Bakanlar Kurulu’nca yürürlüğe konulan “Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile devlet memurlarına yiyecek yardımına sınırlama getirildi.

Yapılan değişiklikle Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’nin 3’üncü maddesinin 1’inci fıkrası ile 5’inci maddesinin 1’inci ve 2’nci maddeleri değiştirildi.

Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre; bundan böyle yiyecek yardımı sadece yemek verme şeklinde yapılacak ve bu yardım nakten ödeme ya da kupon, kart, fiş, bilet ya da buna benzer bir ödeme aracı verilerek yapılamayacak.

Düzenlemeye sert tepki veren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

MEMURLARIN HAKKI GASP EDİLMİŞTİR!

“Hükümet, memurların yemek hakkını gasp etmiştir” diyen Bakan, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Çıkarılan yönetmelikle devlet memurlarının yemek hakları sınırlandırılmış; yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olma ve yemekhane için elverişli yer şartları bulunmak suretiyle kurumun yetkili amirinin onayına bırakılmıştır. Bu düzenlemeyle beraber bir yandan memurlar hak ve gelir kaybına uğrarken, diğer yandan idareler toplu yemek üretiminin sağlanması ve denetimi, dağınık lokasyonu bulunan kurumların personellerine yemeğin zamanında ve uygun şekilde ulaştırılması, zabıta memuru vergi yoklama memuru, icra memurları gibi dış saha görevi yürüten personellerin yemek hakkının nasıl sağlanacağı gibi sorunlar ve yeni yükümlülüklerle karşı karşıya kalmıştır. Hükümet, memurların yemek hakkını gasp etmiştir. Kurumları ise zorda bırakmıştır. Hükümetin memurların hak kaybına ve kurumların karşı karşıya kalacağı sorunlar ve yeni yükümlülüklerle ilgili çözümü ne olacak açıklama bekliyoruz.”

CHP’Lİ BAKAN BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM’A SORDU:

1 - Bu yönetmelik değişikliğiyle oluşan devlet memurlarının hak kaybının telafisine yönelik nasıl bir düzenleme yapacaksınız?

2 - Kurumların karşı karşıya kalması muhtemel; idareler toplu yemek üretiminin sağlanması ve denetimi, dağınık lokasyonu bulunan kurumların personellerine yemeğin zamanında ve uygun şekilde ulaştırılması, zabıta memuru vergi yoklama memuru icra memurları gibi dış saha görevi yürüten personellerin yemek hakkının nasıl sağlanacağı gibi sorunlar ve yeni yükümlülükler ile ilgili nasıl bir çözüm üretilecektir?

YENİ DÜZENLEME NASIL?

Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 3’üncü maddesinin 1’inci fıkrası şu şekildedir: “Yiyecek yardımı yemek verme şeklinde yapılır. Bu yardım karşılığında nakten bir ödemede bulunulmaz.”

Bakanlar Kurulu’nca çıkarılan yönetmelik ile Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’nin 3’üncü maddesinin birinci fıkrası “Yiyecek yardımı sadece yemek verme şeklinde yapılır. Bu yardım, nakten veya kupon, kart, fiş, bilet ya da bu mahiyette bir ödeme aracı verilmek suretiyle yapılamaz” şeklinde değiştirilmiştir.

Aynı Yönetmeliğin 5’inci maddesi şu şekildedir: “Kurum bütçelerine yiyecek yardımı karşılığı olarak konulan ödenek, memurlara yemek vermek üzere kurulan yemek servisi, yardım sandığı, dernek veya bu mahiyetteki kuruluşa ödenir.

Yemek servisi, yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması ve yemekhane için elverişli yer bulunması şartıyla atamaya yetkili amirin onayı ile kurulabilir.”

Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konulan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 5’inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına şu cümleler eklenmiştir:

“Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler sadece yemek servisi, yardım sandığı, dernek veya bu mahiyetteki kuruluş tarafından yapılır.”

“Yiyecek yardımcı bu şekilde kurulan yemek servislerinde yapılır.”

Editör: Haber Merkezi