Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’nin önünde buluşan, aralarında CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen’inde bulunduğu Güzelbahçe Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, Bartın'da maden ocağında yaşananın kaza değil, cinayet olduğuna dikkat ederek sorumlunun güvensiz çalışma koşullarını yaratan hükümet olduğuna dikkat çekerek sorumluların yargılanmasını ifade etti. Bartın’da yaşanan faciayla ilgili basın açıklamasını GEDEP dönem sözcüsü Duran Sınacı okudu.

Yapılan açıklamada, "Sayıştay raporunda azalan işçi sayısına bağlı olarak, kömür kazı faaliyetinin yapıldığı ayaklarda yeterli sayıda işçi bulunmadığı, bu durumun da başta iş güvenliği olmak üzere üretim ve işgücü verimliliklerini düşürdüğü bulgusuna yer verilmiştir. İşletmede bin 145 çalışan olması gerekirken, 622 çalışanın yer aldığı tespit edilmiştir. Sayıştay’ın tespitleri doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli önlemlerin alınmasını sağlamış olsaydı Amasra maden ocağında kaybettiğimiz canlarımız yaşıyor olacaklardı. Önlenebilir nedenlerle gerçekleşmiş ölümleri cinayet olarak tanımlıyoruz. Madenler bir kez daha bütün toplumu yasa boğan bir katliama sahne olmuştur. Sadece son 20 yıla baktığımızda, Karaman/Ermenek’te, Kastamonu/ Küre’de, Bursa’da, Balıkesir’de, Zonguldak’ta, Elbistan’da, Soma’da, bir kez daha Ermenek’te, Siirt’te ve Şırnak’ta meydana gelen büyük facialarda yüzlerce işçiyi kaybettik" ifadeleri kullanıldı. 

"Yaşanan katliamlar “fıtrat,  kader” denilerek geçiştirilmekte katliamların gerçek sorumluları cezasız kalmakta, yıllarca süren davalarda yargılanan bir kaç kişiye ise adeta ödül gibi cezalar verilmektedir" denilen açıklamada, "Yıllardır yaşanan her iş cinayetinin üstünün kapatılması, sorumluların açığa çıkarılmaması hepimize yeni katliamlar, yeni acılar olarak dönüyor.  İktidarın tüm sözcüleri birkaç yıl önce Sayıştay tarafından yapılan denetimler sonucu hazırlanan raporlarda ifade edilen eksiklikleri, kusurları inkâr etmek için adeta birbiri ile yarışıyor. Oysa yapılması gereken bellidir. Tüm iddialar her yönü ile titizlikle araştırılmalı, sorumlular açığa çıkarılıp yargılanmalıdır. Güzelbahçe Emek ve Demokrasi Platformu olarak iş cinayetlerine neden olan yetkililerin ve sorumluların yargılanmasını talep ediyoruz. İş cinayetleri ile aramızdan koparılan tüm işçileri, emekçileri saygı ile anıyor, emek düşmanı sisteme karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizin altını bir kez daha çiziyoruz’’ ifadeleri yer aldı.

Basın açıklamasının ardından platform bileşenlerince kaza değil cinayet, fıtrat değil cinayet, kader değil cinayet, gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek, Soma Bartın Ermenek saray hesap verecek, kaza değil katliam gibi sloganlar atıldı.

Editör: Haber Merkezi