Pınar Teke ile Gün Doğdu programının konuğu olan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Meclis’te kurulan Deprem Komisyonu hakkında konuştu. Yaşananlardan ders alınması gerektiğini belirten Bayır, “Temennimiz hangi parti olursa olsun ses çıkarmamız. Türkiye’de depreme alışmamız gereken kentler var. Bu gerçeği kabul etmeliyiz. Aslında deprem öldürmüyor insanları. İhmaller, yapılan hatalı inşaatlar, yapılmayan zemin etütleri gibi. Bunlardan ders çıkarmalıyız. Kimsenin keyfine bırakmayacak kadar da sorumluluk yüklemeliyiz. Takipçisi olmalıyız. Önemli olan ders alabiliyor muyuz? Bilin insanları bu beklediğimiz bir deprem değildi diyor. Hemen arkasından da şuna dikkat çektiler; başka bir deprem var İzmir için. 2 haftadır deprem sürekli gündemde ve Kovidin de önüne geçti. Toplumun psikolojisi de bozuldu. Bizler de konuşurken biraz daha dikkatli bir üslup kullanmalı, insanları korkutmamak gerekiyor” diye konuştu.

‘İZMİR KENDİNE YAKIŞANI YAPMALI’

Deprem sonrası en önemli konunun barınma ihtiyacı olduğunu söyleyen Bayır, “Özellikle İzmir’deki bu olaydan sonra kendiyle ne kadar gurur duysa azdır. Dışarıdan gelenler ağız birliği yapmışçasına İzmir haklının sıcak, misafirperver olduğunu söylüyor. Yaraları sarmak için hep birlikte çalıştılar. O zaman İzmir kendine yakışanı yapmalı. Bu sorunu nasıl çözeriz diye kriz masaları da oluşturuldu. Bu toplantılara katıldık. Elimizde bulunan mevcut konut stoklarından bazılarını devreye soktuk. Büyükşehir Belediyesi’nin, TOKİ’nin elinde bulunan konutlar var. Ayrıca Hilton Oteli de depremzedelere tahsis edilecek. Baktığınızda yaklaşık bin konut gibi bir barınma ihtiyacının ilk hamlede karşılanabileceğin gördük. Bizim için bundan sonraki ihtiyaçlar var. Bu konutlara yerleştirilirken ihtiyaç duyacakları ihtiyaçlar var. Bununla ilgili yardımları bekliyoruz. Giyim ve gıda konusunda bir şeye ihtiyaç yok. Depremde yakınlarını kaybedenlere başsağlığı ziyaretlerimiz de devam ediyor” dedi.

‘İZMİR’DE BİR PATLAMA YAŞANDI’

Şu anda salgının depremden daha önemli hale geldiğini ifade eden Bayır, “İzmir’de bir patlama yaşanmış durumda. Nerdeyse her 4 kişiden biri taşıyıcı. O yüzden insanların daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Çadır kentlerde kalanlara kimlik kartları verildi. Herkes giremiyor. Bu tedbirler alındı. Sağlık Bakanı’na çadırlarda Kovid-19 testi yapılmasını talep ettik. Memnuniyetle kabul etti. Çünkü normalde belirti gösterenlere yapılıyordu. Ama çadırda bu geçerli değil çünkü kim kalıyor bilmiyoruz. Çadır içerisinde bir kişiyi kaçırırsak diğerlerine de bulaşmasına neden olur. Bir kısmına yapıldığı, diğerlerine de yapılacağı açıklandı. Sadece test değil koruyucu aşının da çadırlarda uygulanmasını talep ettik. Önümüzdeki süreçte deprem ve Kovid ile ilgili konuştuklarımız geri kalacak” diye konuştu.

‘DEPREMİN SİYASİ PARTİSİ OLMAZ’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremle ilgili yaptığı çalıştaya hükümet yetkililerinin katılmamasını eleştiren Bayır, “Böyle bir şey yaşadık ama ne ders çıkardınız, deprem yönetmeli ile ilgili neler yaptınız? En önemli nokta bu bence. İnşaat Mühendisleri Odası ve Şehir Plancılar Odası ile toplantı yaptık. Hepsi bu konuyla ilgili çalışma yaptılar, rapor sundular. Bir de Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde İzmir Deprem Sempozyumu yapılıyor. Depremin siyasi partisi olmaz. Dolayısıyla bunu siyasete alet etmeden çözelim dedik. Ama Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan toplantıya davetli olmasına rağmen Şehircilik Bakanı, İzmir Valisi, AKP’li vekilleri göremedim” şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bir Kira Bir Yuva kampanyasına da değinen Bayır, “Oldukça iyi yardımlar geldi. Herhangi bir sorun yaşanmasın diye sadece arabulucu konumunda yer aldı. Belediye olarak yardımı yapanla yardımı alanı buluşturuyoruz. O rakamlarlar da konut yapımından eşya alımına kadar ihtiyaçları karşılamak için kullanılacak. STK’ların da kendi içlerinde yardım topladığını biliyorum. Bu şekilde hep birlikte yaraları saracağız” dedi.

‘GÜVENSİZLİK DÖVİZİ TETİKLİYORMUŞ’

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası hakkında konuşan Bayır, “Sanayi Ticaret Enerji komisyonu üyesiyim. Berat Albayrak Enerji Bakanıyken birlikte çalıştık. İlginçtir ki bir iki yıldır verdiği mücadele, yaptığı röportajlarda dolarla ilgili söylemleri bastırmasına rağmen, bazı ülkelerden garantiler vererek dolar almasına rağmen doların yükselişi engellenemedi. Kadere bakın ki affını istedikten sonra dolar düşmeye başladı. Şöyle düşünmek lazım; bu koltuktaki kişi bu işi yapacak biri değil. Ama bu çok tehlikeli. Çünkü damat. Acaba bu tek adam rejimiyle kayınpeder-damat bizi nereye götürecek algısı, o güvensizlik dövizi tetikliyormuş. Ama bu böyle gitmez. Türkiye’nin ekonomik anlamda yaralarının sarılması 3-5 ayda olacak şey değil. 18 yılda öylesine ağır bir tahribat yapıldı ki toparlanması zor. Umuyoruz ki verilen bu tahribatı yen bir iktidarla gidereceğiz” dedi.

Hak arayan maden işçilerinin mağduriyet yaşadığını söyleyen Bayır, “Maden işçilerinin çok net bir mağduriyetleri var. Haklı olarak haklarını arıyorlar. Ama bu yaptıkları iktidarın hoşuna gitmeyince kolluk kuvveti gücünü kullanarak insanlara engel olmaya çalışıyor. Böyle bir ülkede ekonomini düzelmesini beklemek de hayal. Yerli ya da yabancı bir sermaye bir ülkeye yatırım yapacaksa önce o ülkede demokrasi var mı ona bakar. Siz bir ülkede yargıyı, demokrasiyi askıya almışsanız hiçbir yatırımcı gelip bu ülkede fabrika kurmaz” diye konuştu.

‘PARTİ KURSA, KİMSEYİ GÖTÜREMEZ’

Muharrem İnce’nin ‘CHP’yi değiştirebiliyorsak değiştiririz, değiştiremiyorsak parti kurarız’ sözlerini değerlendiren Bayır, “Muharrem Bey şu anda partimizin üyesi. Kendisine işletilen bir disiplin mekanizması yok. Milletvekilliği istedi milletvekilliği yaptı, grup başkanvekilliği istedi yaptı. Daha sonra cumhurbaşkanı adayı olmak istedi, oldu. Parti bu şansı verdi. Bu şansı doğru kullanamadı, kullanamadık. Şimdi çıkıp da CHP’den alacağı varmış gibi ayrılır parti kurarım derse kimseyi götüremez. Birlikte vekillik de yaptık çok iyi tanırım. Ama siyaset böyle yürütülmez. Ben 37 yıldır siyasetin içerisindeyim. İsimler gelir gider. Kalıcı olan CHP’dir. Bizler gelir geçeriz. Hiçbirimiz vazgeçilmez değiliz” dedi.

Editör: Haber Merkezi