Cengiz ALDEMİR/ANKARA- Özellikle görev yaptığı il içi mağduriyet yaşayan ve yıllardır aynı ilde yüzlerce km'yi bulan uzaklıklarda çalışan öğretmenlerin yer değiştirememe sorununu meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, iki ilden daha uzak ilçelerde çalışmaya mahkum edilerek aile bütünlüğü bozulmuş öğretmenlere başvuru hakkının olmasına karşın, bu hakkın kullanılacağı boş kontenjan olmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

GÖSTERMELİK BAŞVURU

Geleceğin güvencesi olan çocukların eğitiminde fedakarca emek sarf eden öğretmenlere göstermelik başvuru hakkı verilen ancak yer değiştirmelerine imkan verilmeyerek büyük bir haksızlığa ve adaletsizliğe imza atıldığı eleştirisinde bulunan CHP'li Bayır, "Özrünün bulunduğu ilçeye atanmayan öğretmenler, özrünün bulunduğu ilçe ile görevli olduğu ilçe-köy arasında gidiş geliş yapmaktadır. Bu öğretmenlerden bu durumu 4-5 yıldır yaşayanlar bulunmaktadır. Gidiş geliş yapan bu öğretmenlerimiz; 50-100-150-200 km ve hatta daha üstü olan uzun yollar ve saatler sonra ailelerine kavuşmaktadırlar "dedi.

MEB BÜTÜNLÜĞÜNE CİDDİ YAKLAŞMALI

Millî Eğitim Bakanlığı'nın bu durumdaki öğretmenlerin aile bütünlüğü konusuna daha ciddi yaklaşması gerektiğini vurgulayan Bayır, il içinde başvuru yapmış ama yer değiştirme şansı olmayan öğretmenlerin ulaşım imkanı göz önünde bulundurularak bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Bayır, "2022 Ocak ayı "Özür Grubu Ataması”'nda kontenjan yetersizliği sebebi ile yer değiştiremeyen öğretmenlerimiz; ailelerinden uzakta hem maddi hem manevi sıkıntı yaşadıklarını dile getirmektedirler. Mağduriyetlerinin giderilmesiyle ilgili olarak, Milli Eğitim Bakanlığı 'ndan il/ilçe emri ataması beklemektedirler" dedi.

BU DURUMDA KAÇ ÖĞRETMEN VAR?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e, "2022 Ocak ayı "Özür Grubu Ataması'nda kontenjan yetersizliğinden yer değiştiremeyen kaç öğretmenimiz vardır?" diye sordu.

Bayır şu sorularına da yanıt istedi: 

2022 Eğitim - Öğretim yılında özür grubu atamalarında, bulunan sınıf öğretmeni sayısı kaçtır? Talebin ne kadarı karşılanmıştır?

Ülkemizde, özür grubu ataması yapılmayan yıl veya yıllar olmuş mudur? Olmuşsa, nedeni nedir? Özür gurubu atamalarının yapılamama nedeni hangi yasal mevzuata   dayandırmaktasınız?

AİLELERE DESTEK ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Hak kaybına uğrayacak olan sınıf öğretmenlerinin hak arama yolundaki mücadeleleri lehlerinde sonuç vermesi halinde, kamunun uğrayabileceği muhtemel maddi ve manevi zarar hesap edilmiş midir? Bu maddi ve manevi zararla ilgili ailelere destek amaçlı bir düzenleme yapılacak mıdır? Yapılacaksa düzenlemeler nelerdir?

Editör: Haber Merkezi