İZ GAZETE- Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) ve Ege İşçi Birliği (EİB), Aliağa'da 'Kılıçlar' gemi söküm şirketinin getirdiği “Gökhan Han” isimli gemide asbest bulunduğu ile ilgili  açıklamaları meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, geminin sökümü için dışardan işçi getirildiği ve şirketlerin denetlenmediği iddialarını Bakan Kurum'a sordu.

ASBEST TESPİT EDİLMİŞ 

Asbest Söküm Uzmanları Derneği ve Ege İşçi Birliği'nin, gemiden alınan numunelerin laboratuvarda incelendiğinin belirtildiğine dikkat çeken CHP'li Bayır, “Yapılan açıklamada, 'Gemi Söküm havzasında 5 hafta kadar önce Kılıçlar şirketinin getirdiği Gökhan Han gemisinde işçi arkadaşlarımız asbest şüphesiyle birliğimize ulaştı. Derneğin çabalarıyla gemiden numune alınarak laboratuvarda yapılan test sonucunda asbest tespit edildi. Açığa çıkan bu gerçek kendi türleri arasında tehlikeli olan Amosit sonucuyla birleştiğinde zararın boyutu büyümektedir. Ancak zararın kendisi asbestten değil, bizzat patronların tedbirsizliği ve devletin denetimsizliğinden kaynaklanmaktadır' denilmektedir" bilgisini paylaştı.

İŞÇİLERİ KORUYACAK EKİPMAN YOK

Bayır, konunun yazılı ve görsel basında yer aldığını, Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'nde parçalanan "Gökhan Han" adlı gemi sökümünde, asbestin havaya dağılmasını engelleyen donanım ile işçiler için koruyucu kıyafet ve ekipman olmadan sökümün yapıldığı bilgisinin yer aldığını anımsattı.

DENETİM YAPILMADIĞI İDDİASI DOĞRU MU?

Bayır, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a şu soruları yöneltti:

Kılıçlar Gemi Söküm Firması 'nın üretimi durdurulacak mıdır? Söz konusu firma en son ne zaman denetlenmiştir?

Geminin sökümü için dışarıdan işçi getirildiği iddiaları doğru mudur?

"Gökhan Han" adlı gemide asbestin bilindiği halde, firmanın sahipleri tarafından tedbirsiz bir şekilde parçalama işlemine devam ettiği iddiası doğru mudur?

İşçilerin, Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik esaslarına uygun çalıştırılmadığına dair iddialar doğru mudur?

Söz konusu olayla ilgili Bakanlığınız bir tahkikat başlatmış mıdır?

Aliağa'da bulunan gemi söküm tesislerinin kaç tanesine Bakanlığımz tarafından, son I sene içerisinde gidilerek, 2872 sayılı Çevre kanuna göre denetleme yapılmıştır? Gereken hususlara uymayan firmalar var mıdır? Varsa uygulanan idari yaptırımları açıklar mısınız?

Editör: Haber Merkezi