CEREN DUMAN/İZ GAZETE - Türkiye’deki ağaçlandırma çalışmalarına yönelik açıklamalarda bulunan İzmirli Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli katıldığı canlı yayında, “Cumhurbaşkanımızın bu konuda önemli bir hassasiyeti var ve bunu sosyal medyada ortaya koymuş. Biz senelik 300-500 milyon ağaç diken bir kurumuz. Belki faaliyetlerimizi biraz daha tabana ve vatandaşlarımıza yaymamız gerek yoksa biz zaten 500 milyon ağaç dikiyoruz. 2023 hedefimiz de 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak. Her yaşayan insan için bir fidanı dikmek gibi bir ciddi ve hırslı bir hedefimiz var. 2 buçuk milyar daha dikmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İzmir'de 24 Haziran Genel Seçimlerinde AKP'den milletvekili aday adayı olan ancak aday listesine giremeyen Bekir Pakdemirli, 2018 Temmuz ayında AKP'nin yeni kabinesinde Tarım ve Orman Bakanı olarak görevlendirilmişti. Bakan Bekir Pakdemirli'nin ağaçlandırma çalışmalarını İzmirli vekiller gazetemize özel değerlendirdi.

TÜRKİYE’DE KAÇ HEKTAR ORMANLIK ALAN VAR?

2015 yılında Nature Dergisi’nde yayımlanan, Yale Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre dünyada 3.04 trilyon ağaç bulunuyor.

Türkiye’de ise Orman Genel Müdürlüğü'nün 2015 verilerine göre ülkenin yüzde 28.6'sı orman. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü sitesinde yer alan 2018 Ormancılık İstatistikleri verilerine göre Türkiye’de 22.621.935 hektar orman alanı bulunuyor. İzmir 475.779 bin hektar ile il bazında 13. Sırada yer alıyor.

2018 YILINDAN BU YANA NE KADARI YOK OLDU?

2012 yılında yapımına başlanılan ve 2019 Nisan’ında kullanıma açılan üçüncü havalimanı (İstanbul Havalimanı) inşaatı için 13 milyon ağaç kesildi.

2011 yılında yapımına başlanan 2019 Ağustos ayında açılacak olan yeni İstanbul – İzmir yolunun inşaatında yer alan 105 kilometrelik yol yapımında 700 bin ağaç katledildi.

Bu yıl, İzmir’in Ödemiş ilçesinin İlkkurşun köyü civarında yeni yol yapımı nedeniyle 1000 adet zeytin ağacı kesildi.

Geçtiğimiz günlerde, ODTÜ Kavaklı’da KYK yurdu inşaatı bahanesiyle 40 dönüm ormanlık arazi talan edildi.

HER YIL 300-500 MİLYON AĞAÇ DİKİLMESİ MÜMKÜN MÜ?

Bakan Pakdemirli’nin açıklamalarına yönelik bilgi veren TEMA Vakfı İzmir İl Temsilcisi Özcan Gökoğlu, “Ülke genelindeki ağaç dikimleri Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Dolasıyla fidan adedinin net rakamı, bakanın beyan rakamı, ancak kendi verileriyle teyit edilir. Gönüllülük esasına dayalı olan TEMA Vakfı doğrudan ağaç diken bir kurum değildir. TEMA ya da Ege Orman Vakfı ağaç bağışlarını, Bakanlığın kendisine tahsis ettiği ormanlık alanların Orman Şefliklerine aktarır ve ağaç dikimi gerçekleştirilir. Faaliyeti gerçekleştirip, gerçekleştirmedikleri bilgisi Bakanlıkta saklıdır. 1 milyar ağaç diktik de denebilir. Bizim, vakıf olarak, yıllık fidan bağışımız ortalama 1 milyon fidandır.” dedi.

TEMA Vakfı tarafından 2008 yılında başlatılan “81 İlde 81 Orman” kampanyası ile İzmir’de Bergama-Kınık-Balaban Bölgesinde, vakıf aracılığıyla 30.000 bin fidanlık orman alanı oluşturuldu.

"55 MİLYON AĞAÇ YOK EDİLDİ"

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi’nin hazırladığı 2019 İstanbul Çevre Durum Raporu'nda, Türkiye’de son dönemde 550 bin hektarlık orman arazisi maden ve turizm tahsisleri gibi kullanımlar nedeniyle yok edildiğini belirtildi. Raporda, “Bu alan, İstanbul’un yüz ölçümünden fazla. Yok edilen ağaç sayısı ise 55 milyonun üzerinde. İki ağacın 4 kişilik bir ailenin yıllık oksijen ihtiyacını karşıladığı düşünüldüğünde, yok edilen ormanlarımızla 27,5 milyon ailenin bir yıllık oksijeni kesildi.” cümleleri yer aldı.

“RANT, SARAY, YOL UĞRUNA KATLEDİLENLERİ GÖRÜYORUZ”

Geçtiğimiz hafta, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Türkiye’de çam fıstığı üretiminin yüzde 80’i, dünya üretiminin ise yüzde 10’unu karşılayan İzmir’in Bergama İlçesi’ndeki Kozak Yaylası’ndaki üretimin 2000 tondan, 200 ton seviyesine düşmesine ilişkin TBMM Genel Kurulu’na ‘Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü Kurulması Hakkında’ verdiği kanun teklifi AKP ve MHP oyları ile reddedilmişti.

Ağaçlandırma açıklamasına ilişkin görüşlerini aktaran CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, “Biz bu ağaçları hiç göremedik. Katlettikleri ağaçların herhalde onda birini ancak dikebiliyorlardır. Samimi bir açıklama olduğunu düşünmüyorum. Otsu bitkileri, mevsimlik bitkileri de ağaç olarak kastediyorlarsa ayrı. Fakat ülkenin ormanlarını rant uğruna, saray uğruna, yol uğruna katlettiklerini bütün ülke görüyor. Bu zihniyetin ülkede yeşil devrim yapacağını ya da yeşili önceleyeceğini düşünmüyoruz. Daha dün ODTÜ’de, bugün İzmir’de Karagöl’de yaptıklarını gördük. Onların anlayacağı ağacın yeşili değil, doların yeşilidir. 16 yıllık iktidar döneminde özellikle Akdeniz kıyılarında çıkan yangınların ve buraların belli bir dönem sonra ranta açılmasını biliyoruz. Samimi rakamlar olsaydı, Türkiye karbon salınımında Dünya’da çok ciddi yol katetmiş olurdu.” ifadelerini kullandı.

“BU BİR MANİPÜLASYONDUR”

Bakan Pakdemirli’nin “senede 300-500 milyon ağaç dikiyoruz” ifadelerine yönelik HDP İzmir Milletvekili, Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, “Mesele ağaç meselesi değil. AKP iktidarı çevreciyiz derken söküp, diktikleri fidanı kastediyor. Söküp dikilerek ağaç nesneleştirilemez. Ağaç, yaşamdır. Bu yapılanlar da yaşama, doğaya aykırıdır. İktidar, son açıkladıkları ‘Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planında’ yapmaya çalıştıkları keşmekeşi gösterdi. Biz buna karşı çıkıyoruz. Düşünün nükleer santral projesi durduruldu ama yüz binlerce ağaç kesildi. ODTÜ’de yapılanları hepimiz gördük. Orman Bayramı adı altında bir bayramımız zaten var. 16 yılda yapılanlar, yok olanı telafi etmeye yaramıyor. Bu bir algı operasyonu, manipülasyonudur. Betondan, orman kıyımından acilen vazgeçilmelidir.” açıklamalarında bulundu.

1975’TEN BERİ 21 MART AĞAÇLANDIRMA BAYRAMI OLARAK KUTLANIYOR

AKP Genel Başkanı Erdoğan, Bakan Pakdemirlinin “Cumhurbaşkanımızın bu konuda önemli bir hassasiyeti var ve bunu sosyal medyada ortaya koymuş" cümleleriyle ilgili olarak, sosyal medya kullanıcısının 9 Temmuz'da Twitter hesabından yaptığı "Bir fikrim geldi. Biz neden 'Ağaç Dikme Bayramı' ilan etmiyoruz. Her yıl bir gün ayıralım, çoluk çocuk maaile, 82 milyon ağaç dikelim. Hem dünyaya örnek olalım hem gelecek nesillere yemyeşil bir ülke bırakalım" çağrısına “Bu çok güzel bir fikir Enes. Biz her zaman yemyeşil bir Türkiye için çalıştık, çalışıyoruz. Milli bir ağaçlandırma bayramımızın olması için de ben ve arkadaşlarım her zamanki gibi üzerimize düşeni yapacağız.” cümleleriyle yanıt vermişti.

1971 yılında Avrupa Tarım Federasyonu (CEA), 21 Mart gününü Kuzey yarım küresinde ilkbaharın, Güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etmiş ve Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO) kanalı ile bunun bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır. O günden bu yana 21 Mart, “Dünya Ormancılık Günü”, 21 Martı içerisine alan hafta da “Orman Haftası” olarak kutlamaya başlanmıştır. Ülkemizde de 1975 yılından beri 21-26 Mart tarihleri arasında Orman Haftası kutlanır ve bu haftanın bir günü Ağaç Bayramı olarak kabul edilir ve uygun alanlar ağaçlandırılır.

Editör: Haber Merkezi