DERLEYEN: SELİNAY MUTLU /İZ GAZETE- HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, İZ TV’de yayınlanan Pınar Teke ile Gün Doğdu programına konuk oldu. Çepni, Deniz Poyraz davası, avukatlara yönelik saldırılar ve Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanması gibi konularda çarpıcı açıklamalar yaptı. İzmir Barosu genel kurulunda yaşanan gerginliği dikkat çeken Çepni, “Avukat arkadaşlarımız çok ağır şartlarda çalışıyorlar. Aynı zamanda çok ağır saldırılara da maruz kalıyorlar. En son Deniz Poyraz davasında gördük” diye konuştu.

‘KATİL KORUNUYOR’

Deniz Poyraz davasının kritik ve simge bir dava olduğunu söyleyen Çepni, bu konu hakkında sessiz kalındığında tüm Türkiye’nin bir mahkeme salonuna, cezaevine döneceğini belirtti. Bu tür davalara sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Çepni, “Bu tür simge davalara örneğin soma davası gibi sahip çıkmadığımızda sonuçları herkes için ağır oluyor. Bu davada hiçbir adım atılmış, maddi gerçeklik çıkmış değil. Çıkan her şey avukatlarımız ve bizim çabalarımızda ortada. Mahkeme günü avukatlar cezaevine ve mahkeme salonuna alınmadı. Mahkeme avukatsız başlayınca itirazlarımız oldu ve arbede yaşandı. Cezaevi içinde mahkeme olmayacağı gibi bu koşullarda da olmaz bu sebeple katil korunmaya çalışılıyor. Halkımızı bu davada adalet beklentisini yükseltmesini bekliyoruz” diye konuştu.

‘HUKUK MÜCADELESİ

İzmir Barosu Genel Kurulu’nda, konuşma yaptığı sırada ‘Jin Jiyan Azadi’ sloganını attığı için tepkilere maruz kalan Aryen Turan yapılan eleştirilere tepki gösteren Çepni, “ÖHD adına konuşma yapan kadın arkadaş ‘Jin Jiyan Azadi’ yani ‘kadın yaşam özgürlük’ diyerek İran’daki gösterilere gönderme yaptı. Kendine avukatım, özgürlükçüyüm, cumhuriyetçiyim diyenler laik cumhuriyet adına avukatlara saldırma cüretini göstermiş oldular. Biz esasen avukat arkadaşlarımızla hep birlikte demokrasi, özgürlük, adalet ve hukuk mücadelesi yürütüyoruz. Bazıları da hukuksuzluğun mücadelesini yürütüyor” ifadelerini kullandı.

‘NİYE KORKUYORSUNUZ?’

Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı ’nın tutuklanmasına ilişkin Çepni, “Kimyasal meselesinde de yansıyan görüntüler var daha önce de vardı bunu Şebnem Korur Fincancı ya da bizler gidip yerinde incelemiş değiliz. Yapılan açıklamalarda da kamuoyunun beklentilerini karşılayacak, açıklamalar envanterimizde yok dediler. Fakat Milli Savunma Bakanı göz yaşartıcı bomba kullandığını söylemiş oldu. Biz de demokratik kitle örgütleri ve insan hakları savunucuları olarak, ‘ortada bir durum, görüntü var ve yapılması gereken şey bunun bağımsız kurumlarca araştırılması gerekir’ dedik. Soruyoruz eğer kimyasal silah kullanılmıyorsa niye korkuyorsunuz?” dedi





 

Editör: Haber Merkezi