Cengiz Aldemir/ANKARA - Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Grup 1” kanser sebebi sayılan asbesti barındıran 1960 tarihli ve Brezilya donanmasına hizmet etmiş "NAe São Paulo" uçak gemisinin sökümü sırasında ortaya çıkabilecek çevre ve sağlık sorunları ilgili gerekli önlemlerin ivedilikle anılması uyarısında bulunan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, bununla birlikte geminin satış ve söküm sürecine ilişkin iddialarla ilgili meclis araştırması açılmasını istedi.

SAĞLIK VE ÇEVRE UYARISI

Bayır ağır kimyasal madde ve asbest içeren gemiyle ilgili meclis başkanlığına sunduğu önerge gerekçesinde, solunum yoluyla canlı vücuduna giren asbest maddesinin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Grup 1" kanser nedeni olarak sınıflandırıldığına dikkat çekerek, “Asbest solunum yoluyla alınmakta ve 10-50 yıl içinde sağlık etkileri ortaya çıkmaktadır. Asbest; asbestozis, mezotelioma ve akciğer kanseri gibi telafisi imkânsız, ağır çevre ve sağlık sorunlarına neden olmaktadır” uyarısında bulundu.

SÖK DENİZCİLİK SATIN ALDI İDDİASI

Brezilya Donanması'na ait, 600 ton asbest barındıran "NAe São Paulo” adlı uçak gemisinin, İzmir Aliağa gemi söküm tesisinde sökülmesinin önceden belirlendiğine vurgu yapan Bayır, gemi gövdesinin, açık artırmayla gemi söküm tersanesi SÖK Denizcilik ve Tic. A.Ş.'yi temsilen Rio de Janeiro şirketi Cormack Maritima tarafından satın alındığı bilgisini paylaştı.

KONU ARAŞTIRILMALI

Cormack Maritima Müdürü Jorge Cormack’ın, 21 yıllık kullanımından sonra hizmet dışı bırakılan geminin 2021 yılı Mayıs-Haziran ayları arasında sökülmek üzere İzmir Aliağa'ya gönderileceği ile ilgili açıklama yaptığını anımsatan CHP’li Bayır, gemiyle ilgili iddia ve tehlikelere dikkat çektiği önergesinde şu bilgileri paylaştı: “NAe São Paulo”nun kardeş gemisi olan Clamenceau'nun da yıllar önce Hindistan'da söküldüğü ve çevre aktivistlerinin geminin sökümü ile ilgili Fransa'da ciddi tepkiler gösterdikleri açıktır. Geminin bu nedenle ilgili firmaya satıldığı da iddialar arasındadır. Resmi makamlardan ise henüz bu konuda bir açıklama yapılmamıştır. Söküm işlemleri için getirilen gemilerde güvenilir teknik değerlendirmeler yapılması, saptanan asbestin sıkı güvenlik önlemleri alınarak gemilerden çıkarılması ve bertaraf tesislerine taşınması gerekmektedir. 1960 yılında denize indirilen "NAe São Paulo" adlı uçak gemisi, İzmir'de bulunan gemi söküm tesisinde sökülecek olup, günümüze göre eski malzemelerle ve günümüz teknolojisinden uzak bir teknoloji ile üretilmiştir.

Geminin sökümü sırasında oluşabilecek sağlık ve çevre sorunlarının önüne geçilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması, satış ve söküme ilişkin iddiaların araştırılması, güvenceli çalışma ortamının sağlanması bakımından bir Meclis Araştırması açılması önem arz etmektedir.”

Editör: Haber Merkezi