Cengiz Aldemir/ANKARA

Meclis genel kurulunda görüşülen seçim yasası değişikliği üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, kamuoyunda uzun zamandır tartışılan seçim yasasıyla ilgili 1957'den bugüne, çok sayıda değişiklikler olduğunu anımsattı. 

YASA KAMU YARARI İÇİN YAPILIR

12 Eylül darbe Anayasasındaki yüzde 10 barajıyla ilgili 1987'de yapılan değişikliklerin bugünkü düzenlemeyle benzerliğine dikkat çeken CHP'li Bakan, iktidar sıralarına dönerek, "Hep olumsuz değişiklikleri konuşuyoruz. Bu değişlik de olumsuz anlamda. Belki şu Parlamentodaki milletvekili arkadaşlarımızın hiçbirisi otuz yıl sonra burada olmayacak ama otuz sene sonra, bu Parlamentoda bu yaptığınız değişiklik olumsuz anlamda konuşulacak. Yasa Kamu yararı için yapılır. Bir kişinin avantajına, bir ittifakın avantajına bir kanun yapamazsınız. Kamunun ortak çıkarı için yasa yapmak zorundayız" diye seslendi.

BU YARIŞ ADİL VE DEMOKRATİK DEĞİL

Düzenlemede Cumhurbaşkanının seçim yasaklarından muaf denildiği 11'inci maddesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Avukat Bakan, "Adaylardan biri devletin tüm olanaklarını, aracını, uçağını, tüm bunların ötesinde devlet başkanı kimliğiyle gidecek, kamu bürokrasisini kullanacak; bir tarafta bir siyasi parti bir tarafta devlet birbiriyle yarışacak arkadaşlar. Bu yarış adil ve demokratik bir yarış olur mu? Bu seçim adil ve demokratik bir seçim olur mu?" diye sorarak tepki gösterdi. 

CUMHUR İTTİFAKININ LEHİNE BİR DÜZENLEME

Seçim kanun değişikliğini ilk dile gitiren Abdulhamit Gül'ün, "Seçim Yasası'nda biz bir değişiklik yapacağız ve tüm siyasi partilerle müzakere edeceğiz." sözlerini anımsatan Bakan, "Hangi siyasi partiyle müzakere ettiniz arkadaşlar? Barolarla, akademisyenlerle konuştunuz mu, kimle müzakere ettiniz? Cumhur İttifakı kendi içinde müzakere etti. Kimseyle müzakere edemezdiniz zaten çünkü sizin dışınızdaki tüm siyasi partilerin aleyhine bir düzenleme yaptınız. Yani Cumhur İttifakı'nın faydasına ne olacak ne olmayacak iki yıla yakın süre bu kamuoyunu tartıştırdınız ve Cumhur İttifakı'nın lehine bir yasayı buraya getirdiniz. İttifak içinde ülkeyi birlikte yönetmeye talip olmuş, deklare etmiş bunu, birlikte seçime girmiş "Biz ülkeyi yöneteceğiz." diyen partilerin artık oylarının birbirine yarar sağlamasını engelleyen bir yasa teklifi getirdiniz. Yani vatandaş ittifak için oy verecek ama bir başka parti milletvekili çıkaracak.Barajı düşürürken belirlediğiniz oy oranını açıklayacak gerekçeniz yok" eleştirisinde bulundu.

AKP'NİN TEZGAHLARI

2013 yılında daraltılmış bölge ve yüzde 7 barajının konuşulduğunu ve o dönemin MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural'ın, "Bu, AK PARTİ'nin düşen oylarına karşılık gücü elinde tutmanın yeni tezgâhıdır." dediğini anımsatan CHP'li Bakan,  "Fiilî olarak AKP diktasına götürmek için hazırlanmış tezgâh. Oyları düşen AKP, barajlı sistemle oynayarak daha fazla milletvekili çıkarmak için yeni tezgâh pazarlıyor." Arkadaşlar, o zaman da yüzde 7, şimdi de yüzde 7; 2013'te AKP'nin tezgâhı, bugün temsilde adalet" ifadelerini kullandı.

KIDEMLİ HAKİM ÇOK ETKİ ALTINDA KALMAZ

2002 yılındaki seçimlere grup kurarak giren iktidarın bugün aynı şeyi başka partiler için istemeyişinin nedenlerini aktaran CHP'li Bakan eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Yani sizden birileri ayrılacak, istifa edecek "Bizim geçmişte yaptığımızı başkaları da yapacak, buraya, Parlamentoya gelecek." diye mi endişe ediyorsunuz? İl ve ilçe seçim kurullarının başkanı en kıdemli hâkim en az etki altında kalan hâkim, o yüzden istemiyorsunuz, İstanbul seçimlerinde etki altında kalmadılar. Bakın, emekliliğine en az süre kalmış hâkim, ne olursa olsun vicdanı doğrultusunda karar verecek hâkimdir. 

YENİLERİ HSK ELİYLE BASKILARIZ ANLAYIŞI

Şöyle düşünüyorsunuz: HSK'nin doğrudan ya da dolaylı olarak ekseriyetini Cumhurbaşkanı belirliyor, hâkimin tayinini, terfisini, disiplin işlemini o HSK yapıyor. Daha emekliliğine çok olan hâkimi HSK eliyle baskı altında tutabiliriz diye düşünüyorsunuz ya da AK PARTİ il, ilçe yöneticiliği yapmış, AK PARTİ il başkanlığı yapmış, AK PARTİ'den milletvekili adayı olmuş hâkimin o kuradan çıkabileceğini hesap ediyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

KOYDUĞUNUZ BARAJDA BOĞULACAKSINIZ

İktidarın tezgahlarını kendilerinin ve halkın gördüğünü ifade eden Bakan, 1987 seçimlerinde ANAP'ı eleştiren Necmettin Erbakan'ın; "Allah'ın büyüklüğüne bakın, kendi koydukları barajlarda kendileri boğuluyor, çırpınıyor. Kim hile yaptıysa sonunda kendi hilesinden perişan olmuştur." sözlerini anımsatarak, "Tarih göstermiştir ve tekrar gösterecektir. Koyduğunuz barajlarda kendiniz boğulacaksınız. Hile yapıyorsunuz, hilenizden perişan olacaksınız."

Editör: Haber Merkezi