İZ GAZETE- 2021 Mayıs ayında 2B Plast adlı şirketin, Almanya'dan ithal ettiği atığı Türkiye'ye ulaşmasına rağmen teslim almadığı, atıkların yapılan denetimler sonucunda ülkemize girişi yasak olan karışık plastik atık olduğu, şirketin sertifikasının iptal edildiği ve atıkların Türkiye limanlarında tutulmasını meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "2B Plast şirketinin sahibinin; aynı zamanda Almanya'da 3B GMBH ve bir Alman ortaklı İPR adlı iki şirketin de sahibi olduğu; ALBA, LOBBE, Meilo Gmbh gibi büyük Alman geri dönüşüm şirketlerinden, ülke dışına çıkarılması istenen atıkları, Almanya'daki şirketleri aracılığıyla alıp Türkiye'deki 2B Plast şirketine getirmektedir" dedi.

KONUYLA İLGİLİ ÖNERGEM YANITSIZ KALDI

2B Plast adlı şirketin Almanya'daki şirketi 3B GMBH üzerinden Türkiye'ye getirttiği 141 konteyner çöpün Gebze, Gemlik ve Mersin limanlarında kaldığının kamuoyuna yansıdığını da anımsatan CHP'li Bakan, "Aynı zamanda Meclis gündemine taşıdık. 2B Plast Geridönüşüm Sanayi İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi, "komple yeni yatırım” cinsinde ve "bölgesel-öncelikli yatırım” sınıfında değerlendirilmiş; yatırım teşviki kapsamında 2019 yılının başında "KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Faiz Desteği, Vergi İndirimi yüzde 80, YKO yüzde 40, Sigorta Primi İşveren Hissesi 7 Yıl” şeklinde destek öngörülmüş ve kapasitesiyle ilgili "Yeniden değerlendirilmiş metal olmayan atık ve hurdalar plastik granül 12000 TON/YIL” değerlendirmesi yapılmıştır. Tarafınızca yanıtlanması istemiyle verdiğim 18/05/2021 tarihli 7/45420 esas numaralı yazılı soru önergem yanıtsız bırakılmış, cevaplanmadığı gelen kağıtlarda ilan edilmiştir" ifadelerini kullandı.

2B PLAST'IN SAHİBİ HAKKINDA NE YAPTINIZ?

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a, "Almanya'daki hem sahibi olduğu 3B GMBH şirketi hem bir Alman ortaklı İPR şirketi aracılığıyla, Türkiye'deki sahibi olduğu 2B Plast şirketine binlerce ton karışık atığı getirtip teslim almayan Türk vatandaşı ve şirketi hakkında Bakanlığınız hangi adımları atmıştır ve/veya atacaktır?" sorusunu yönelten CHP'li Bakan, şu sorularına da yanıt istedi:

2B Plast şirketiyle ilgili inceleme, denetim ve soruşturma süreci işletilmekte midir? İşletiliyorsa detayları nedir? İşletilmiyorsa sebebi nedir?

Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (INTERPOL), "Küresel Plastik Atık Pazarı'nda Ortaya Çıkan Yasadışı Eğilimler” başlıklı raporunda küresel plastik sektöründe yaşanan yasadışı ticaret ve atık işlemedeki usulsüzlükleri ortaya koymuş, yasadışı ticaret ve küresel plastik ticareti rotalarmdaki suç vakalarındaki artışa dikkat çekmiştir. Rapora göre, plastik atıklardaki hızlı artış yasadışı faaliyetlere de kapı aralamaktadır. Hem INTERPOL'ün uyarıları hem yaşanan bu skandal dikkate alınarak; atık ithalatı yapan geri kazanım şirketleri ile ilgili bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir? 2B Plast şirketi dışında 'hayalet şirket' var mıdır? Bugüne kadar herhangi araştırma yapılmadıysa ne zaman kapsamlı bir araştırma, inceleme başlatılacaktır?

Editör: Haber Merkezi