Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis’in korona sürecinde kapalı olması tartışmaları sürerken, toplumsal sorunlarla ilgili önerge ve kanun tekliflerinin AKP ile MHP oyları ile reddedilmesini gündeme getiren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İz gazeteye yaptığı değerlendirmesinde, 27. Döneme ait önerge sayısının 2 bin 500’ün üzerinde olduğunu, 50 civarında önergenin görüşüldüğünü, birçoğunun halen görüşülmeyi beklediğini hatırlattı.

Emeklilikte yaşa takılanların durumlarını, emeklilere bayramlarda çift maaş önerilerini, iş kazalarının araştırılmasını, 17-25 aralık darbesi, kadın cinayetleri, çocuk istismarları ve asker zehirlenmeleri gibi bir çok konunun araştırılma taleplerinin reddedildiğini belirten Bayır, “Ama kendileri, cinsel istismara uğrayan mağdurun tecavüzcüsü ile evlendirilmesini hemen kabul ettiler. Yine asgari ücretlilerden vergi almayalım dedik kanun teklifimiz AKP tarafından reddedildi. İmar işlerinde rant ve yolsuzluklar, rüşvetler, offshore, Man adası belgeleri araştırılsın dedik AKP tarafından reddedildi. Toplumsal sorunları görmezden gelerek hep reddeden AKP iktidarı, kendi çıkar ve yandaşları ile ilgili önergeleri MHP’nin de desteğiyle meclisten çıkarmasını vatandaşlarımızın dikkatine sunmak isterim” sözleriyle tepki gösterdi.

KADIN CİNAYETLERİ REDDEDİLDİ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu raporunun verilerine dikkat çeken Bayır, 2018 yılında 440, 2019 yılında 474, 2020 Ocak ve Şubat aylarında ise 49 kadın erkekler tarafından öldürüldüğünün altını çizdi.

EYT’Lİ SORUNU

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emekli olduğu yaşa vurgu yapan Tacettin Bayır, “Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunlarının araştırılması ve bu sorunlara çözümler bulunması” amacıyla verdiğimiz önerge, AKP-MHP tarafından reddedildi. 47 yaşında emekli olan AKP lideri sayın Erdoğan, seçim zamanları söz verip sonra bahane ileri sürerek yerine getirmiyor. Sayın Erdoğan olası bir erken seçimde meydanlarda EYT’lilere bu kez ne sözü verecek acaba?” diye sordu.

SAYIŞTAY RAPORLARI

Sayıştay Başkanlığı’nın, ”Kamu İdari Denetim Raporlarına yansıyan Belediyelerdeki Yolsuzluk ve Usulsüzlüklerin Araştırılması” önergesinin de AKP-MHP tarafından reddedildiğini belirten Bayır, 15 Temmuz FETÖ örgütünün darbe girişiminin siyasi ayağının araştırılması önergelerinin de reddedildiğin söyledi.

IŞID VE İŞSİZ İNTİHARLARI

Sadece CHP’nin değil diğer muhalefet partilerinin de önergelerine dikkat çeken CHP’li Bayır, IŞİD’e karşı verilen mücadelede Türkiye’nin pozisyonunun araştırılmasının yanı sıra, “İşsizliğe bağlı intiharların araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması” amacıyla verilen önergelerin de benzer şekilde reddedildiğini hatırlattı.

KILIÇDAROĞLU’NA SALDIRI
CHP’nin İstanbul seçimleri ve YSK’nın kararıyla verdiği 2 ayrı önergelerinin yanı sıra, bugüne kadar 685 gazetecinin basın kartı iptal edilmesi ve işsiz kalan gazeteciler için verdikleri önergeleri hatırlatan Bayır, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırının da araştırılmasının reddedildiğini belirterek şöyle konuştu: “Şehit cenaze töreninde Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişiminin aydınlatılması amacıyla verilen önergemiz de reddedildi. Saldırıdan 2 ay önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Valilere talimat gönderdim; ‘CHP il başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole Kabul etmeyin” açıklamasında bulunmuştu. O zaman AKP Genel Başkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada “olay tüm boyutlarıyla soruşturulmaktadır” demişti. Saldıranlar ceza yerine ödüllendirilmiştir. Bunların takdirini milletimiz olası bir erken seçimde unutmayıp gereğini sandıkta yapacaktır. Bunları unutmadık, unutturmayacağız.”

Editör: Haber Merkezi