CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE - Meclis Çevre Komisyonu’nda konuşan TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, İktidarın kurmak istediği Çevre Ajansı teklifinin kendilerine çok geç yollandığını, teklifin anayasaya ve iç tüzüğe aykırı olduğunu belirterek geri çekilmesini istedi. Bakan, maden yasasının Çevre Komisyonu’nda da görüşülmesinin önemine değinerek, iklim krizi konusunda komisyon ve Çevre Bakanlığı’nı sorguladı.

TEKLİF İADE EDİLMELİ

İktidarın Çevre Komisyonuna getirdiği Çevre Ajansı kuruluşuyla ilgili teklifin ellerine geçmediğini söyleyen Bakan, İç Tüzüğün 26’ncı maddesine dikkat çekerek,48 saat geçmeden komisyon görüşmelerine başlanılamayacağını hatırlattı.Yine İç Tüzüğün 38. Maddesinde tekliflerin Anayasa’nın ruhuna aykırı olup olmadığını tetkik edilmesini, aykırılık olduğu takdirde gerekçesibelirtilerek maddelerin müzakeresine geçmeden reddedilebileceğinin yazdığını kaydeden Bakan, getirilenteklifte anayasaya aykırı birçok yerinin olduğuna dikkat çekerek,teklifin görüşülmeden iade edilmesini istedi.

BAKAN KEYFİNE TEKLİF

Yasada, “Denetim kamu görevlisi eliyle yürütülür” demesine rağmen iktidarın, “Biz bunu özel sektörden alacağız, akademisyen alacağız.” Diyerek değiştirmek istediklerini belirten Bakan, düzenlemenin yanlışlığına vurgu yaparak, “Bu, tamamen yürütmenin denetiminde, Bakanın denetiminde, Bakanın kontrolünde istediği zaman atadığı, istediği zaman da görevden aldığı… “3 yıl görev süresine de bakmadan görevden alır.” demişsiniz Kanun Teklifinde, bir şey yapmazsınız, bir bağımsız idari otorite oluşturursunuz. Ben sosyal demokrat bir milletvekiliyim, bağımsız idari otoriteler sağ düşüncenin ortaya koyduğu kurumlardır ama layıkıyla kamu yönetiminin olmadığı noktada bağımsız idari otorite en azından orada tamamen siyasallaşmasını, buranın bir rant alanı olmasını engeller” Biz de CHP, MHP, İYİ Parti’de Meclisten seçilecek belli miktardaKişisel Verilerin Korunması Kurumunda yaptığımız gibi, bir kısmı atanır orada bir kısmı Cumhurbaşkanınca atanıyordu bir kısmını biz veririz, sağlıklı bir yapı oluştururuz. Siz burada tamamen Bakan keyfine şey… Sanki bu Çevre Ajansı Bakanlığın bir birimi, öyle olacaksa bu Ajansı kurmasaydık, niye böyle bir ajans kuruyorsunuz?Bakan atıyor. Bakanlığın dışında maaşları bir müsteşar maaşının 2 katı, 3 katı yani istediği zaman görevden alıyor ve o anlamda da bunun reddedilmesi gerekir” sözleriyle tepki gösterdi.

MADEN YASASI ÇEVRE KOMİSYONUNA GELMELİ

Teklifin enine boyuna tartışılmasının önemine değinen CHP’li Bakan, madencilik faaliyetlerinin doğayı koruyarak yapılabileceğini söyledi. Maden faaliyetleri yüzünden zarar gören Kuzey Ormanları, Kaz Dağları, Uzungöl, Salda Gölü ile ilgili daha önce uyarılarda bulunduklarını hatırlatan Bakan, maden yasasının Çevre Komisyonu’nda da görüşülmesinin önemine değinerek, “Bakın“Millet bahçesi yapacağız.” diye yapılan, ortaya çıkan duruma bakın Salda Gölü’yle ilgili. Tarihe geçtiniz Çevre Bakanlığı olarak. Yani bir tane iyi şey yapıyorsunuz, kırk tane sıkıntı var. Bu Maden Kanunumutlaka bizim Komisyonumuza gelmesi gerekir yoksa siz sadece dostlar alışverişte görsün anlayışıyla “Çevre Komisyonu hepimizin Komisyonu, çevre hepimizin.” diyorsunuz ama icraata geldiğinde buna ilişkin bir adım göremiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE BAKANLIĞI NE YAPIYOR?

Çevre felaketlerinin kaynağı olan iklim kriziyle ilgilikomisyona bugüne kadar bir şeyin getirilmediğine dikkat çeken Bakan, Çevre Bakanlığı’nın ne iş yaptığını sorgulayarak” Bir orman yangını oluyor, Orman Bakanı,“Bu, iklim kriziyle ilgili.” diyor. Bir su baskını oluyor, belediye başkanı çıkıyor, “Bu, iklim kriziyle ilgili.” Evet, iklim kriziyle ilgili, hepsinin doğrudan ya da dolaylı iklim kriziyle ilgisi var. Her geçen yıl bir önceki yıldan daha sıcak bir yıl yaşıyoruz. Çevre Komisyonu, Çevre Bakanlığı bu işin neresinde, iklim kriziyle ilgili ne yapıyor?”

Editör: Haber Merkezi