İZ GAZETE- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen mühendis, mimar ve şehir plancıları ile bunların özlük haklarının iyileştirilmesi talebini meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Ülkemizde uzun süreden beri yaşanan derin ekonomik kriz yaşandığı bir gerçektir. Halkın alım gücünü düşüren, işyerlerinin kapatılmasına neden olan, işsizliği ve yoksulluğu artıran ekonomik kriz her kesimi etkilediği gibi; kamuda ve özel sektörde inşaat mühendisliği hizmetlerini, planlama, projelendirme, uygulama, denetleme işlerine ait görev ve sorumluluk üstlenen inşaat mühendisleri, koşullarından en çok etkilenen kesimler arasında yer almaktadır" dedi.

İSTİHDAM EDİLEN İNŞAAT MÜHENDİSİ SAYISI KAÇ?

Mühendislerin mesleklerini geliştirmesi, krizin emek yanlısı bir programla aşılması, sorunların çözülmesi, üreten, sanayileşen ve kalkınan bir Türkiye için sorunun çözüm beklediğini söyleyen CHP'li Bayır, "Bakanlığınız ve bağlı kuruluşlarda istihdam edilen İnşaat Mühendisi sayısı toplamda kaçtır? 2022 Yılı itibariyle kamuda istihdam edilmek üzere kaç inşaat mühendisi alınması düşünülmektedir?" sorusunu yöneltti. 

Bayır şu sorularına da yanıt istedi:

Kamuda çalışan inşaat mühendislerinin ücretleri ve özlük haklarının iyileştirilmesiyle ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bunlar nelerdir?

SGK-TMMOB arasında ücretli çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir plancılarının Asgari ücret denetim protokolünü yürürlüğe koyacak mısınız? Süreçle ilgili bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

KHK ile kamu görevinden ihraç edilen mühendis, mimar ve şehir plancılarının görevlerine iade edilmeleriyle ilgili bir çalışma var mıdır?

Kamusal ve mesleki denetimler Toplum güvenliğinin sağlanması açısından zorunluluk teşkil ettiği bilinmektedir. Bu sebeple serbestleştirme uygulamalarına son verilmesiyle ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Bireylerin kullandığı kredi ve kredi kartı borçlarının faizleri ile öğrenci kredi borçlarının silinmesiyle ilgili bir planlamanız bulunmakta mıdır?

Son dönemlerde sıkça başvurulan özelleştirme uygulamalarına son vererek, yeniden kamulaştırma yapmayı düşünüyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi