ÜRGEN TEPE/ İZ GAZETE- Başak  geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından  tüzüğün 22. maddesi 7. fıkrası gösterilerek Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Yardımcılığı görevine getirilmişti. Başak milletvekili aday adayı da olmuş fakat listelerde yer alamamıştı.

İz Gazete olarak Başak'a Seçim Koordinasyon merkezi tartışmalarını, Cumhurbaşkanı adayını, Tuncay Özkan hangi ilden aday gösterileceği tartışmalarına kadar bir çok konuyu sorduk.

Gazetelerde Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı'nın açtığı Seçim Koordinasyon  Merkezi'ne alternatif olarak Konak İlçe Örgütü tarafından  bir seçim koordinasyon merkezi açıldığı  haberleri çıktı. Açılan seçim koordinasyon merkezi bir alternatif mi?

Böyle bir şeyin dile getirilmesi bile aslında  siyasetin insanları ne kadar birbirlerini ayrıştırmak ve birbirine çatıştırmaya yönelik  bir dil kullandığının bir göstergesidir. Her seçimde olduğu gibi Konak merkez ilçedir.  113 mahallesi olan bir ilçenin olması bu seçim koordinasyon merkezinin kurulmasına zorunlu hale getiriyor.  Her seçim dönemi kuruluyor bu merkez, ama  arkadaşlar sağ olsunlar sizin başına gelip yönetmenizi istiyoruz deyince basında farklı bir şekilde algılandı. Sanki il başkanlığının açtığı koordinasyon merkezine alternatif bir merkezmiş gibi gösterildi. Böyle bir algı kesinlikle doğru bir şey değildir. Bir hiyerarşi var, bir sistem var. Önce genel merkezin sonra il başkanlığımızın ardından konak ilçe başkanlığının emrindeyiz. Burada bana konak ilçe örgütünün yapmış olduğu bir görevlendirme var.

 Milletvekili adayı oldunuz fakat listelere giremediniz. Adaylık sürecini değerlendirir misiniz?

 Yirmi yılda ilk kez milletvekilliğine aday oldum. Milletvekilliği ya da belediye başkanlığına hiç aday olmamıştım. Bu noktada aday olmam gerektiğini düşündüm. Çünkü yerel siyasette parti içinde yapacak bir şeyin kalmadığını düşünüyorum. Bunu artık bir üst noktaya taşımam gerekiyordu.  Hayal ettiklerim, yaptıklarım, artık genel siyasete doğru evrildi.  Benim siyasi düşüncem yapılmayanı yapmakla ilgiliydi, milletvekili olsaydım bunu yapacaktım.  Bir devrimci olarak, bir vatanperver olarak, bir Atatürkçü olarak, gerçeğin peşinde olacaktım. Göstermediler, tabi ki olabilir. Genel merkezimiz böyle taktir etmiş. Parti içinde  delegelikten tutun, meclis üyeliğine kadar bütün görevlerde bulundum.  Demek ki biraz daha çalışmam gerekiyor.  Bu yüzden Konak  Seçim Koordinasyon merkezinin başkanlığını bu yüzden kabul ettim.

Tuncay Özkan'ın Önce İstanbul'dan  aday gösterilmesi daha sonra İzmir 1. bölge 1.sıraya geri getirilmesi hakkında düşünceleriniz neler?

Genel merkezde böyle bir şey yaşandı mı, yaşanmadı mı bilmiyorum. Bu bir söylentimi onu da bilmiyorum. Ama şunu biliyorum ki, ben bir Mardinli Kürt kökenli Bir İzmirli olarak kendimi tanıtıyorum. Nasıl oluyor diyorlar? İzmir'de olunca böyle oluyor. O yüzden Tuncay bey artık bir İzmirlidir, İzmir siyasetçisidir. Bunu herkes kabul edecek. Dolayısıyla ben nasıl İzmirli ve İzmir siyasetçisi isem, köken itibariyle Mardinli olsam da ben artık İzmirli oldum. Anadolu'dan gelmiş ve İzmir de siyaset yapan hatta ve hatta belediye  başkanlığı yapan bir çok siyasetçi var. Milletvekili var, il başkanı var. İzmir'in geri kalan 80 ilden bir farkı var. İzmirli olmak için burada doğmuş olman gerekmiyor. Burada yaşaman yetiyor.  Tuncay beyin evi  burada, ofisi burada dolayısıyla, Tuncay bey artık bir İzmirli ve İzmir siyasetçisidir. Tuncay bey de tavrını koymuştur. İzmir dışında başka bir ilde siyaset yapmayacağını dile getirmiştir. İzmir açısından güçlü bir figür, İzmir açısından da olumlu bir gelişmedir. İzmir'e güç katacaktır. CHP'ye güç katacak bir siyasetçidir.

 Muharrem İnce'nin Cumhuriyet Halk Partisi'nden Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi ile parti içinde bir heyecan ve bir dinamizm geldiği görülüyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz İnce'nin adaylığını?

Muharrem İnce'nin adaylığı bana göre isabetli bir karar oldu. Üstünde durmamız gereken en önemli kurallardan birini hatırladık. Siyasette ben değil biz anlayışını ortaya koyan genel başkanımız bunu bize hatırlattı. 2 kere karşısına çıkmış ve aday olmuş İnce'yi çıkartıp Cumhurbaşkanı adayı yaptı. Bu bana  göre az  rastlanacak bir  olaydır. Buradan çıkarak  hem örgüt içinde birlik ve beraberliği sağladı. Sokağa bir heyecan getirdi. Sayın Muharrem İnce'de üstüne düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğini görüyorum. CHP'nin Cumhurbaşkanı 81 milyonu kucaklayacak bir siyaset oraya koyuyor.  İnce'nin ortaya koyduğu anlayış Mustafa Kemal'in ortaya koyduğu millet anlayışıdır. Ben başaracağına inanıyorum.

İzmir'de seçim sonuçları sizce nasıl olur. Cumhuriyet Halk Partisi oyunu yükseltir mi?

Biz geçtiğimiz genel seçimlerde her iki bölgeden 7 milletvekili çıkardık. Yani milletvekili sayımız artmış. Bizde 16 yıldır yerelde iktidardayız. bence artan milletvekili sayılarını göz önüne alırsak yeni eklenen 2 milletvekilini alarak, her iki bölgede 8'er milletvekili çıkartmamız lazım. Onun dışında  herhangi bir sonucun çıkması durumunda ben başarılı olarak görmeyeceğim.

Bir daha ki seçim dönemlerinde  milletvekili ya da belediye başkanı adayı olacak mısınız?

Bu dakikadan sonra  parti içinde yapılacak kongrelerde herhangi bir yere aday olmayacağım. Bunu da buradan kamuoyuna duyurayım.  İlçe başkanlığı bir daha yapmam. İl başkanlığı düşer mi bize eğer düşerse onu yapmam demem onu görev olarak addederim.  20 yıl hiç bir yere aday olmadım. Ama bundan sonra  aday olmam gereken neresi varsa  aday olacağım. Biz Bireysel çıkarlarımız için değil savunduğumuz düşüncelerin ve ilkelerin mücadelesini veriyoruz. Biz mücadelesini verdiğimiz ilkelerin iktidarını oluşturmak için bundan sonra adayız. Bu Mevcut sorunlu koltuklarda, güçlü koltuklarda, halkla  bütünleşecek olan ve bizim ve fikir ile düşüncelerimizin halkla buluşmasını sağlayacak her türlü koltuğa bundan sonra adayız. Bunu bir dava adamının yapması gereken  bir tavır olarak görüyorum. Ben değil biz olma anlayışını halkımıza göstermemiz gerekiyor.

Editör: Haber Merkezi