Basın özgürlüğünün demokrasinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Baro Başkanı Av. Aydın Özcan, “ne yazık ki ülkemizde basın özgürlüğü sadece kitaplarda kalan bir terimden ibaret” dedi.

Av. Aydın Özcan açıklamasında şunları söyledi:

Elbette her bayram gibi Basın Bayramı’nı da kutlamak isteriz. Ancak ülkemiz basınının içinde bulunduğu koşullarda kutlama sözcüğü boğazımızda düğümleniyor.

Basın Bayramı, bundan 109 yıl önce Türk basınından sansürün kaldırılması dolayısıyla kutlanmaktadır. Oysa bugün basında görülen tablo ne yazık ki hiç de iç açıcı değildir. Çok sesliliği ile demokrasinin ayrılmaz bir parçası olan basın bugün bu özelliğini yitirmiş ve tek sesli bir medya ülkemiz basınının geneline hakim olmuştur.

Gazeteciler Cemiyeti’nin verilerine göre 160 gazeteci cezaevindedir. Gazeteciler üzerindeki bu baskılar, sansürün yanı sıra oto sansürü de getirmekte, gazeteciler düşüncelerini özgürce ifade edememekte ve toplumu bilgilendirme görevlerini yerine getirememektedirler. Dolayısıyla basın özgürlüğü bugün için sadece kitaplarda kalan bir terimden ibarettir.

Oysa ki Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi, “gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır.”

Bu vesileyle, Basın Bayramı’nı layığıyla kutlayabileceğimiz günler dileğiyle, tüm basın emekçilerinin Basın Bayramını kutlarız.

Editör: Haber Merkezi