Yağız Barut / İZ GAZETE - Programda Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurultay süreci, Meral Akşenir’in kurduğu yeni partinin etkileri, gelecek seçimlerdeki sandık güvenliği ve belediye başkanlarının istifaları gibi konular konuşuldu.

‘BİZDE TEK ADAMIN AĞZINDAN ÇIKANLAR VEKİL OLMAZ’

Kurultay sürecini değerlendiren İzmir Milletvekili Tacettin Bayır “Bizde kurultay süreci gürültülü patırtılı olur. Bu demokrasinin gereğidir, herkes düşüncesini özgürce ifade eder. AKP’deki gibi tek adamın ağzından çıkanlar milletvekili olmaz, gayet demokratik yarışlar olur.”dedi. Kurultay öncesinde ‘Tüzük Kurultayı’ yapmak istediklerini, mahallelerde yapılan delege seçimlerinde bazı ayrışmaların olduğunu, seçilemeyen üyelerin ‘parti bana görev vermedi’ diyerek kenarda kaldığını vurgulayan Bayır, “Bunları aşabilmek adına parti içi eğitim almış, aidatını ödeyen, liyakatin öne çıktığı, aktif ve pasif üyeler olarak ayrılan, her üyenin denetlendiği, barkod etiketli yeni bir parti kimliğiyle daha düzgün ve aktif bir üye yapısını sağlamak istiyoruz.” dedi. Kurultay yapısında halkın ve tabanın beklentisinin örgüt deneyimi yüksek, çapadan gelmiş insanları üst kademede görmek istediklerini kaydeden Bayır, “ Genel başkan Yardımcıları alana indiğinde Genel Başkanı temsil edebilmeli. Biz konu mankeni aramıyoruz. Gerektiğinde Şırnak’a, Diyarbakır’a gidecek ve temsil edebilecek. Halkın arasında rahat gezecek. Bizim aradığımız yardımcılar sahaya inip resmen çapa yapacaklar. Öyle VIP araçlarla havaalanına indim, beş yıldızlı otellerde kaldım falan değil. Halkın arasına girecek, fiilen Genel Başkan bunu yapıyor.”diye konuştu.

MYK’YI PARTİ MECLİSİ SEÇMELİ

Kurultay hakkında konuşan gazetemiz yazarı Muzaffer Ayhan Kara “Toplumun beklentilerini karşılaması açısından kurultay CHP için bir fırsat. Kurultay sonucunda oluşacak yeni kadrolar toplumun beklediği sıçramayı yapacak yetkinlikte olmalıdır. Türkiye’de demokratik yapı itibariyle ne varsa, bunun yansıması da parti örgütlerinde olmalıdır. ”dedi. MYK’yı parti meclisinin seçmesi gerektiğini söyleyen Kara, “ Böylece daha dinamik parti görüntüsü olur, MYK üyelerinin etkisi ve gücü artar. Toplum öyle bir MYK görmek istiyor ki, baktığında geleceğin bakanlar kurulunu görebilmeli.” diye konuştu.

‘CUMHURİYET TARİHİNDE GÖRÜLMÜŞ ŞEY DEĞİLDİR!’

Sandık güvenliği hakkında konuşan Bayır, “Parti içi eğitimlerimizden biri sandık güvenirliliğidir. Referandumda CHP’nin örgütlü ve güçlü olduğu yerlerde oynama yapamadılar. Daha çok CHP’nin zayıf olduğu Güneydoğu illerinde bunu yaptılar. 3 büyük kentte ‘Hayır’ önde olmasına rağmen Türkiye genelinde ‘Evet’ önde çıktı. Bu durum Cumhuriyet tarihinde görülmüş şey değildir. Önümüzdeki seçimlerde gerekirse zayıf gördüğümüz illere başka illerden görevlendirmeler yapacağız. Bir formül bulacağız ve bunu yapmak zorundayız.”dedi.

Seçim güvenliği konusunda, Bayır’ın sözlerine eklemede bulunan Kara “Seçmen sıfır endişeyle sandık başına gidip oyunu kullanması gerekiyor. Burada CHP’ye çok büyük bir görev düşüyor. Her sandık başında CHP’li bir görevli bulunması ve ıslak imzalı sandık sonuçlarını alması gerekiyor. Böylece bir hukuksuzluk karşısında karşılaştırmalar çok rahat yapılabilir” dedi.

‘MHP DİYE BİR PARTİ KALMAYACAK’

Meral Akşener’in kurduğu yeni parti hakkında görüşlerini dile getiren Bayır, “Hitap ettiğimiz tabanlar farklı ama böyle bir partinin Türkiye’ye fayda sağlayacağını düşünüyorum. Şuan MHP’nin de stepne lastiği olduğu tartışmasız, belki bu olaydan sonra MHP diye bir parti kalmayacak.”dedi.

Akşener’in kurduğu yeni partinin ödevini iyi yaptığı takdirde AKP’ye ve MHP’ye büyük yara vereceğini söyleyen Kara, “CHP’ye zarar verebileceğini düşünmüyorum. CHP buradan güçlenerek çıkabilir. CHP’ye de büyük sorumluluk düşüyor. Onunda ev ödevini yapması gerekiyor. Bunun sonucunda AKP debelene debelene kaybeder.”diye konuştu.

İTTİFAK BİR ZORUNLULUK

Cumhuriyet değerlerinin sistemli bir şekilde ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir ortamda ittifakı zorunluluk olarak gördüğünü söyleyen Bayır, “ Adalet Yürüyüşü belki de bunun ilk temeli oldu. Orada bize hiç oy vermemiş çok farklı kesimlerden insanlar vardı. Oradaki insanların tek derdi adaletti. Biz bu insanları tek bir şemsiye altında toplayabiliriz. Bayrak için, cumhuriyet için, çocuklarımızın geleceği için bu olmalı. Demokrasinin de gereğidir.” dedi.

Belediye Başkanlarının istifaları hakkında konuşan Bayır, “Bize karalama kampanyasıyla FETÖ yaftasını yapıştırmaya çalışacaklar ama o yafta bize yapışmaz. Kendi adamları FETÖ’cü bunu çok iyi biliyor. Artık geceleri de rahat uyuyamıyor. Bülent Arınç, Ahmet Davutoğlu’nu alaşağı ettiler, şimdi sıra belediye başkanlarına geldi. Bunların sonucunda da durumu toparlayamayacaklar. Halk 3 kere kredi verdi ama onlar iyi kullanamadı. Terör ve işsizlik bitmedi, ekonomi düzelmedi. Halk borç batağına saplandı. Halkımız artık bunları sorgulamalı. Demokratik hakkını doğru kullanmalı.”dedi.

Editör: Haber Merkezi