Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 2021-2022 yıllarını kapsayan kış ayları boyunca nakit, gıda, giysi, bez, mama, ev eşyası, soba, battaniye, yakacak ve sıcak yemek desteklerini kapsayan sosyal yardımları vatandaşlara ulaştıracağını, İzmirli ihtiyaç sahiplerine kış boyunca, 25 milyon 

nakit, 30 milyon gıda, 20 milyon eğitim ve kırtasiye malzemesi, 20 milyon bez, mama, bot, mont, giysi, ev eşyası desteği, 30 milyon en az 1 milyon 350 bin bin kişilik sıcak yemek, soba, battaniye desteklerinin süreceğini, kış dönemi boyunca İzmirli ihtiyaç sahiplerine 125 milyon lira tutarında destek sağlayacaklarını söyledi.

YETKİYİ ELİNİZE YÜZÜNÜZE BULAŞTIRDI NIZ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da 600 milyon liralık Kara Kış Destek Paketi'ni de anımsatan CHP'li Bayır, iktidar sıralarına dönerek, "24 Haziran seçimlerinden önce Reisiniz "Verin bu kardeşinize yetkiyi, ondan sonra bu faizle, şununla bununla nasıl uğraşılır göreceksiniz." demişti. Erdoğan'ın seçmenlerden yetki istediği gün dolar 4,74 TL'ydi, euro 5, 49; bugün ise dolar 9,55, euro ise 11 TL yani 2 katı olmuş. Halk inandı, size yetkiyi verdi. Gelinen noktada ekonomi batıyor arkadaşlar. Size verilen yetkiyi ne yazık ki elinize yüzünüze bulaştırdınız" sözleriyle tepki gösterdi.

JÖLELİ VE DAMAT BAKAN NEREDE?

Dövizin iki katına çıktığını, sarayın ekonomi danışmanı Yiğit Bulut'un "Dolar 3 lirayı geçerse gelin, yüzüme tükürün." sözleriyle

muhalefete, "Türkiye ekonomisi batacak, dolar 7 lira, 8 lira, 10 lira olacak.' diye hayaller kuruyor." diyen Bakan Albayrak'ın sözlerini anımsatan Bayır, "Bu jöleli arkadaş ile damat nerede? İktidara geldiğinizde dolar 1,35 TL'ydi bugün 9,53'e çıktı, neden şimdi fırtınaları kopartmıyorsunuz? Niye konuşmuyorsunuz şimdi?" diye sordu.

HALK KİRANIN 4 KATI ELEKTRİK PARASI ÖDÜYOR

İnsanların kira parasının 3 kat fazlası elektrik parası ödediğini, esnaf, çiftçi ve sanayicinin zor duruma düşürüldüğünü vurgulayan CHP'li Bayır, iktidara, "İzmir Tire, Selçuk, Aliağa'da girdiğim her dükkânda esnaf faturayı yüzüme çarptı. "Başkan, biz artık ödediğimiz kiranın 3 katı, 4 katı elektrik parası ödüyoruz, nasıl dayanacağız buna?" diyor. Artan ham madde fiyatları ile enerji maliyetleri sanayicinin üretim yükünü artırdı. Bu sanayiciye, "Sen üretme, ithal et." demektir, ihracatta sanayiciyi haksız rekabete sürüklemek demektir. Çiftçinin elektriğine zam yapması, "Sen ekme, üretme." demektir. Gelin, bu yanlış politikanızdan bir an önce dönün" çağrısında bulundu.

SEN BU GEMİYİ GÖTÜREMİYORSUN ARKADAŞ

Enerji Bakanlığının tahsil edilmeyen ceza tutarının on yıllık gelirine bedel olduğunu, cezayı yazılan kurumun değil EPDK ve devlete yazılmış olduklarını, kayıp kaçağı durduramadık larını vurgulayan Bayır,  "Ticarette biz buna: "Sen bu gemiyi götüremiyorsun arkadaş." şeklinde ifade ederiz" dedi. Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşandığını söyleyen Bayır, pek çok ülkede, artan enerji fiyatları nedeniyle destek paketleri açıklanırken, AKP'nin kış uykusunda olduğunu ve konomik krizi tehditkâr yöntemlerle örtmeye çalıştığını vurguladı. 

AKP BU KRİZİ ÇÖZEMEZ

Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birinin yaşandığını kaydeden Bayır, ekonomik krizi baskı ve tehditkâr yöntemlerle örtmek isteyen AKP'nin bu krizi çözemeyeceğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi