Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'yle ilgili olarak Enerji Bakanlığı bütçesi üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, son üç yılda elektriğe, doğal gaza, kömüre, benzine, mazota ve LPG'ye beklenenin çok üzerinde zamların geldiğini söyledi. Bayır, yapılan aşırı zamlar sonucunda emekli, işçi, çiftçi, küçük esnaf ve memurların faturalarını ödeyemediği ve çok büyük mağduriyetler yaşadığını  vurguladı. 

BOTAŞ VE TP'Yİ KİT'LERDEN ÇIKARTMAK MI İSTİYORSUNUZ?

Zamların kaldırılabilir boyutta olmadığını ifade eden CHP'li Bayır, Kılıçdaroğlu'nun, kara kış fonu oluşturulması önerisini anımsatarak, "Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Bakan Fatih Dönmez'in ağzından "Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı" ve "BOTAŞ" kelimelerini hiç duymadık. Sayın Bakan, şimdi size soruyorum: Bu kurumlar size bağlı mıdır, değil midir? Başka bir bakanlığa bağlandı, bizim mi haberimiz yok? Bu 2 kurumun Varlık Fonuna devredilmiş olması ve denetimlerinin KİT Komisyonu tarafından yapılıyor olması, bunlarla ilgili bir şey söylemenize engel mi olmaktadır yoksa KİT Mevzuatı'ndan bunları çıkarmak mı istiyorsunuz?" diye sordu.

KAYIP KAÇAĞI HALKA YÜKLEMEYİ BIRAKIN

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Ben yaptım, oldu." anlayışıyla devlet yönetilemeyeceğini, yanlış politikaların acı reçetesini ödeyen vatandaşın gün geçtikçe daha da fakirleştiğini ifade eden CHP'li Bayır, iktidar sıralarına dönerek, "Kayıp kaçak bedelinin faturasını da halkın sırtına yüklemekten artık vazgeçin, buna bir çözüm bulun, bulamıyorsanız bırakın "Yapamıyoruz." deyin, biz gelir yaparız, müsaade edin yeter. TEİAŞ kârını bir yılda 3'e katlamasına rağmen TEİAŞ'ı niçin özelleştirmek istiyorsunuz? 3 kurum ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Bu vesileyle TEİAŞ'ın, TPAO'nun, BOTAŞ'ın özelleştirilmesini doğru bulmamaktayız; atalarımızın malını, cumhuriyetin değerlerini satarak har vurup harman savuran bu müsrif, savurgan tavrınızdan vazgeçiniz" diye seslendi.

TL KAYBEDİYOR HALK BÜYÜK BEDEL ÖDÜYOR

TL'nin dolar karşısında kaybettiği her kuruşun halka zam olarak geri döndüğünü, enerjide dışa bağımlılığın bedelini çok ağır ödediğini söyleyen Bayır, "Esnaf kira fiyatının 2 katı faturayla karşılaşıyor, vatandaş sene başında ödediği 200 liralık faturaya şu anda 300 lira elektrik parası ödüyor. Sanayici ise bitmiş durumda zaten; bir hafta önce sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yüzde 20 zam geldi; kasım ayında yüzde 48 zam yapılmıştı, böyle devam ederse üretim sevdalısı sanayicilerimiz yurt dışı rekabet gücünü kaybedip ihracat yapamaz hâle geleceklerdir. Bir an önce tedbir almalıyız" uyarısında bulundu.

ENERJİ ŞİRKETLERİ FON BEDELİNİ ÖDEMİYORLAR

Devletin yer altı ve yer üstü kaynaklarının çıkartılma işinin devlet kurumu MTA tarafından yapılması gerekirken, yandaşlara verilmesini eleştiren Bayır,  "Çok övünerek söylediğiniz "yerli" ve "millî" kavramı sorgulanır hâle gelmiştir. EPDK'nin tahsil edemediği cezalar, kurumun on yıllık gelirine bedeldir. MAPEG, EPDK gibi kestiği cezalarda alacakların takibini yapamamaktadır. Şirketlerin vatandaştan tahsil ettiği elektrik enerjisi fon bedelleri Bakanlık hesabına hâlâ yatırılmıyor ve Bakanlık bunun Maliyeyle ortak takibini yapacak bir sistemi hâlâ kuramamıştır. 37 enerji şirketi vatandaştan elektrik enerjisi fon bedelini tahsil etti ama Bakanlık hesabına yatırmadı" diye konuştu.

SABİT SAAT UYGULAMA RAPORU AÇIKLANSIN

Yaz saati uygulamasıyla, altı yılda 6 milyar TL tasarruf yapıldığına dair haberleri anımsatan CHP'li Bayır, Bakan Dönmez'in, yaz saati uygulamasının stresi ve depresyonu azalttığı sözlerine tepki göstererek, "Sayın Bakan, siz de mi bu verileri TÜİK'ten alıyorsunuz yoksa? Bakan hesaplamayı nasıl yaptığını açıklayamadığı gibi bir de psikoloji bilimine el atmış olsa gerek ki ben Sayın Bakanı elektrik ve elektronik mühendisi sanıyordum, meğerse psikoloji eğitimi de almış. Gerçi, alıştık bu arada bakanların vatandaşlara akıl vermelerine "Kalın kazak giyin." diyen mi ararsınız, "Doğal gazı kısın." diyen mi ararsınız; vatandaş herhâlde bunları düşünemiyor ki bu şekilde akıl vermeyi uygun görüyorlar vatandaşa. Tasarrufla ilgili Bakanın söylediğini teyit edecek bir bilimsel veri yoktur. Hangi kriterleri baz alıyorsunuz? Doğru hesap yapıldığını nasıl bileceğiz? Derhâl Sabit Saat Uygulaması Değerlendirme Raporu'nu açıklamanızı bekliyoruz" çağrısında bulundu.

128 MİLYAR DOLAR NEREDE?

Bayır, konuşmasının sonunda iktidara; "128 milyar dolar nerede?" diye sordu.