TUGAY CAN / İZGAZETE - Konuşmasına son çıkan KHK’larla ilgili değerlendirmeyle başlayan Bayır,  “Yeni bir halk ayaklanamasını kendileri teşvik ediyorlar, bu çok tehlikeli bir şey. İnsanlar kendini polis gibi görevli addedecek. El altından silahlanma çabaları oluşacak ki biz sosyal medyadan bunu görüp takip ediyoruz. 80 öncesi beyaz toroslara benzer işler yapılıyor ve bu, ülkenin bir numaralı insanı, Cumhurbaşkanı tarafından söyleniyor.İnsanlar bunun karşı tezi olarak bizde silahlanmalı mıyız derse ne olur? Bu iç savaşa gider, doğru bulmuyoruz. Mustafa Kemal önce meclisi kurdu ardından orduyu kurdu. O meşru bir hamleydi. Ancak bugün parlamento yerine tek adamın keyfi kararları kabul görüyor bunun adı diktatörlüktür.” dedi.

“ENERJİMİZİ AKP’YE KARŞI KULLANMALIYIZ”

Delege seçimi sürecinde CHP’nin demokrasi örneği sergilediğini ifade eden Bayır, "CHP diğer partiler gibi tek adam partisi değil. Ancak biz parti içerisindeki demokrasiyi abartıyoruz. Bütün enerjimizi kongrelerde tüketiyoruz. Bizim bu enerjiyi AKP’ye karşı kullanmamız gerek. Özellikle mahallede yapılan seçimlerde seçilen seçilmeyen ayrımı oluşuturuluyor. Delege seçimlerinin iptal edilip, bunun yerine herkesin oy kullandığı bir sistem geliştirilmeli. Bu fikrimi Genel Başkanımızla da paylaştım.” dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun delege hesabı içinde olanların partide yeri yok açıklamasıyla ilgili olarak Kılıçdaroğlu'nun ifadelerinden dolayı mutlu olduğunu belirten Bayır, “Daha katılımcı bir sistem geliştirmemiz gerekiyor, daha katılımcı daha çoğulcu bir yöntem ile seçmen sayısı artarsa, parti içinde iş-aş vaadiyle kontrol sağlamaya çalışanların sayısı azalacak” ifadelerini kullandı.

"O ZAMAN İL BAŞKANINI GENEL BAŞKAN ATASIN..."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın listelere müdahale etmesinin demokratik olmadığını savunan Bayır ”Demokratik değil ve partimize yakışmıyor.” ifadeleriyle Aziz Kocaoğlu’nun İl başkanlığı sürecindeki rol almasını eleştirdi. Bayır ayrıca, “O zaman İl Başkanı’nı, Genel Başkan atasın. İlçe Başkanlarını önce toplantı yapıcaz diye davet ederek, ardından tek tek odaya almak, ne düşündüğünü sormak, aynı şekilde milletvekilleriyle görüşmek, ortaya birdenbire bir isim atmak doğru değil. Deniz kardeşimiz, işinde başarılı bir avukat. Büyükşehir Belediyesi’nde sözcülük yapabilir.  Ancak il yönetiminde görev almamış, deneyimsiz bir arkadaşımızın kurtlar sofrasına atılmasını doğru bulmuyorum. Aziz beyin kafasında net bir isim yok dedikten sonra bu şekilde davaranmasını anlayamıyorum.” dedi.

Yuvarlak masa toplantısında bulunan milletvekilleriyle de konuştularını ifade eden Bayır, “Onlarda bu hareketi şık bulmadıklarını ifade ettiler. Bir de bu o öyle bir süslendi ki toplumda ve kamuoyunda Aziz Kocaoğlu genel başkandan görev almış gibi davrandı. Benim partimin seçilmiş Belediye Başkanı benim için önemlidir, ama herkesin görevleri de bellidir. Bizim görevimizde delege belirlemek yok. Belediye Başkanları sürece karışacaksa biz neden delege seçtik? Bu seçilmiş delegelere bir hakarettir.” dedi.

"İZMİR AZİZ KOCAOĞLU'NU DEĞİL CHP'Yİ SEÇTİ"

Genel başkanı temsil eden il başkanını yok sayarak ilçe başkanlarıyla toplanmak doğru değil.” diyen Bayır, “Kamu gücünü kullanarak kimin il ve ilçe başkanı olacağına karar vermek isterseniz örgüt buna bir dakika der. Aziz Bey iyi bilsin ki İzmir halkı Aziz Kocaoğlu olduğu için değil, CHP’li olduğu için onu seçti .AKP’ye dönüp bu yaptığınız diktatörlüktür diyeceksiniz, sonra dönüp örgütü yok sayarak ilçe başkanlarını toplayacaksınız. Bunu yapa yapa örgüt kendi içinde eriyor. İş-aş sözü vererek kamu gücünü kullanmak CHP geleneğiyle bağdaşmaz.” ifadeleriyle Aziz Kocaoğlu’na sert bir dille yüklendi.

CHP eski İl Başkanı Alaattin Yüksel’in “Hayal kırıklığına uğradım.” açıklamasına katıldığını kaydeden Bayır, “ Alaattin bey deneyimli bir arkadaşımız. Aziz bey ile yol arkadaşı, Aziz beye ciddi katkılar vermiş birisi. Partideki emekleri için kendisine teşekkür ediyorum. Yöntem konusunda benimle aynı şeyi söylüyor, yöntem doğru değil.” dedi.

Belediye Başkanlığı binasında toplantı yapılmasını doğru bulmadığını ifade eden Bayır, .”Delegasyondan arkadaşlarımız, İzmir artık belediye başkanlığı içinden mi yönetilecek diye sorular yöneltti bizlere. Bizim delegasyon kuvayi milliye ruhuyla hareket eder yeri geldiğinde aç kalır oyunu satmaz. ne tür baskı yaparsanız yapın ters teper. Alaattin bey, Aziz beye kısmen sahip çıkan bir açıklama yapmış, yeni aday arkadaşımız metheden bir açıklama olduğu kanaatindeyim. Biz Deniz Yücel arkdaşımıza bir şey söylemiyoruz. bu arkadaşı korumaya almak lazım. Bayrağı bu arkadaşa teslim edeceğiz. Ancak kendisi yeterli tecrübeye sahip değil."  dedi.

Bayraklı Belediye Başkanı’nın gösterilen aday ile ilgili tepkisine “Sadece bayraklı Belediye Başkanı açıklama yaptı ama birçok arkdaşımız bu durumdan rahatsız, biz yok sayıldık delegasyonumuz yok sayıldı şeklinde itirazlar var.” ifadelerini kullandı.

"AYIN İKİSİNDE DESTEKLEDİĞİM ADAYI AÇIKLAYACAĞIM"

"Kimse meydanı boş sanmasın gerekirse örgütten gelen taraf seçme hakkımı kullanırım." diyen vekil, kendi il başkanı adayının tarifini de yaptı. Bayır,  “2019 gibi üç seçimin olduğu kritik bir dönemde deneyim gerekir. Ayrıca seçilecek kişinin tecrübeli ilçe başkanlarına söz geçirebilecek bir olması lazım. Öncelikle hangisiyle çatışma olmaz bunu sormak lazım, bu başkanla 2019’a nasıl gideriz bunlara cevap verilebilinmesi lazım. Doğruya doğru çerçeveyi çiziyorum .İlçe Başkanlarına saygısızlık yapmamak adına sadece çerçeveyi açıklıyorum. Doğrusu da budur. Ayın ikisine kadar bekleyeceğim, ikisinde desteklediğim adayı açıklayacağım.” dedi.

Editör: Haber Merkezi