Cengiz Aldemir/ANKARA

İklim krizinin etkisiyle ortaya çıkacak olan su, gıda, çevre krizi gibi sonuçların ekonomik krizi de beraberinde getireceği uyarısında bulunan TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, "İklim krizinde çok yönlü bir çözüm arayışını da zorunlu hale getirmektedir. Akdeniz havzasındaki ülkelerin iklim krizinden ciddi şekilde etkileneceği bilimsel verilerle ortaya konmuştur. Kuraklığın yanı sıra don, dolu ve sel felaketlerinin etkileri, tarımsal üretimi olumsuz etkileyerek, gıda arzında istikrarı bozmaktadır" dedi.

İKLİM KRİZİNE KARŞI ÖNLEM ALMALIYIZ

Yapılan bilimsel araştırmalar, meteorolojik veriler ve modellemelerin; iklim krizi, tarım ve gıda güvenliği konularının risk değerlendirmelerinde en önemli konuların başında geldiğini vurgulayan CHP'li Bakan, "Bilim insanları, artan kuraklıkla beraber, iklim krizinin özellikle tarıma olan etkilerinin önümüzdeki yıllarda şiddetlenerek artmaya devam edeceğini öngörmektedir.

Sürdürülebilir yaşamın renkleri "Yeşil Ekonomi” ve "Mavi Ekonomi” alanında ülkemizin sahip olduğu fırsat ve olanakları değerlendirildiğinde, iklim krizine karşı önlem almak ve politika geliştirmek ülkemizin geleceği adına büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

TARIM STRATEJİK BİR SEKTÖR

İklim krizinin yarattığı ve yaratacağı etkilerin

karşısında üreticilerin kurumsal yönlendirmelerle ayakta kalacağını ifade eden Bakan, çiftçinin üretim kapasitesini artırmak için yapısal düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. İklim krizinin derinleşen etkisiyle birçok ülkenin tarımı stratejik sektör olarak ön plana aldığına dikkat çeken CHP'li Bakan, "Ülkemizde tutarlı bir tarım politikasıyla, üreticilerin iklim krizine uyumu gerekli eğitim desteğinin verilmesi ve teşviklerin artırılması gerekmektedir. Gençleri tarım sektörüne yönlendirecek politikalar oluşturulması tarımsal üretimde sürdürülebilirlik ve gıda güvenliğinin sağlanması kritik öneme sahiptir" uyarısında bulundu.

TARIGİRDİLERDEKİ KDV, ÖTV KALDIRILSIN

Tarımsal üretim, büyük ve küçükbaş hayvancılıkla ilgilenen çiftçilerin akaryakıt, gübre, zirai ilaç, tohum, yem ve elektrik fiyatlarına gelen fahiş zamlar yüzünden üretim yapamaz hale geldiğini vurgulayan Bakan, Türkiye'nin iklim krizine bağlı çevresel ve ekonomik kırılganlığı en yüksek ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekti. Tarımla birlikte yenilenebilir enerji, turizm ve çevre hizmetlerini de kapsayacak "yeşil istihdam"ın ülke gündeminin vazgeçilmez konusu haline gelmesi gerektiğini savunan CHP'li Bakan, verdiği teklifle; "İklim krizinin derinleşen etkisiyle birlikte, ülkede gıda güvenliği riski yaşamaması için tarımsal üretim, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde kullanılan akaryakıt, elektrik, gübre, ilaç, tohum, fide ve yem teslimlerinde KDV'nin; buna ek olarak akaryakıt, gübre teslimlerinde ÖTV'nin de kaldırılarak yeşil istihdamın güçlendirmesi hedeflenmiştir."

Editör: Haber Merkezi