İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Katı Atık İşleme Tesisi ve Yüzülebilir Körfez Projesi’nin İzmir ve İzmirliler için iki önemli yatırımı olduğunu kaydeden Altıok’un önergesi şu şekilde:

ÇED sürecinin tıkandığı, İzmir ve İzmirliler için planlanan yatırımlara Ankara’nın engellemelerinden dolayı başlanamadığı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun açıklamaları sonrası basında yer almıştır. 2014 yılında aralarında Orman Bölge Müdürlüğü’nün de yer aldığı 18 kurumun olumlu rapor verdiği kapalı sistem katı atık işleme tesisisin, 2 yıl sonra yine Orman Bölge Müdürlüğü’nün verdiği olumsuz rapor nedeniyle ÇED süreci tıkanmış, projeye başlanamamıştır. TCDD ile İZSU’nun 8 Ağustos 2011 tarihinde yaptıkları İzmir Körfezi Tarama İşlerinde İşbirliği Yapılmasına İlişkin protokolle Yüzülebilir Körfez planlanmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sürekli yeni talepler nedeniyle ÇED süreci tamamlanıp, projeye başlanamamıştır. 

Bu çerçevede;

  1. Bu zamana kadar Bakanlığınız tarafından İzmir ili sınırları içinde yer alan tüm projelere dair verilmiş toplam “ÇED gerekli değildir, ÇED olumludur ve ÇED olumsuzdur” karaları sayısı kaçtır? Bu kararların kaçı kamu yatırımlarına, kaçı özel sektör yatırımlarına verilmiştir? 
     
  2. Bu zamana kadar tüm Türkiye geneli ve İzmir ili sınırları içinde ayrı ayrı belirtmek üzere, enerji, ulaştırma ve maden sektörü yatırımlarında “ÇED gerekli değildir, ÇED olumludur, ÇED olumsuzdur” kararı sayısı ayrı ayrı belirtilmek üzere kaçtır? 
     
  3. Bu zamana kadar Bakanlığınız tarafından tüm Türkiye’de yer alan tüm projelere dair verilmiş toplam “ÇED gerekli değildir, ÇED olumludur ve ÇED olumsuzdur” karaları sayısı kaçtır? Bu kararların kaçı kamu yatırımlarına, kaçı özel sektör yatırımlarına dair verilmiştir? 
     
  4. Bakanlığınız tarafından bu zamana kadar İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, Gaziantep, Samsun, Kayseri, Antalya, Denizli, Erzurum, Balıkesir, Kahramanmaraş, Konya, Malatya, Ordu, Sakarya, Şanlıurfa ve Trabzon Büyükşehir Belediyelerinin tüm yatırım süreçlerinde verilmiş “ÇED gerekli değildir, ÇED olumludur ve ÇED olumsuzdur” sayıları kaçtır?
     
  5. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan projelere ait ÇED raporlarının zamanında sonuçlandırmamasının gerekçeleri nelerdir?
     
  6. Bakanlığınız, belediye projelerinin ÇED sürecinde belediye başkanlarının hangi partiden olduklarını değerlendirme kriteri olarak kullanmakta mıdır? İktidar partisi mensubu belediye başkanlarının projelerini farklı, muhalefet partisi belediye başkanlarının projelerini farklı mı değerlendirmektedir? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tıkanan ÇED süreçlerinin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın CHP’li olmasıyla her hangi bir ilgisi var mıdır?
Editör: Haber Merkezi