İzmir'in Foça ilçesinde iki yıldır faaliyet gösteren Energrom Biyogaz Enerji Santrali'yle ilgili vatandaş şikâyetlerinin yazılı ve sosyal medyada yer aldığını anımsatan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Tesiste üretim sırasında oluşan atıkların, vidanjörler aracılığı ile tarım alanlarına, derelere, sulama kanallarına döküldüğü belirtilmektedir.

KÖTÜ KOKU ÇEVREYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Foça'da gelişigüzel dökülen atıkların oluşturduğu kötü koku, atıkların döküldüğü alanların yakınında bulunan köylerde yaşayanları, arazide çalışan çiftçilerin ve tatilcileri sıkıntıya sokmaktadır. Ayrıca bu durumu vatandaşlar CİMER'e bildirdiklerini fakat herhangi bir yanıt almadıklarını belirtmektedirler" dedi.

BİYOGAZIN OLUMSUZ ETKİLERİ ARAŞTIRILDI MI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP'li Bayır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a, "Biyogaz Enerji üreten tesislerden çıkan atıkların halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri araştırılmış mıdır? Olumsuz etkileri üzerine yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? var ise bunlar nelerdir?" sorusunu yöneltti. Bayır, şu sorularına da yanıt istedi:

Atıkların çevreye verdiği zararla ile ilgili bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

Atıkların tarlalara dökülmesi, suya karışması sudaki canlılara zarar verebileceği yetkili meslek odaları tarafından belirtilmektedir. Atıkların doğaya ve insan sağlığına zarar vermemesi için önlemler almayı planlıyor musunuz? Planlıyor iseniz, bu önlemler nelerdir?

Organik gübre olduğu söylenen atıklar için gerekli incelemeler yapılmış mıdır? Yapıldı ise bu incelemeler nelerdir?

Çevre konusunda meslek odalarından ve konuyla ilgili bilirkişilerin görüşleri alınmış mıdır? Alındı ise, uygulama aşamasına geçilememe sebepleri nelerdir?

Biyogaz Enerji üreten tesisler tarafından yapılan hangi işlemler sonucunda organik atıklar doğaya verilmektedir?

Fabrikalardan çıkan organik atıkların halk sağlığı ve doğanın ekolojik dengesi üzerindeki olumsuz etkileri araştırılmış mıdır? Araştırıldı ise bunlar nelerdir?

Editör: Haber Merkezi