Cengiz Aldemir/ANKARA - Katıldığı bir televizyon programında konuşan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, döviz kurlarındaki ani yükselişle iktidarın 2023 hedeflerini bugünden aşmış olmasını, “Gerçekten çok üzücü bir durum. Sosyal medyada alay konusu oldu. Cumhurbaşkanlığı makamının bir ağırlığı vardır. Bugün sarayda yaşayan insanlar sarayın yıllık harcamasını 14 milyara çıkardılar. Sarayda yaşayan kişi topluma,” yokluk içerisinde sabretmeyi bilmeli vatandaş” gibi akıl veriyor. Toplumda bu makama karşı saygı her geçen gün azalıyor. Böyle açıklamalar hiç doğru değil.” sözleriyle yorumladı.

ESNAF BAKANLIĞI SÖZÜ

Türk halkının gerçek gündeminin geçim derdi olduğunu vurgulayan Bayır, CHP’li milletvekillerinin 81 ilde esnaf ve vatandaşların sorunlarını dinlediklerini, bunları somutlaştırarak 17 madde halinde raporlaştırarak Kılıçdaroğlu’na sunduklarını kaydeden Bayır, pandemide en çok mağdur olan kesimin esnaflar olduğunu vurgulayarak, “Bugün takip edilen şey mutfaktaki yangın. Acaba çocuklarıma akşam ne yedireceğim? 300 bin esnaf dükkanını kapatmak zorunda kaldı. İşsizlik resmi rakamlara göre yüzde 30’lara ulaşmış bir ülkede artık kimsenin yapay gündemlere rağbet etmediği görülmektedir. Can yakan ekonomik sorunlar konuşulmalı ve çözüm yolları aranmalıdır Esnafların taleplerinin tamamen arkasında duracağımızı esnaflarımızın bilmesini istiyoruz. Söz verdik ve yapacağız. CHP’nin iktidarında bir esnaf bakanlığı kuracağız ve mutlaka sicil affı çıkartacağız” ifadelerini kullandı.

KOBİ’LERİ ZİYARET EDECEĞİZ

Esnaf ziyaretlerinden sonra CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla, önümüzdeki hafta KOBİ’lerin sorunları dinlemek üzere, bütün milletvekillerinin Türkiye’ye dağılacağını kendisinin de Şırnak ilinde olacağı bilgisini paylaşan Bayır, CHP’nin iktidara yürüyen bir parti milletvekilleri gibi çalışmalar yaptıklarını, sorunları yerinde tespit ettikleri ve çözüm önerilerinde bulunduklarını hatırlattı. AKP’ye yaptıkları eleştirilerin tamamında eleştiri odaklı olmadığını bir çoğunda çözüm önerilerinde bulunduklarını hatırlatarak, “ Ne yazık ki bizi dinlemeyen iktidara bunları anlatmaktan biz de vazgeçtik. Bundan sonra sorunu kim yaşıyorsa ona gidip anlatacağız.” diyerek çözecekleri 17 maddeyi sıraladı.

ÖNCE BATIR SONRA BORÇ VER

Tek adam yönetimiyle küçük esnafın perişan edildiğini söyleyen CHP’li Bayır, maliye ve belediyelere esnafa bu süreçte ceza yazmanın doğru olmadığı uyarılarında bulunduklarını kaydederek, iktidara,“ Devlet esnafı önce batırıp, sonra borç verecek hale getirmemeli” diye seslendi.

ERDOĞAN’IN SEÇİLME ŞANSI YOK

Bir erken seçim olasılığı, seçimde ittifakların oy oranı ve CHP’nin seçimlere hazır olup olmadığı ile ilgili görüşlerini dile getiren Bayır, “ Şimdilik erken seçim pek gözükmüyor. Ancak ne olacağı da belli değil. Öyle bir durum söz konusu olsa parti teşkilatlarımıza bir talimat gelirdi. Böyle bir talimat gelmedi. Ama Cumhuriyet Halk Partisi her an bir seçim olacakmış gibi örgütleri ayakta, hazırlıklı ve çalışıyor. Yapılan anketler Cumhur ittifakının kan kaybettiğini gösteriyor. Kurulan yeni iki partinin merkez sağ eğilimli olduğu için AKP’den oy alacağı hesabı yapılıyor. Cumhur ittifakı yüzde 51’in altına düşmüş durumda. Bugün bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapılsa Erdoğan’ın seçilme şanı hiç gözükmüyor. Yasalarımıza göre aday olma şansı da yok ama onunla ilgili yeni bir proje oluşturmaya çalışıyorlar. Cumhur ittifakı haricindeki bütün partiler tek adam rejiminden kurtulmak istiyor ve kaldıracağız. Ne zaman olursa olsun ilk seçimde Cumhur ittifakını yeneceğiz ve güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi hayata tekrar geçireceğiz.”

Editör: Haber Merkezi