İZ GAZETE- CHP’li Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İz Tv ekranlarında yayınlanan Başkanla Başbaşa programında, İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ve Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’un sorularını yanıtladı.

Yeni normalleşme kararlarıyla ilgili konuşan ve yayın öncesinde Alsancak esnafını ziyaret ettiğini belirten Başkan Barut, “Esnafa bir mutluluk gelmiş, uzun süredir dükkanlarını açamıyorlardı çünkü.  Bir düzenleri, alışkanlıkları da var. Bu ortadan kalkmıştı. Yanlış anlaşılmasın, önce sağlık. Sağlık kurallarını tayin edecek kurulların kararlarına göre esnaflarımız rahatlıkla iş yapabilirler. HES kontrolü, yüzde 50 kapasite ile işletme gibi verilen kararlar doğru kararlar. Esnafımız umutlu, moral motivasyonu yükselmiş” şeklinde yorumda bulundu.

Esnafla pandemi sürecinde bir araya geldiklerini, dertlerini dinlediklerini ve maddi manevi yardım etmeye çalıştıklarını kaydeden Batur, “Öyle bir süreç yaşıyoruz ki, şimdiye kadar yaşanmamış şeyleri yaşadık. Sel, deprem, pandemi. Geçen gün ‘Başımıza bir gök taşı düşmedi’ dedim Tunç Başkana. Pandemi sürecinde başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm yereldeki başkanlarımızla hem vatandaşın hem esnafın yanında olmaya çalıştık. Berberlerin, kuaförlerin açılma noktasında hemen dezenfektasyonlarını yaptık, hijyen kiti dağıtılmasını sağladık” dedi.

‘İŞGALİYE ALMIYORUZ’

Batur, Bakkallar Odasıyla beraber, vatandaşın bakkala borcu olan borcunun silinmesi noktasında kampanyalar düzenlediklerini bunun hem bakkala hem de vatandaşa faydası olduğunu belirtti. “İzmirli hemşerilerimizin o kadar güzel bir dayanışma ruhu var ki, bu zor günlerde bu dayanışma ruhu ayakta tutuyor bizi” ifadelerini kullanan CHP’li Batur, “Onun dışında tüm dezenfektasyon işlerini biz yapıyoruz. Restoran, kafe kim isterse.. Pandemi sürecinde işgaliyelerden vazgeçtik belediye olarak. Zaten adam açmıyor, açtıkları süre içinde de çarklar dönsün diye almadık. Haziran sonuna kadar dört aylık süreç içinde işgaliye almayacağız. Çünkü bugün açıldı hemen iş yapacaklar diye bir şey yok.  Esnaf ayağa kalksın istiyoruz. Esnaf ayağa kalkarsa kentin ekonomisi ayağa kalkacak. Eleman çıkarmayacaklar. İşgaliye dediğiniz rakam öyle ufak bir rakam değil. 2650ye yakın esnaf var işgaliye aldığımız. 3,5-4 milyondan vazgeçmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.

Kahveci Odası başkanımız gelmişti, geçen sefer erzak vemrmiştik bu sefer maddi yardım yapabilir miyiz dedi. Hay hay dedik, Meclisimize getirdik. 350’si nakit 150’si sosyal yardım olmak üzere 500ler lira yardım yaptık. Kahvei için belki bir şey değil 500 lira ama bizim için dayanışma ruhu sergilemek bu. Biz esnafımızdan yana tarafız. Çay, şeker ve maske kiti hazırladık, hayırlı olsun ziyareti yapacağoz. Maksat moral olsun.

‘KIRMIZIYA DÖNMEYELİM’

Belediyelerin pandemi sürecinde- A-B belediyesi olarak ayırmadığını- bütün belediyelerin vatandaşın yanında olmaya çalıştığını kaydeden Batur, “Belediyeler devletin yapamadığı, uzanamadığı noktalardaki eksik hizmetleri yerine getirdi diye bakıyorum ben.  Pandemi sürecinden itibaren baktığımızda belediyelerimiz için geri dönüşler çok iyi.  Bir kere halkın yanında olan belediyecilik anlayışı, sıkıntılı süreçlerinde esnafın yanında olan belediyecilik anlayışını sergiledik ve eksik olan devletin yapamadığı hizmetlerle ilgili elimizden gelenleri yaptık. Sahaya çıktık, pandemi demedik, erzak yardımlarını kendimiz ulaştırdık. Bu kurallara artık daha fazla uymamız lazım” dedi. Yeni normalleşme sürecinde renklere göre risk gruplarına ayrılan şehirlerle ilgili yorum yapan Batur, yüksek riskli turuncu renkte olan İzmir’in rengini, düşük riskli renk maviye dönmesi gerektiğini söyledi. Batur, “Turuncudan kırmızıya dönersek, o zaman sıkıntı olur. Büyük hevesle dükkanını açan esnafımızın ahalini ben düşünemiyorum o zaman” dedi.

İzmir’de vaka oranı yüzde 46.2 yüzde 56’ya çıktı yine. 15 gün sonra tekrar bakılacak. Havalar da güzelleşiyor, açık havaya gitmekte sıkıntı yok ama bir araya gelirken dikkat etmek lazım” ifadelerini kullandı.

Saat kısıtlamasını hatırlatan, dükkanların 19.00’da kapanması kararını da yorumlayan Abdül Batur, “Esnafımızın çok büyük sıkıntısı var. İzmir’de hayat 19.00’dan sonra başlar. Bu tabi bizim karar vereceğimiz bir olay değil. Bir tarafta halkın sağlığı, bir tarafta esnafın sıkıntısı var. Ayın 15’inden sonraki verilere göre yeni kararlar alınabilir. Bu durum yerele bırakıldı. İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun vereceği kararlar inşallah olumlu yönde gider” dedi.

‘EYLEMLE SÖYLEM BİR OLMALI’

AKP’nin pandemiye rağmen binlerce kişiyle düzenlediği kongrelerini de değerlendiren Batur, “Esnafın en fazla dile getirdiği konu buydu. İzmir’de 8 bin kişilik bir salon doldu. İlçelerden gelindi ve dağıldı. İnşallah sıkıntı olmaz. Haritaya baktığımızdan kırmızı olan alanlarda da Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kongrelerinden sonra artışlar başlamış. Diğer taraftan sen esnafa ‘dükkanını açma, kongreleri 300 kişi ile yapabilirsiniz’ de. Samimi gelmiyor doğal olarak. Bir taraftan ‘maske, mesafeye dikkat edin’ diyorsunuz. Eylemle söylemin bir olması lazım. İnşallah bu durum kente bir sıkıntı getirmez” diye konuştu.

Batur, Konak’ta göreve geldiklerinden bu yana kentsel dönüşüm, tarihi mekanlar, pozitif ayrımcılık ile ilgili çalışmalar yaptıklarını ve seçim zamanı söz verdikleri çalışmaların yüzde 65’ini tamamladıklarını dile getirdi. Batur konuyla ilgili, “Bir seçim beyannamesi hazırlamıştık. 5 yıl sonra da neleri yaptık vatandaş görecek ve bize karnemizi verecek. 500 günlük çalışmalarımızı anlattığımız bir sunum yapmıştık. Bu sunumda şimdiye kadar seçim beyannamemizden yüzde 65’ini bitirdik. İki yılda. Ki o sunumdan sonra yaptığımız çalışmalar da var” diye konuştu.

“Kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu 30 Ekim günü herkes bir daha anladı” diyen Batur, “Biz 30 Ekim’e kadar Gültepe Planlarını bitirmiştik.  Askıdan indik 26 Eylül’de, daha sonra itirazları değerlendirdik, sonra parselasyon planlarına başladık. Bunun altını çizerek söylemek istiyorum büyük bir konsensüsle yaptık bu işi. Meclis üyelerinin oy birliği ile geçti. Hem bizim Meclis üyelerimize hem de büyükşehir Meclisindeki arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Bir teşekkür de Tunç Başkana etmem lazım. Bu planlama anlayışında gerekli ivmeyi bize verdi. Gültepe gerçekten dönüşüme ve değişime ihtiyacı olan bir kesim ve yıllardır bekliyor. Vatandaş ‘40 senedir bekliyoruz’ diyor. İkinci etap Gültepe bitti, parselasyon planlarına başladık. İtirazlar ve vatandaşın kafasındaki soruların biteceği çalışmayı yapıyoruz şu anda. İmar adalarında hangi hisselerin olacağını, hangi tapunun hisseleneceğini, vatandaşın binasının nerede olacağını belirteceğimiz plan. Hiçbir mağduriyet olmayacak. Bir kere yerinde dönüşüm olacak. Narlıdere modeli. Aynı mahallede yaşamaya devam edecekler. Her noktada söylediğim bir konu var, belediye olarak bütün sözleşmeleri biz yapacağız vatandaşla. Vatandaşı mağdur etmeden, gerekirse belediye hislerimizi de vatandaşın lehine kullanacağız. İkincisi de en önemli şey sakın kimseye satış yapmasınlar, çünkü oranın cefası çekildi, sefasını da sürsünler” dedi.

‘DEPREM GERÇEĞİNİ GÖRDÜK’

Beştepeler’in de planlarını bitirdiklerini kaydeden Batur, “Mimari olarak da çok güzel oldu. füniküler hattı koyduk. Vatandaş finükelere binecek, alanı onunla geçecek. Bu hattın daha sonra Kadifekale’ye kadar uzatılması noktasında İBB ile çalışma yapılıyor. Gürçeşme ve Ferahlı Mahallesi için de çalışıyoruz. Zemin etütlerine başladığımız Yenişehir, Hilal, Mersinli’ye kadar çalışmalar yapıyoruz. Ondan sonra Konak Belediyesi’nin dönüşüm çalışması yapmadığı alan kalmayacak. Konak’ın çehresini değiştireceğiz. Bizim bu değişim felsefimizi destekleyen İBB’den çok güzel bir karar çıktı. Hak kaybı yaşanmadan dönüşüm başlayacak. Birebir kentte binaların yenilenmesini teşvik edecek bir karar. Tunç Başkana teşekkür ederiz böyle bir önerge getirdiği için. Bütün siyasi parti gruplarına teşekkür ederiz. Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u da teşekkür ederiz. 5 ay içinde ilçe belediyeleri K bölgelerini tespit edip bize gönderecek. Deprem gerçeğini gördük. Yine olmayacağını kimse garanti edemez. Bu kentte hareketlilik de sağlayacak. 105 tane iş kalemi var inşaatta” ifadelerini kullandı.

“Geçmişte Konak’ta belediye başkanlığı yapan bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim. Hepsi kendine özgü bir çalışma yapmış” diyen Batur, kendilerinin Konak’a gelmelerinin en büyük nedenini ise kentsel dönüşüm olarak açıkladı. Batur, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ettiğinde kendisine yönelttiği ilk sorunun her zaman,  ‘kentsel dönüşüm nasıl’ olduğunu söyledi. Batur, “Geçmiş başkanları eleştirme noktasından ben yokum. Taş taş üstüne koyan belediye başkanlarının hepsine ben saygı duyarım. Bundan sonraki süreçte çalışmalarımız devam edecek. Geçen sene Mart’ın 11’inde 1 Haziran’a kadar kontak kapattık belediye olarak, yatırımları durdurduk.  Her şeyi durdurduk, önce halk sağlığı dedik, halkın sağlığı ile ilgili çalışmalar yaptık. 1 Haziran’da birinci normalleşme dönemi başladı. Yeniden kontağı açtık. İhalelerimizi yaptık, çalışmalarımıza başladık. Pandemiyle yaşamayı öğrendik. Beş sene sonra Gültepe’de, Beştepeler’de şantiyelerin başladığını görecek vatandaşımızın. Tarihi misyonla ilgili yaptığımız güzel çalışmalar var. Heyecanımız zaten çok yüksek. Konak beni gençleştirdi. Konak’ta yapılacak çok iş var hakikaten” dedi.

‘HAKKINI VERECEĞİZ’

Yaptıkları çalışmaları da ayrıntılı bir şekilde anlatan Başkan Batur, “Konak’ta Müzisyenler Derneğimiz var onları çağırdık. 700 müzisyen arkadaşımıza erzak yardımı yaptık. Tekrar maddi katkı için proje üreteceğiz. Çiçekçi esnafımız için satış reyonlarını değiştirdik. İşgaliye de almadık, almamaya devam ediyoruz” diye konuştu. Roman Gençlik Merkezi de yapacaklarını kaydeden Batur, “Çünkü başka yerlere gidiyor o mahallelerde olay, madde bağımlılığı gibi. Bu arada madde bağımlılığıyla ilgili Konak Belediyesi Gençlik Destek Merkezi kurulacak. İki tane sıfır kreş yaptık. Pazartesi’den itibaren de kayıtlara başlıyoruz. Roman çocukları eğer eğitime 3 yaşında başlarlarsa eğitime devam ediyorlar. Bu modeli Selanik’ten öğrendik. Ücretsiz, çocukları getirecekler biz ücret almayacağız. Elimizden gelen hizmeti götürüyoruz. En Roman Dostu Belediye ödülünü kazanmıştık bunun da hakkını vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Engelsiz Yaşam Köyü Projesinin kendisine büyük haz verdiğini söyleyen Başkan Batur, “Özellikle zihinsel engelli çocukların eğitimi için restorasyon yapalım dedik. Çocukların beceri kazanması noktasında çalışmalar yürüttük. Bireysel eğitimler veriyoruz çocuklarımız için. Evlerinden alıyoruz, merkeze getiriyoruz ve çok ilerleme kaydettiklerini görüyoruz” dedi.

‘ARAMIZIN AÇILMASINI BEKLEYENLER VAR’

İlçe Örgütü ile uyum içinde olduklarını söyleyen Batur, “İlçe Örgütü olmasa belediye olmaz, belediye başkanı da olmaz. Hep öyle bakmışımdır. Konak İlçeyle beraber bu hizmetleri götürüyorsak her türlü faaliyeti beaber yapmamız lazım. Çağrı Gruşçu’da gerçekten ilçemize, partimize yakışan bir kardeşim. Her zaman belediye çalışmalarına destek olmuş kardeşim. Her zaman ilçe örgütümün emrindeyim. En aktif ilçe örgütlerinden biridir ilçe örgütümüz. Çok güzel uyumumuz var, Allah nazardan saklasın” ifadelerini kullandı.

Tunç Soyer ile de rakipken dahi her zaman saygı ve sevgi içinde olduklarını söyleyen CHP’li Batur, “Rahatlıkla görüşebildiğimiz başkan. Konakla ilgili ne proje götürdüysem hepsine olumlu yaklaştı. Aramızın açılması için bekleyenlere de selam olsun, bekleyedursunlar. Biz CHP’yi iktidar yapacağız. Bunun için çalışıyoruz. Başka şeylerle uğraşacak vaktimiz yok” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi