Otomotiv, inşaat, elektronik ve kozmetik sektöründe kullanılan pek çok ürünün bileşiminde kullanılan plastik malzeme üretimi dünya genelinde son 60 yılda 560 kat arttı.

Her yıl en az 300 milyon ton üretilen plastik malzeme miktarın yüzde 2’sinin (8 milyon ton) deniz ve okyanuslara karıştığı ifade edilirken; doğrudan kozmetik ürünlerden ya da sulara karışan plastik malzemelerin zamanla parçalanması sonucu açığa çıkan mikroplastiklerin, atık sular ya da nehirler vasıtasıyla deniz ve okyanuslara karıştığı oradan da okyanus akıntıları ile her yere taşındığı aktarıldı.

Yapılan araştırmalara göre; çeşitli ülkelerden toplanan 265 plastik ambalajlı şişe suyu markasının yüzde 90’ında plastik parçacıkları tespit edildi, yapılan laboratuvar testlerinde ise bir litre sudaki plastik parçacığı sayısının ortalama 325 olduğu belirlendi.

Bir araştırma ekibi, geçen yıl dünya genelinde çeşitli ülkelerden toplanan çeşme suyu örneklerinde benzeri bir çalışma yaptı ve örneklerin yüzde 83’ünün plastik parçacıkları içerdiğini tespit etti. Ayrıca, plastik ambalajlı şişe sularının çeşme sularına kıyasla iki katı daha çok plastik parçacığı içerdiği de tespit edildi.

Yine 2017’de yapılan bir başka çalışmada; Avrupalıların her yıl yedikleri gıdalar vasıtasıyla bünyelerine 11 bin mikroplastik parçası aldığı, alınan parçaların yüzde 99’u dışarı attığı, yüzde 1’inin ise vücut tarafından absorbe edildiği saptandı.

Mikroplastikler nedeniyle halk sağlığının olumsuz yönde etkileneceğine dikkat çeken Bakan, “Hem mikroplastik parçacıkları tarafından absorbe edilen toksik kimyasalların; bebek ve çocuklarda hormonal sistem bozuklularına yol açan en önemli kimyasal maddeler olması hem de mikroplastik kirliliğinin dünya genelinde gözleniyor olması gelecekte dünyayı çok ciddi sağlık sorunlarının beklediğini göstermektedir” dedi.

Mikroplastikler nedeniyle halk sağlığının olumsuz yönde etkileneceğine dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyla ilgili üç ayrı Bakanlığa sorular sordu. Hazırladığı meclis araştırma önergesini de TBMM’ye sunan Bakan, acil önlem planının hazırlanarak harekete geçilmesi için Hükümet’i göreve davet etti.

CHP’Lİ VEKİLLER MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

CHP’li Murat Bakan tarafından hazırlanan ve CHP’li vekillerin imzalarıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan meclis araştırma önergesinde; içme sularında mikroplastik parçacıklarının olup olmadığına, mikroplastik parçacıklarının sağlık açısından bir sorun yaratıp yaratmayacağına ilişkin araştırmaların yapılarak; mikroplastiklerin sulardaki varlığının izlenmesi, endüstriyel olarak üretilen ürünlerde plastik kullanımının azaltabilmesi ve açığa çıkan atıkların sulara karışmasının önlenebilmesi, kozmetik ürünlerde mikroplastik kullanımının yasaklanması, plastik kullanımının azaltılması ya da bütünüyle ortadan kaldırılması yönündeki politikaların belirlenmesi istendi.

CHP’Lİ BAKAN, SAĞLIK BAKANI AHMET DEMİRCAN’A SORDU:

Mikroplastiklerin sağlık açısından hangi hastalıklara yol açabileceği ve halk sağlığı kapsamında ne gibi sorunlar yaratacağına dair Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa bu konuda bir araştırma yapılarak gerekli önlemlerin alınmasına yönelik politikalar geliştirilecek midir?

CHP’Lİ BAKAN, ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI EROĞLU’YA SORDU:

Bakanlığınızın içme sularında mikroplastik parçacıklarının olup olmadığına ilişkin bir araştırması var mıdır? Varsa elde edilen sonuçlar nedir? Yoksa konuyla ilgili bir araştırmanın yapılmasına yönelik çalışmanız olacak mıdır? Bakanlığınız mikroplastiklerin ülkemizin sularındaki varlığının izlenmesi yönünde bir çalışma yapacak mıdır?

CHP’Lİ BAKAN, GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI FAKIBABA’YA SORDU:

İçme sularında mikroplastik parçacıkları varsa yediğimiz gıdalarda da mikroplastik parçacıklarının olup olmadığına dair Bakanlığınız tarafından yürütülen bir araştırma çalışması var mıdır? Yapılmıyorsa bu konuda bir araştırma yapılarak gerekli önlemlerin alınmasına yönelik politikalar geliştirilecek midir?

Editör: Haber Merkezi