Cengiz Aldemir/ANKARA - Katıldığı bir televizyon programında konuşan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, bir yıl öncesine kadar ülke gündemini Erdoğan'ın belirlediğini, bugün ise gündemi halkın ve muhalefetin belirlediğini söyledi.

MİLLET İTTİFAKI SÜRECİ İYİ YÖNETİYOR

Erdoğan'ın millet ittifakı'nın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunu gündemde tutmak istediğini kaydeden Bayır, İYİ Parti ve CHP'nin süreci doğru bir şekilde yönettiklerini belirterek, " Cumhur ittifakı millet ittifakını nasıl parçalarız hesabı peşinde. Bu konuda Erdoğan her fırsatı değerlendirmeye çalışıyor ama başaramadı başaramayacak. Kılıçdaroğlu'mu, Akşener'mi olacak ya da daha önce aday olan Ekmeleddin İhsanoğlu gibi başka birini mi göstereceklerin peşindeler. Yani isimlerin tartışılmasını istiyorlar. Bizim partililerimiz de buna biraz böyle balıklama atlıyorlar. Bu tartışmaların içerisinde adayın kim olduğundan ziyade adayın nasıl belirleneceği meselesi önemli. Geçtiğimiz yerel seçimlerde iyi bir sonuç aldık önümüzdeki seçimlerde de bu ittifakı bozmadan sayın Akşener ve sayın Kılıçdaroğlu ile birlikte iki parti bu süreci özverili bir şekilde götürüyorlar" dedi. 

ERDOĞAN ADAY OLMAYACAK

Seçimlerin ilk turuna her partinin kendi adayıyla girmesinin doğru bir karar olduğunu söyleyen CHP'li Bayır, Erdoğan'ın bu seçimlerde aday olmayacağını ileri sürerek, " Millet ittifakı biz tek adayla gidelim gibi bir anlayışla hareket etmemeli. Bu doğru bir anlayış değil. Ben de yıllardır siyaset yapan birisi olarak, ilk tur oylamaya kesinlikle her parti kendi adayıyla gitmeli. Birinci turda 50+1'i bulamasın diye herkes kendi oyunu korumakla mükellef. Bu çok açık bir şey. Eğer siz başlangıçta "adayı teke indirelim aday daha güçlü olur"diye bir anlayışla giderseniz hataya düşerseniz. Bakın ben yıllardır siyaset yapan ve siyasi hamleleri okuyabilen birisi olarak, Erdoğan'ın bu seçimlerde aday olmayacağını düşünüyorum. Bir başkasını cumhurbaşkanı adayı yapıp, kendisi arka planda güçlü bir AKP Genel Başkanı olarak kukla bir Cumhurbaşkanıyla süreci götürebileceğini düşünüyorum. Şimdi yetkileri kısıtlanmış, eli kolu bağlı bir cumhurbaşkanı ve kontrolun güçlendirilmiş parlamentoda olduğu bir Türkiye'yi o da görüyor. Erdoğan anket yapıp duruyor ancak kendisinin de çıkmadığını görüyor. O yüzden böyle bir hamile yapabilir" değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE'YE ŞERİATI KİMSE GETİREMEZ

Afganistan konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bayır, Taliban'ın  insan haklarını tanımayan, kadınları yok sayan,  Afganistan'ı ortaçağ anlayışla yönetmeyi düşünen bir terör örgütü olduğunu söyledi. Mülteci sorununun Erdoğan anlayışıyla çözülemeyeceğini tam tersi çıkmaza sokacağını kaydeden Bayır, Erdoğan'ın, "Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok. Daha iyi anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum" sözlerine tepki gösterdi. Bayır, Erdoğan'la Taliban aynı görüşte olabileceğini ancak Türkiye'nin bir Afganistan olmadığını, bu saatten sonra hiç kimsenin  Türkiye'ye şeriatı getiremeyeceğini vurgulayarak, "Türkiye bu açıdan geriye 100 yıl geriye gitme şansı yok. Mustafa Kemal Atatürk'ün aydınlanma Okyanusunda Filizler var fideler var onlar artık öyle bir aşamaya gelmiş ki bu saatten sonra Türkiye'ye şeriatı kimse getiremez. Buna hiç kimsenin gücü yetmez."