Gizem TABAN/İZ GAZETE- Bornova Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Dr. Mustafa İduğ, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Başkan İduğ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyareti, belediye çalışmaları, ekonomik krizin etkisi ve 2022 yılı öngörüsü ile örgütle yaşanan problemler hakkında açıklamalarda bulundu.

LİDER ZİYARETİNİ ANLATTI

Geçtiğimiz haftalarda CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yaptığı ziyaretin sorulması üzerine Başkan İduğ, “Genel Başkanımızı İzmir'de yapacağımız açılışlar için davet ettim. Otuz ayda otuz projemiz tamamlandı. Bunun dışında Türkiye ekonomisi ve bölgesel gelişmeler hakkında görüşlerini aldım. 2022-2023 yılında yapmamız gereken yatırımlar için fikirlerini sordum. Açılışla ilgili de bir tarih bildirecekler. Asfalt üretim tesisimiz bitti, havuzlar bitti, kreşler bitti, taziye evleri bitti. Genel Başkanımızın 13 ilkesi içerisinde en çok önem verdiği projeler İzmir’de gerçekleşti. Şimdi onları açıp vatandaşa kullandırma zamanı…” açıklamalarında bulundu.

‘MALİYET DEĞİL HİZMET ODAKLIYIZ’

Hayata geçirdikleri asfalt üretim tesisi projesi hakkında açıklamalarda bulunan İduğ, maliyet değil hizmet odaklı çalıştıklarını kaydederek, “Buca, Bornova Karşıyaka, Konak gibi büyük ilçeler aslında Türkiye’de 40 ilden büyük ilçeler...Bu nedenle, onların, hizmet kalitesi ve hizmet hızı için bu tip yatırımları yapmaları gerektiğine inanıyorum. Çünkü Büyükşehir Belediyemizin 30 ilçeye hizmet etmesini beklemek, vatandaşın beklentilerini bu 5 yıllık süre içinde tamamlamayı çok mümkün kılmayacak. Biz maliyet değil hizmet odaklı çalışıyoruz. Belediyeler kar hesaplı çalışmazlar. Bornova'nın bin yüz kilometrelik uzunluğunun üçte birine asfalt yapılması gerektiğini gördüm. Türkiye’de yapılan tüm anketlerde yüzde 52 yol sorunu çıkıyor, haliyle bunların yerine getirilmesi için ekip, ekipman gibi konuların altyapı çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Ben de Bornova'da bunları tamamlamaya çalışıyorum” diye konuştu.  

‘BÜTÇENİN ÜÇTE BİRİ ERİDİ’

Ekonomik krizin belediyeye etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İduğ, “Ekim’in 15’inde 600 milyonluk yaptığımız bütçenin üçte biri eridi. Yani 800 milyonluk bir bütçeye ihtiyaç var. Borcumuzun olmaması ve tasarruflu bir rekabet anlayışına sahip olmamızdan dolayı bugüne kadar borçsuz, yatırımları yapabilen bir belediye olduk. Şu ana kadarki 30 tane projenin bedeli ödendi ve borcu yok. Böyle bir finansal yönetimi, 2022’de gelirleri artırmadan bütçeyi denk hale getirmek mümkün değil” dedi.

‘BELEDİYELERİN BORÇ YÜKÜ ARTACAK’

2022 yılında belediyelerin borçlanma yükünün artacağını öngördüğünü söyleyen İduğ, “Ben, 2022’de yatırım ve sosyal destek anlamında daha fazla ihtiyaç olan bir dönemde, ekonominin bu kadar kötü olmasından dolayı tüm belediyelerin borçlanma yükünün artacağını görüyorum. Bu borçlanma yükünü iyi yönetmek lazım, daha düşük faizlerle daha uzun vadeli şekilde olmalı. Bu arada geçmiş dönemden borcu olan belediyelerin zaten sıkıntıları vardı, bir de bu finansal yapı daha da zorlayacak” ifadelerini kullandı.

‘EN İYİ BELEDİYELERDEN BİRİ OLACAĞIZ’

İduğ, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Biz belki de 2022’de en iyi belediyelerden biri olacağız. Çünkü planladıklarımızı ilk 2 buçuk yılda yapmanın avantajını yaşıyoruz. Mesela 125 milyon liraya yaptığımız yatırımı bugün yapmak istesek 260 milyon liraya yapıyoruz. Zamanlama önemliydi. Bizim bunu iyi kullandığımızı düşünüyorum. Bundan sonrasında tabii ki tüm belediyeler için zor bir dönem olacak ama biz biraz daha teğet geçireceğiz gibi görüyorum. Biz, tasarruf ve rekabeti doğru kullanan bir yapıdayız. Bundan dolayı belediyemizin hem borcu yok hem de 2022 ile ilgili yapacağımız yatırımları şimdiden planlamış durumdayız.”

‘HERKES KENDİ GÖREVİNİ YAPMALI’

‘Son dönemde ilçe örgütü ile aranızda problemler olduğu basına yansıdı. Problemler çözüldü mü? Örgütle ilişkileriniz nasıl?’ sorusuna yanıt veren İduğ, “Örgüt her zaman başımızın tacı… Biz hep örgütün yanındayız. Örgüt içerisinde ufak tefek anlaşmazlıklar olabilir. Bizim iş yapış şeklimiz belediyeyi yönetmek üzerine… Herkesin kendi görevini yapmasını arzu ediyorum. Yani ilçe başkanımız, ilçe yönetimimiz bulunduğu alandaki yetki ve sorumluluklarını yerine getirecek, biz de kendi alanımızdakileri yapacağız. Bunların birbirine karışmaması lazım. Ben buna dikkat ediyorum ve böyle olması gerektiğine inanıyorum. Kendi işime kimseyi karıştırmam. Sorumluluk bizde… Ben o sorumluluğu yerine getiriyorum. Fikir ve görüşleri almak isterim ama müdahaleye müsaade etmem. Bu yapısal bir şey, ilçe başkanı veya ilçe yönetimi ile ilgili değil. Genel bir şey… Ben nereye gidersem gideyim benim çalışma şeklim böyle” diye konuştu.

‘TARTIŞMALARDAN UZAK KALMALIYIZ’

Başkan İduğ, ‘Bu süreçte İl Başkanlığı’nın bazı il yöneticilerini problemi çözmek adına görevlendirdiği de basına yansıdı. İl Yönetimi üzerine düşeni yerine getirdi mi?’ sorusuna ise şu yanıtı verdi: Tabii ki… İl Başkanımız, yönetim kurulundan arkadaşlarımızı gönderdi, meclis üyelerimizle, ilçe örgütümüzle toplantı yapıldı. Onların da fikirlerini aldılar. Son derece doğru yönetildi. Bir sıkıntı yok. Kendi içimizde bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bizim şu anda bakışımız tamamıyla; Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Genel Başkanımızı orada görmek. Bütün hedefimiz o… Enerjiyi tamamen oraya vereceğiz. Ben bu tip tartışmalardan hem örgütün hem bizim uzak kalmamız gerektiğini düşünüyorum.”

Editör: Haber Merkezi