocuk bakımevlerinde çalışan Bakım Grubu İşçilerine gece zammı ve hizmet primi verilirken madde 7-8 saat yanyana çalıştıkları 4/D'li Temizlik Grubu İşçilerine gece zammı ve hizmet primi verilmiyor. 

Konuyu İz Gazeteye değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 4/D'li taşeron işçilerin sorunlarını daha önce bir çok kez meclis gündemine taşıdığını anımsatarak, "Taşeron işçi konusunda  4/D statüsünde kamuda çalışan taşeron işçilerin en önemli taleplerinin 2021 yılında maaşlarına insan onuruna yakışır oranlarda bir zam alabileceği vaatlerine karşın, işçilerin ekonomik kayıplarının, özlük haklarının, çalışma koşullarının görmezden gelindiğini ve haklarının yok sayıldığı eleştirisinde bulundu.

Eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, kendisini arayan ve ziyaret eden bir çok 4/D'li işçiye öğrenim farkı verilmediğini, gece primlerinin çok düşük olduğunu, kurum içi işçi ayrımı yapıldığını, güvenlik, temizlik, teknisyen, kazancı ve diğer iş alanlarının meslek olarak görülmediği, ücretlerin şirketler tarafından geç ödendiği, bazı işverenlerin işçileri iş dışında farklı bir işte çalıştırıldığı gibi şikayetlerini dile getirdiklerini söyledi. 

SENDİKAL HAKLARI ORTADAN KALDIRILIYOR

Şu andaki durumun kamuda çalışan 4/D'lilerin 'sendikalaşma ve toplu sözleşme' haklarının doğrudan ve dolaylı olarak tümden ortadan kaldırılmasından başka bir şey olmadığını belirten CHP'li Beko, "Geçiş sürecinin yaratmış olduğu belirsizlik ve kaos ise geçişten sonra da sendikal haklar bakımından devam ediyor. Geçiş yapan işçilerin sendika ve toplu iş sözleşmesi hakları ise fiilen gasbedilmiş durumda. Dolayısıyla daha en başında kapsama alınan işçi kadar bir kitle düzenlemenin dışında bırakıldı. Binlercesi ise işsiz kaldı. Güvenlik soruşturmaları ve sınav prosedürleri ile mağdur edilen binlerce işçi var. İşin tuhaf yanı geçişlerin ardından bile halen güvenlik soruşturması bahanesiyle işten çıkarılan işçiler var. Belediyelerde çalışan taşeron işçilere kadro hakkı verilmemiştir" eleştirisinde bulundu.

DERHAL YENİ BİR DÜZENLEME YAPILMALI

696 sayılı KHK ile getirilen düzenlemenin özü itibariyle taşeronluk sistemini halen devam ettirilmedini ekeştiren Beko, iktidarı uyararak, " Asgari ücretle çalışan bir işçi tüm haklar uygulandığında sadece aylık 150-200 TL’yi geçmeyen bir fark alabilmektedir. Yine yıllık izinler başta olmak üzere kimi sosyal haklar da bu Bakanlık duyurusunda ilan edilmiştir. Yüksek Hakem Kurulu’nun kamuda çalışan alt işveren işçileri için bugüne kadar uygulaya geldiği bu hakların üzerinde işçilere herhangi hak ve ödeme verilemeyeceği de KHK ile açıkça düzenlenmiştir. Bu kabul edilemez. Derhal yeni bir düzenleme yapılmalıdır" çağrısında bulundu.

4/D'LİLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLSİN

AKP iktidarının yanlış ekonomi politikaları yüzünden çalışma yaşamının bütün alanlarında sorun ve sıkıntıların devam ettiğini vurgulayan CHP'li Beko, en son inşaat malzemelerinde yaşanan fahiş artışların, sektörde taşeron problemini de gündeme getirdiğini anımsatarak şöyle konuştu: "Taşeron firmalar kendilerini uzun süre bağlayan anlaşmalardan kaçarken, pek çok firmanın proje ötelediği veya günlük fiyatlamayı tercih etmektedir. Hiç bir zaman emek ve emekçiyi görmeyen saray iktidarı tercihini yandaş ve taşeron şirketlerden yana yapmaktadır. Sadece 4/D'li işçilerin değil, mevsimlik işçilerin sorunlarını da gündemde tutmaya devam edeceğiz. Kamuya taşeron değil, kadrolu işçi alınmasını devamlı hatırlayacağız. 4/D'lilerin geçiş aşamasında çoğu huzurevlerinde bakım ve temizlik gruplarının birleştirildiği anca bazı huzurevlerinde işbilmez yöneticiler yüzünden bu birleştirmenin yapılmaması Huzurevleri ve çocuk bakım evlerinde çalışan binlerce 4/D'li bakım işçisini mağdur ediyor.

Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, örgütlenen işçilerin işten çıkarılmamasını, insan onuruna yaraşır saygın iş ve asgari gelir desteği uygulamasına geçilmesi için 4/D taşeron işçilerinin bu talepleri yerine getirilene kadar hatırlatmayı ve eleştirmeye devam edeceğim."

Editör: Haber Merkezi