SİNEM DALKILIÇ / İZ GAZETE - İzmir’de 1,5 milyon civarında Balkanlı ve Rumeli nüfusu olduğunu söyleyen Türkmentepe, “Türkiye’ye 1938’li 1912’li yıllarda göçmüş Kurtuluş mücadelesine katılmışlar. Kültürüyle, oradaki gelenekleri ve görenekleriyle, Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türkiye’ye gelen ve burada yaşamını sürdüren, gelenek ve göreneklerini sürdüren, kardeşlik ve aile bağlarına bağlı, birarada yaşamayı seven bir kitleyiz. Buraya gelirken kimilerimiz kardeşlerini orada bırakmış, kimilerimiz annesini babasını bırakmış, topraklarını bırakmış buraya gelmiş. Ama buraya da bir müddet sonra alışılmış, şuan hep birlikte yaşamaya devam ediyoruz. Ülkemizin kurtuluşu için mücadele veriyoruz” dedi.

‘İZMİR’DE HEMŞEHRİLERİMİZİN CEBİNDE BEKA SORUNU VAR’

Balkanlı insanların hemşehrilerini sonuna kadar destekleyeceklerinin altını çizen Türkmentepe, “Bizim Balkan insanımız da kendiden birisi olduğu zaman sorgulamadan gidip oy verebilecek bir yapımız var. Ve Selanikli hemşehrimiz Cumhurbaşkanı adayı İzmir’in %90-%95 civarında oyunun Selanikli hemşehrimize gideceğini biliyoruz. Bu yönde de çalışmalar yapıyoruz. Açık ve net tarafız. Ülkenin geldiği son durumu biliyoruz. Bunu da hemşehrilerimize anlatıyoruz. Her gün bir dernek her gün bir STK’da hem hemşehrilerimizle buluşuyoruz hem de milletvekillerimizi oralara götürüyoruz. Ülkenin geldiği durumu, yapılanları,sınır ötesindeki bütün ülkelerle kavgalı oluşumuzu, ekonominin bittiğini anlatıyoruz. İzmir'de hemşehrilerimizin hem ceplerinde beka sorunu var, hem ülkelerini çok seviyorlar, hem kardeşçe yaşamayı istiyorlar." diye konuştu.

‘ORTAK DEĞERLERİMİZİ KORUMAK İÇİN BU SEFER TAMAM!’

Dernek olarak net bir tarafları olduğunu belirten Türkmentepe şöyle konuştu: “Ortak değerlerimiz var. Bu değerleri korumak için bu sefer tamam diyoruz. Ve bu mücadele hakkında çalışmalar yapıyoruz. Derneklerimizi biraraya getiriyoruz. Derneğimiz olarak açık ve net tarafız. Hem Cumhuriyet Halk Partisi’nden yana tarafız, hem özgürlüklerden yana tarafız, hemde halkların kardeşliğinden yana tarafız. Bunları da her yerde, her platformda dile getiriyoruz. Toplumsal barışa uzanan hangi el varsa biz o elin yanındayız. Bu elin de Muharrem İnce’den geldiğini görüyoruz. Toplumsal barışı, Muharrem İnce’nin bu ülkeye getireceğine inanıyoruz. Şu söylemi en güzeli: Barışacağız diyor hemen barışacağız, büyüyeceğiz diyor hemen büyüyeceğiz, bölüşeceğiz hakça bölüşeceğiz. İnsanların hoşuna giden de bu. Bizim hemşehrilerimiz yatı katı gemileri olan insanlar değil, bizim hemşerilerimiz gariban insanlar, akşam evine ne götüreceğini düşünen, çocuğumun cebine kaç para harçlık koyacağım diye düşünen insanlar. Yani biz Millet bahçeleri yapıp da o bahçelerde çoluk çocuğumuzla çimlerin üzerinde yuvarlanacak insanlar değiliz.”

‘HALKLARIN KARDEŞLİĞİNİ SUR MEYDANINDA HAYKIRDIK’

Dernek olarak Sur olayları zamanında tırlar dolusu erzak yardımında bulunduklarını söyleyen Türkmentepe, “Biz dernek olarak Sur’da olaylar çıktığında tırlarla erzak gönderdik. İzmir'deki balkan derneklerinin çoğunluğu ve federasyonla birlikte... Orada da bir barış çağrısı yaptık Sur’un meydanında, aynı zamanda erzaklarımızı dağıttık. Sur’a bağlı 19 tane Balkan ve Rumeli göçmeni köyü var. O köyleri de ziyaret ettik. Diyarbakır’ın merkezinde de muhacir mahallelerimiz var. Ve Sur’daki insanların sokakta kaldığını, evsiz barksız kaldığını gördük. Halkların kardeşliğini dört dilde söyledik; Arnavutça, Makedonca, Bulgarca ve Kürtçe haykırdık Sur Meydanında. Biz biliyoruz ki Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti'ni bizim dedelerimiz, Anadolu Müdafai Hukuk Cemiyeti'ni Anadoluda'ki insanlarımızla, Kürt kardeşlerimiz kurmuş. Bu ülke için birlikte savaşmışız. Onların dedesi de şehit olmuş benim dedelerim de şehit olmuş. Kan dökülmüş. Ülkeyi beraber el ele sıkı sıkı tuttunarak kazanmışız. Bu sınırları öyle çizmişiz. Kolay teslim edilmeyecek şeyler. Zaten teslim etseydik 16 yılda yapılanlardan sonra teslim edilirdi herhalde. Ben BOP’un eş başkanıyım dediğinde ülkeyi parçalama, insanları öldürme kararını vermişti. Ama insanların içindeki bu kardeşlik ruhunu birliktelik ruhunu gördükten sonra geri adım atmak zorunda kaldılar. 24 Haziran'da bunun sonu olacağına inanıyorum ben. 24 Haziran'da olmazsa 8 Temmuz'da kesinlikle ve kesinlikle son bulacak . Ülkeyi kurtaracağız, 24 Haziran'dan sonra halkın iktidarının geleceğine inanıyorum. Muharrem ince ve Millet ittifakı bileşenleriyle beraber... HDP’si Saadet Partisi'yle İyi Parti'yle hepsiyle birlikte. Hepsi bu ülkenin gerçek evlatları. Bu ülkenin temelinde hepsinin birer taşı var. Evrensel hukuk çerçevesinde temeli sağlam bir ülke olarak 24 Haziran'dan sonra gün ışığına çıkacağımıza inanıyorum”diye konuştu.

‘İKTİDARIN KÜRTLERE SÖYLEYECEK HİÇ BİR ŞEYİ YOK’

Muharrem İnce’nin Diyarbakır mitinginde de yanında olan Türkmentepe Diyabakır’daki havanın İzmir gibi olduğunu söyledi. Türkmentepe, “Gittiğim zaman dönmek istemedim. Misafirperverlilikleri de Balkanlılar gibi. Üzülerek döndük. Orada şöyle bir şey var şuan iktidarın sokaga bile çıkamadığını gördüm. Oy isteyemiyor. İzmir'de olduğu gibi. Nasıl isteyecek ki? Mahvetmişsin, adamın evini barkını yıkmışsın, kandırmışsın, yalan söylemişsin Kürtlere. Nasıl çıkıp el sıkacaksın, oy verin diyeceksin? 16 yıldan beri söylediği yalanlar onların boğazını tırmalamaya başladı. İnsanlara söyleyecek bir şeyleri yok. Bilhasa Kürtlere söyleyecek hiç bir şeyleri yok. Ama biz Cumhuriyet Halk Partisi rozetleriyle Cumhuriyet Halk Partisi adaylarıyla 2 gün boyunca Diyarbakır’ı gezdik ve iki gün boyunca çok olumlu tepkiler aldık. 2 yıl önce 3 yıl önce böyle değildi. Şimdi daha güzel daha hoş karşılanıyoruz. İnsanlar ilgili, verdiğin broşürü okuyor. Bu işin biteceğine inanıyorum. Biz de üzerimize düşeni yapacağız. Benim yeğenlerim kardeşlerim hepsi sandık görevlisi. Sandıklara sahip çıkacağız. Özellikle doğu ve güneydoğuda sandıklara sahip çıkmamız gerekiyor. Sandıklara sahip çıkıp ülkenin geleceğini kurtaracağız” dedi.

‘EZİK DEDİKLERİ BALKANLILAR 24 HAZİRANDA NASIL EZECEKLERİNİ GÖSTERECEKLER’

AKP Yalova Millevekili adayı Mediha Akyol’un göçmenlere ve doğulu insanlara yönelik ezik açıklamasına da değinen Türkmentepe, Akyolu tarih cahili olmakla suçladı. Türkmentepe şöyle konuştu: “AKP’nin adayları da genel başkanları gibi tarih cahili. Onlar bilmez bunları. Cahil oldukları için böyle konuşlar. Balkanlılar ezik insanlar değil, kurtuluş savaşında ülkesini korumak için gözünü kırpmadan şehit olan insanlardır. Tarih cahili olan bu insan bilmez ki bu ülkeyi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları kurtardı. Sabahattin Ali gibi bir yazarın Balkanlı olduğunu bilmez. Mehmet Akif Ersoy’un bir Balkanlı olduğunu bilmez. Bunlar tarih cahili, tarih yoksunu insanlar. Ezik dedikleri Balkanlılar 24 Haziran'da nasıl ezeceklerini gösterecekler. Balkanlıların bir değeri var Mustafa Kemal Atatürk. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşına ayyaş diyen bir insana Bir Balkanlı’nın, Rumelili’nin, Makedon’un, Kosovalı’nın, Bulgaristan göçmeninin, Yunanistan göçemeninin, Selanikli’nin oy vermeyeceğine inanıyorum. Çünkü atasına ayyaş demiş. Atasının anasına genel evde çalışan kadın diye seslenen bir adamın hastanede ziyaretine gidip elini öpmüştür. Bunları bile bile hatırlatıyorum çünkü unutulmaması gerekiyor bazı şeylerin. Hafızalarda tazelenmesi gerekiyor”.

‘BALKANLILAR VE KÜRTLER 24 HAZİRAN DA DÜŞMANI ESİR ALACAĞIZ’

Dip dalgasının olduğunu söyleyen Türkmentepe Balkanlılar’ın ve Kürtler’in AKP’ye oy vermeyeceklerinin altını çizdi. Türkmentepe: “ Anket sonuçları ne çıkarsa çıksın algı yönetmeye çalışıyorlar. Bu sefer bu ülkede Balkan ve Rumeli göçmenleri, Kürtler AKP’ye oy vermeyecek. Vermemeleri gerekiyor. Bu ülkeden ne kadar siyaset yapıldıysa 16 yıldan beri Kürtlerin üzerinden yapıldı. Ne kadar vahşet yapıldıysa Kürtlerin üzerinden yapıldı. Ben net söylüyorum bir Kürt gidip AKP’ye oy veremez, bir Balkanlı da AKP’ye oy veremez. Ölmek istemiyorsan, kardeşçe yaşamak istiyorsan AKP’ye oy vermeyeceksin. 'Ya oturup ölümü bekleyeceğiz, ya da 24 Haziran günü örgütlenip düşmanı esir alacağız.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi