CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Torbalı ilçelerinde etkili olan aşırı yağışın ekili alanlara büyük zarar verdiğini, çiftçinin mağdur olduğunu belirterek konuyu soru önergesi ile meclise taşıdı. Bayır, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pekdemir’in, cevaplaması istemiyle verdiği önergede, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi, çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesi ve zararlarının karşılanması için çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

İşte O Soru Önergesi;

İzmir Torbalı’da yaşanan aşırı yağışlar sonrası Torbalı Ovası’nda, binlerce dekar alan sular altında kalırken ovada milyonlarca liralık maddi zarar meydana geldi. Torbalı çiftçisinin malı tarlada kaldı. Henüz toplanamayan kışlık sebzeler ve ekili vaziyetteki buğdaylar tarlada çürüyerek telef oldu. Yaşanılan olay sonrasında perişan olan Torbalı çiftçisi, kara kara ne yapacağını düşünmekte ve ekim yapmak için bankadan çektikleri kredileri zamanında ödeyemeyecek durumda olduklarını ifade etmektedirler. Çiftçiler, banka borçlarının ödeme süresinin uzatılması için devletten yardım beklemektedir.

Bu bağlamda;

İzmir Torbalı Ovası’nda yaşanan dolu olayı nedeniyle çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine, T.C. Ziraat Bankası’na ve diğer özel bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesi için girişimleriniz olacak mıdır?

Bu bölgelerimizi afet bölgesi ilan etmeyi düşünüyor musunuz?

Yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle zarar gören ve ekonomik yoksullukları sebebiyle tarım sigortası yaptıramamış çiftçilerimiz için de bir yardımda bulunacak mısınız?Yoksa bu çiftçilerimizi kaderlerine mi terk edeceksiniz?

Bu süreçte tarım üreticisinin yaşadığı mağduriyet nasıl giderilecektir?

Editör: Haber Merkezi