Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Türkiye ekonomisinin temel probleminin işsizlik, yüksek girdiler, maliyetlerin yanında düşük, orta, katma değerli üretim, nitelikli personel ve kalifiye ara eleman yetiştirmedeki eğitim sorunları olduğunu belirtti.

TEKNOPARK SORUNU MAKRO SANAYİ İLE ÇÖZÜLÜR

İktidarın getirdiği teklifin temel sorunlara karşı yapısal değişim ayağından uzak, AKP usulü genç işsizliğini perdelemek için kısmi teşvik indiriminin yer aldığı bir çalışma olduğunu belirten Bayır, “Teklif üniversite mezunu işsizliğini kökten çözebilecek bir anlayıştan yoksundur. Yapısal reformlardan uzaklaşmayı da sürdürmektedir. Teknoparkların sorunları Türkiye’nin makro sanayi politikasından bağımsız çözülemez. Bu teklif sanayi politikasında bir köklü değişiklik olmadan işe yarayamayacak, yine teknoparklarla vergi teşviki, süre uzatımı, ufak istihdam destekleriyle oyalanacağız ne yazık ki” dedi.

DENETİM YETKİ DEVRİ PAYLAŞILMALI

Teklifin mali destekleme, vergi kolaylığı ve idari olmak üzere 3 ayrı konuda değerlendirildiğini belirten Bayır, kendi görüşünü ise, “Vergi kolaylığı bakımından “Teknopark firmalarının kazançlarının gelir ve kurumlar vergisinden isnat tutulacağı süre beş yıl daha uzatılacak” “Yatırımlar konusunda yetki sahibi olan değerlendirme kurulundaki teknoloji konulu özel sektör temsilcileri sayısı 2’ye çıkarılacak” madde 3. “Ayrıca teknopark yönetici şirket ana sözleşme ve sözleşme değişikliğinde Bakanlıktan izin alacak” madde 4. “Böylece bakanlık süreçleri daha yakından takip edecek. AR-GE personeli için sağlanan gelir vergisi stopaj desteğiyle yüzde 80-95 aralığında tahakkuk edecek vergiden indirilebilecek yani devletin vazgeçeceği vergi işverene kalacak” madde 18. Bu vergi kolaylığı bakımından konulmuş olan şeyler. İdari bakımdan baktığımızda “AR-GE yenilik ve tasarım faaliyetleri yerindelik ve uygun denetim mevcut durumda Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı yürütürken teklifle bakanlık isterse bu denetimde teknoparkın yönetici şirketine yaptırabilecek.” madde 19. Burada bir kamu görevi olan denetimin yetkisinin devrine, paylaşılmasına ve benzeri karşı çıkılmasında yarar vardır diye düşünüyorum” sözleriyle ortaya koydu.  

YÜRÜTMENİN YEKTİSİ ARTIRILIYOR

Düzenlemenin mevcut hâliyle korunması görüşünü savunan Bayır, TEKNOPARK’lardaki yatırımlar konusunda Değerlendirme Kurulu toplantılarına katılacak temsilcilerin sayısı, ağırlığı ve Kurul Başkanının değiştiğine dikkat çeken Bayır, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü atamalarında yasamanın yetkisi kısıtlanırken, yürütmenin yetkisinin artırılmak istendiğini vurguladı.

DÜZENLEME DOĞRU DEĞİL

Yürütmenin yetkisinin artırıldığı bir başka örneğin ise Cumhurbaşkanına verilen TEKNOPARK bölgesini iptal edilme yetkisinin verildiğini belirten Bayır, bu düzenlemenin yasaya aykırılığına dikkat çekerek, “Madde 3’te. Mevcut kanunda 2018’den beri teknoloji bölgesi kuruluşu ek alan katılması, bölge sınırı değişikliği Cumhurbaşkanı ukdesinde idi zaten. Bölge iptali ise yönetmelik yoluyla 2014’ten beri Bakanlar Kuruluna verilmişti. Rejim değişikliği sonucu Cumhurbaşkanı bu iptal yetkisini şimdi yasa yoluyla geri alıyor. Teklifin 11’inci maddesinde idareye geliş takdir yetkisi tanıyan ve idarenin yasallığı ilkesine kişisel verilerin korunmasına aykırı düşen bir düzenlemedir” eleştirisinde bulundu.

Yeni teklifin idareye kanundaki tüm hükümlerle ilgili usul ve esasları belirleme yetkisi verdiğini kaydeden Bayır, bu hükmün mevcut kanundaki gibi korunmasını ya da yönetmeliklerle düzenlenmesini, ek hükümler varsa bunların da teklif metnine eklenmesini önerdi.

.

Editör: Haber Merkezi