İZ GAZETE- İklim krizi dersinin müfredata eklenmesi talebine ilişkin soru önergesi veren TBMM CHP Çevre Komisyonu Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, iklim krizinin aciliyeti ve iklim yıkımıyla mücadelenin önemine değinerek, "Günden güne hem dünyanın hem de ülkemizin en başta gelen gündemleri arasında yerini almaktadır.Devletler iklim acil durumuna yönelik tedbirler almakta, politikalarını iklim krizine uygun şekilde değiştirerek hızla uygulamaya koymaktadırlar. Türkiye de beş yıl önce imzaladığı Paris Anlaşması'nı parlamentosundan onaylayarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın adına 'iklim değişikliği' ibaresini ekleyerek iklim yıkımıyla ilgili bazı adımla atmaya başlamıştır" dedi.

İKLİM KRİZİ TOPYEKÛN MÜCADELE ŞART

İklim kriziyle mücadelede, topyekûn bir mücadele gerektiğini vurgulayan CHP'li Bakan, Merkezi iktidardan yerel yönetimlere, bilim insanlarından sivil toplum örgütlerine, yaşlılardan gençlere kadar toplumun tüm kesimleri ve devletin tüm mekanizmalarının birlikte sorumlulukla hareket etmek zorunda olmaları gerektiğini vurgulayan Bakan, "Bu da öncelikle bilgi ve eğitimle mümkündür. Milli Eğitim Bakanlığı da sorumluluğunu yerine getirmekle yükümlüdür" ifadelerini kullandı.

GENÇLERİN İKLİM KRİZİ TALEPLERİ

Gençlerin iklim krizinin müfredata eklenmesi için kampanya yürüttüğünü anımsatan CHP'li Bakan  gençlerin taleplerini dile getirerek, "İklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve biyolojik çeşitlilik üzerine mevcut en iyi bilim ve verilere dayalı eğitim, yaygın olarak her sınıf düzeyinde sağlanmalıdır. Okul ve üniversite binaları ve kampüsleri, müfredat oluştururken sürdürülebilirlik konusunda örnek teşkil etmelidir. Tüm okul çağındaki gençlere ve çocuklara nasıl okula gidildiğine bakılmaksızın iklim acil durumu ve ekolojik krizle ilgili kapsamlı ve güncel eğitim verilmesi sağlanmalıdır.

MÜFREDAT HAZIRLIKLARINDA GENÇLERDE OLMALI

Bu tür bir öğretim yaşanmakta olan kriz ve sonuçlarını hafifletmek, bunlara uyum sağlamak, tüm gençlere krizin kapsamını, doğasını ve yapısal nedenlerini anlamalarını sağlamak için ihtiyaç duydukları bilgileri verecek şekilde uyarlanmalıdır. Tarafsız iklim bilimi ve verilerine ücretsiz erişim sağlamak için ulusal yasalar uygulanmalı ve iklim acil durumu ve ekolojik krizle ilgili yanlış iddialarda bulunanlara karşı yasal tazminat uygulanmalıdır. Gençlerin çözüm odaklı, eşitlikçi, yaratıcı yetileri göz önünde bulundurularak, eğitim müfredatı hazırlık ve karar alma sürecine dahil edilmeleri gereklidir.

ÇOCUKLAR DOĞA İLE BAĞLARI'NI ÖĞRENMELİ

Tüm okul çağındaki gençlere ve çocuklara yerli halkların bilgi ve uygulamalarını da içeren (ancak bunlarla sınırlı olmayan) doğa ile bağlarını öğrenme fırsatı sağlanmalıdır. Yanısıra, Paris İklim Anlaşması'nın 12. maddesi "Taraflar, uygun şekilde, iklim değişikliği eğitimi, kamu farkındalığı, kamu katılımı ve kamunun bilgiye erişimini güçlendirmeye yönelik tedbirler alma konusunda işbirliği yapar ve bu Anlaşma kapsamındaki güçlendirme eylemleri için bu adımların önemini kabul eder” demektedir" bilgisini paylaştı.

İKLİM KRİZİ'NİN MÜFREDAT ÇALIŞMASI HAGİ AŞAMADA ?

CHP'li Bakan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e, "İklim kriziyle ilgili toplumsal farkındalık oluşturmak ve iklim yıkımıyla mücadeleye toplumun tüm kesimlerini dahil etmek kapsamında; iklim acil durumunun doğuracağı sonuçlar, ekosistem ve biyoçeşitliliğin korunmasının gelecek açısından önemi ile karbonsuz ve sürdürülebilir yaşam konularında bilimsel, güncel ve kapsamlı bilgi ve uygulamaları içeren 'iklim krizi' dersinin Milli Eğitim müfredatına eklenmesi için yürütülen çalışmalar hangi aşamadadır ve detayları nedir?" sorusunu yöneltti.

Editör: Haber Merkezi