Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda İzmir'deki esnaf sorunlarıyla ilgili konuşan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, salgının ekonomi ve hayatı durdurduğunu, artan belirsizlik ve risk ortamının hem ekonomiye hem de geleceğe ilişkin algıları kötüleştirdiği tespitinde bulundu.

ESNAF, SANATKAR VURGUN YEDİ

Ekonomik kriz vurgunu yiyenlerin başında esnaf ve sanatkarların geldiğini belirten Bayır, “Taksitle, krediyle minibüsünü yenileyen servisçilerimizin; malları elinde kalan kitapçı ve kırtasiyecilerimizin; kiralarını ödeyemeyecek duruma düşen büfeci ve kantincilerimizin; gelirinin büyük bir bölümünü kira için, çalıştırdığı personel için kullanan kahvehane, kafeterya, lokanta, restoran işletmecilerimizin; günlük yevmiyeyle evine ekmek götürmeye çalışan aşçı, garson, komi, ocakçı arkadaşlarımızın; ekmeğini çıkaramayan berber ve kuaförlerimizin; satışları neredeyse sıfırlanan çiçekçilerimizin; duraklara mahkûm olan taksicilerimizin ve boş gidip gelen minibüsçülerimizin, servisçilerimizin ve daha çok sayıda esnaf ve sanatkârlık faaliyetleri ya durdu ya da yavaşladı. Binlerce esnaf ve sanatkâr çalışanları mağdur, başı öne eğik, geleceğe tutunabilmek için bir el, bir yol, bir yöntem bekliyorlar bizlerden” dedi.

ESNAFIN YÜZDE 83’ÜNÜN İŞ HACMİ DARALDI

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin, İzmir esnafı üzerinde yaptırdığı araştırma bilgilerini paylaşan CHP’li Bayır, Türkiye genelinde 1 milyon 965 bin 846 esnafın, 2 milyon 118 bin 593 iş yerinde hizmet verdiğini, İzmir'de ise 122 bin 219 esnafın 134 bin 249 iş yerinde faaliyet gösterdiğini belirterek, “ Yapılan anket çevresinde esnaf ve sanatkârların yüzde 83'ü iş hacminin daraldığını, yüzde 26'sı ise eleman sayısının, yanında çalıştırdığı istihdamın azaldığını beyan ediyor. Ankete katılan esnaf ve sanatkârların yüzde 38'i devletin Halk Bankası aracılığıyla sunduğu kredi desteklerinden faydalanabileceğini beyan etmesine rağmen, geriye kalan yüzde 62'lik bölümünün bunu kullanmadığını ifade ediyor. Esnaf ve sanatkârların yüzde 71'i kiracı konumunda, yüzde 33'ü de e-ticarete başlamak istiyorlar” diye konuştu.

DEVLET BİZE SAHİP ÇIKSIN

Salgının başlangıcından bu yana, esnaf ve sanatkârın işlerinin normale dönmediğini kaydeden Bayır, iktidarın devamlı desteğini aldığı Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in, "Esnaf camiası olarak salgın boyunca en fazla sıkıntıyı biz çektik. Dolayısıyla bizim bu faaliyetlerimizi durduran Covid salgınıyla ilgili devletin bize sahip çıkması gerekir." sözlerine dikkat çekti.

YILLARDIR VERGİ ÖDEDİK

Yurttaşların, “Yıllarca biz vergi ödedik devlete. Şimdi devlet bize sahip çıksın. Çocuklarımıza ekmek götüremiyoruz." dediğini hatırlatan Bayır, esnafa sahip çıkılması gerektiğinin altını çizerek, “Bu kısıtlamalar nedeniyle çalışamayan esnafın, kendilerine sağlanan, ertelenen, yıl başında tekrar taksitle ödenmeye başlanacak taksitleri ödeyemeyeceğini buradan şimdiden beyan ediyorum. Bu erteleme yeterli değildir. Bu esnafa sahip çıkılması gerekmektedir. Eğer TESK Başkanı bile yıllardır size destek veren Başkan bile bunu söylüyor ise demek ki durum ciddidir. Bu sese kulak vermeliyiz sevgili arkadaşlar” diye seslendi.

ESNAFIN TALEPLERİ

Esnafın sıkıntı ve taleplerini de dile getiren Bayır, kredilerin faizsiz olarak ertelenmesi, sicil affının çıkarılması, pandemi döneminde başlatılan kısa çalışma ödeneğinin devamının, esnaf için öncelikli konular olduğunu vurgulayan Bayır, yeni başlayan pandemi yasaklarıyla esnafın daha kötü duruma düşeceği uyarısında bulunarak, ekonominin can suyu ve can damarı olan esnafın sorununun acilen çözülmesi gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi