İZ GAZETE- CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 2016'da 82 milyon lira kâr açıklayan ÇAYKUR, 2017 'de 268 milyon lira, 2018'de 657 milyon lira, 2019'da 635 milyon lira, 2020 yılında ise zarar 547 milyon TL zarar açıkladığını anımsattı.

ÇAYKUR ZARAR ETMİYOR ETTİRİLİYOR

ÇAYKUR, 2016'dan bu yana kar etmemekle birlikte ve son 4 yıldaki toplam zararı 2.1 milyar TL'yi aştığını belirten Bakan, daha önce kamu kurumlarının başına örülen çorabın ÇAYKUR’un da başına örüldüğünü vurgulayarak, “Çay-Kur 2017 yılında Varlık Fonu’na devredilen ÇAYKUR, fona devredildiği yıl 267 milyon lira, 2018’de 657 milyon 86 bin, 2019’da ise 733 milyon lira olmak üzere üst üste 3 yıl zarar ettiğini açıklamıştı. Aslında ÇAYKUR zarar etmiyor, ettiriliyor. 40 bin işçinin çalıştığı dönemlerde kâr eden, çay üreticisine destek olan ÇAYKUR, şimdi ise zarar ettiriliyor. Çalışan işçi sayısının 10 bine düştüğü koşullarda işçilere ödenmeyen milyonlar kime gidiyor? Türkiye’de tekel konumunda olan bir kamu işletmesinin zarar etmesi mümkün değilken, ÇAYKUR yönetimi bunu “başarmış” bulunuyor. ÇAYKUR’un içi boşaltılıyor, değersizleştiriliyor” dedi.

EN FAZLA ÇAY TÜKETEN ÜLKEDE ÇAY-KUR NASIL ZARAR EDİYOR?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “Çay üreten özel firmalar ve aracılar zarar etmezken, dünyanın kişi başına en fazla çay tüketilen ülkesinde, ÇAYKUR'un zarar etmesi nasıl açıklanmaktadır?” diye sordu.

CHP’li Bakan şu sorularına da yanıt istedi:
2- Kurum zararının oluşmasında etkili olan faktörlere yönelik neden önlem alınmamaktadır?
3- Türkiye'nin çay ithalatı ihracatından fazla olması, Rize Gümrüğünden bile ithal çay girişi yapılması nasıl açıklanmaktadır?
4- İthalata dayalı politika uygulamasından vazgeçilerek, tarımdan zenginlik üretmek için Bakanlığınızın yol haritası nedir?
5- 201 Tden bu yana ÇAYKUR'un 2.1 milyar TL'yi aşan zararının nedenleri ve sonuçları analiz edilmiş midir? Bakanlığınız, çay tarımının, Türkiye için önemini ortaya koyan hangi somut tedbirleri alacaktır?
6- Stratejik öneme sahip bir kurumun, zarar gerekçe gösterilerek, "kurumun kamunun sırtında yük olduğu” gerekçesiyle özelleştirilmesine zemin oluşturulmaya mı çalışılmaktadır? Bu konuda Bakanlığınızın görüşü nedir?
7- Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği için Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?
8- Verimli Anadolu topraklan üzerinde, nasıl olup da dünyada gıda enflasyonu en yüksek ülkelerden biri haline getirildiğimiz konusunda Bakanlığınızın değerlendirmesi nedir?

Editör: Haber Merkezi