Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda, CHP adına söz alan İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, ekonomik krizin yaşama yansımalarını örnekler vererek iktidarı sert bir dille eleştirdi.

CHP'li Bayır, vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan konut, taşıt ihtiyaç kredisi, kredi kartı borcu, takiptekiler de dâhil olmak üzere 15-22 Ekim günleri arasında 4,1 milyar lira artarak 961,4 milyar liraya yükseldiğini, borcun 20,9 milyar lirasının ödenmediği için takibe alınan borçlarından oluştuğunu söyledi. 

MB'NİN NET REZERVİ EKSİ 48,3 MİLYAR DOLAR

Merkez Bankasının brüt altın artı döviz rezervinin 15-22 Ekim günleri arasında 686 milyon dolar azalarak 125 milyar 41 milyona gerilediğini belirten Bayır, bilanço içi döviz ve altın borçlarının geçen hafta 1 milyar 101 milyon dolar azalarak 107 milyar 182 milyon dolara indiğini, gözükmeyen, bilanço dışı döviz ve altın swap borçlarının ise 205 milyon dolar artarak 68 milyar 255 milyon dolara çıktığını söyledi. Swap dâhil toplam döviz ve altın borçlarının 896 milyon dolar azalarak 175 milyar 437 milyon dolara gerilediğini belirten Bayır, "Kamunun Merkez Bankasındaki mevduatı da borç kabul edildiğinde swap borçları dâhil net rezervi 305 milyon dolar iyileşerek eksi 48,3 milyar dolar oldu" dedi.

ASIL FİLMİ GIDADA GÖRECEĞİZ

Doğal gaza, elektrik üretim santrallerine, LPG'ye, Elektrik tarifelerine 1 Ekim 2020 tarihinden bugüne kadar 3 defa zam yapıldığı nı, konut tarifesinde ise son bir yılda toplam zammın yüzde 28,9 olduğunu belirten Bayır, kömüre ve benzine gelen zam oranlarını paylaştı.

Zamlar yüzünden sanayicinin de büyük sıkıntılar yaşadığını örnekler vererek anlatan CHP'li Bayır, hükûmetin, doğal gaz ve kömür lobilerinin oyuncağı hâline geldiğini söyledi. Elektriğe yapılan yüzde 40'lık zammın gıdaya da yansıyacağını vurgulayan Bayır, "Hani derler ya bu fragmandı, asıl filmi gıdaya yapılacak zamlardan sonra göreceğiz. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu'nun da ifade ettiği gibi, acil olarak kara kış fonunu kurunuz yoksa kapkara bir kış bekliyor sizi" uyarısında bulundu.

TEKLİF ANAYASAYA UYGUN DEĞİL

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifi üzerinde eleştirilerde de bulunan Bayır, teklifin 

Anayasa'ya uygunluk incelemesi yapılmadan, torba öneri tarzında hazırlandığını ve çelişkili maddeler olduğunu söyledi.

TEKLİF ÇELİŞKİLİ

Ülkeye döviz kazandırmak ve ihracatçıya destek olunması için, teklifteki çelişkili maddelerin gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Bayır, "Şimdi, asgari ücretli vatandaşa yüzde 10-15 zammı normal görüp hizmet sektöründe asgari ücretin brüt tutarının 5 katına karşılık gelen para 20 katına çıkarılmalı diyorsunuz teklifte. Yani Asgari ücretin 5 katı olanı, asgari ücretin 20 katına çıkarıp yüzde 400 zam yapmış oluyorsunuz. Bu kendi hesaplarınızla aidatı belirlerken, aynı zamanda asgari ücrete yaptığınız zammın ne kadar düşük olduğunu ortaya çıkarmış oluyorsunuz. İhracatçılardan 20 katında belirlenen tutarda giriş aidatı alalım demektir bu. Yani biz bu ihracatçıları dövecek miyiz? üzüm mü yiyeceğiz? Bunun anormal olduğunu düşünüyorum" dedi. 

FİRMAYA EKSTRA YÜK GETİRİLMEMELİ

İhracatçı birliklerinin, yedek akçe hesaplarından, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine aktarılacak tutar belirlenirken birliğin son üç yılda, Türkiye genel ihracat ortalama payının esas alınması gerektiğini savunan CHP'li Bayır, Birliğin, Türkiye genel ihracatındaki payı ne kadar ise yedek akçesinden, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine aktarılacak tutarın da o oranda olmasının adaletli bir tutar olacağını kaydederek, "İhracat aşamasında firmalardan tahsil edilecek binde 3'lük tutarla ilgili birlik tarafından tahsil edilen nispi aidata dâhil edilmelidir. Firmaya ekstra bir yük getirilmemelidir" ifadelerini kullandı.

TİCARET BAKANLIĞI ÖDENTİSİ KALKSIN

İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi için yapılacak kesintinin, nispi aidat içerisinde yer almasıyla İhracatçı Birliği gelirlerinde yaşanacak azalmanın telafisi için, Ticaret Bakanlığı döner sermaye hesabına ödeme uygulamasının kaldırılması önerisinde bulunan Bayır, " İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine, çoğunluk sermayesi TİM ve ihracatçı birliklerinde olması sebebiyle, şirket yönetim kurulu, bu durum gözetilerek oluşturulmalı. Yani kefaleti verenle krediyi çeken aynı kişi olamaz, olmamalıdır" şeklinde değerlendirdi. 

CHP'NİN ÖNERİLERİNİ DEĞERLENDİRİN

Uzun zamandır serbest bölgenin kurulamadığını, BKİ'lerin otuz yıllık vergi muafiyetini abartılı bulduğunu kaydeden Bayır,  CHP'nin komisyonda yeterince değerlendirilmeyen önerilerinin, genel kurulda değerlendirilmesi talebinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi