Cengiz Aldemir/İZ GAZETE

Temmuz 2021 itibariyle; Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki illerde çıkan orman yangınlarında, birçok yurttaşın hayatını, yaşadıkları evlerini ve geçim kaynaklarını kaybettiğini anımsatan TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, yangınlar yüzünden, ekosistemin çok büyük tahribata uğradığını söyledi. 

250 BİN FUTBOL SAHASI ALAN YANDI

Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınları olarak nitelendirilebilecek sürecin devam ettiği uyarısında bulunan CHP'li Bakan, "2021 yılında yaşanan orman yangınlarında, ülkemizde yok olan ormanlık alanın 178 bin hektar civarında olduğu, yani I milyar 780 milyon metrekare olduğu hesaplanmaktadır. Daha somut haliyle yaklaşık 250 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alan, tüm İstanbul'un yaklaşık 5'te 1'i büyüklüğünde bir alan yangınlarda kaybedilmiştir" dedi.

İKLİM KRİZİ ORMAN YANGINLARINI ARTIRIR

Bilim insanlarının "iklim krizi” ile birlikte orman yangınlarının artacağını öngörüsü ve istatistiklerin aşırı hava olayları ve iklim afetlerinde artış olduğu bilgisini paylaşan Bakan, iklim krizinin doğrudan yangınlara neden olmasa da yangın riskinin atacağı uyarısında bulunarak, " İnsan-orman etkileşiminin son yıllarda oldukça fazla artmasının orman yangını sayısını ve riskini de artırmaktadır" ifadelerini kullandı.

YANGINLARI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPIYORSUNUZ?

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP'li Bakan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye şu soruları yöneltti: 

Bu gerçekler ışığında, orman yangınlarının önlenmesine ilişkin Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmıştır? Yapmış ise hangi kurumlarla iş birliği yapılarak hazırlanmıştır? Yapılmadı ise ne zaman yapılacaktır? 

Ormanlarda; maden, enerji tesisi, çöp alam, yol, baz istasyonu vb. ormancılık dışı uygulamalara verilen izin sayısının artması, ormanla iç içe olan yerleşim alanlarını da   artırmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınlarını yaşadığımız 2021 yılından ders alınarak mevcut politikalar gözden geçirilecek midir?

Yangınların söndürülmesinde en etkili yöntemlerinden biri de yangın müdahale ekipleri olarak adlandırılan yangın işçileri ve arozözlerle yapılan müdahaledir. Son 10 yılda yangın müdahale ekiplerindeki işçi sayılarındaki değişim yıl bazında ve ayrı ayrı olmak üzere nasıl değişmiştir? Son 10 yılda, arozözlerde bulunması gereken görevli sayısı ve bulunan   görevli sayısı nasıl değişmiştir? 

Son 10 yılda çıkan orman yangınlarının ne kadarı ihmal-kaza, kasıt veya diğer nedenlerdir? Çıkış nedeni tespit edilemeyen orman yangınlarının oranı nedir?

Dünyada iklim krizi konusu hayati önem taşıyan bir yüksek politika alanına dönüşmeye başlamışken, Bakanlığınızın bu konudaki yol haritası ve eylem planı nedir? Bakanlığınızda, iklim krizi ve orman yangınları arasındaki ilişkiye yönelik bir çalışma   bulunuyor mu?

Farklı iklim senaryolarından ülkemizin ve ormanlarımızın nasıl etkileneceğine ilişkin bir  çalışmanız var mı? 

Editör: Haber Merkezi