İZ GAZETE- Dünyadaki 500 aktif  volkanın yaklaşık 50 tanesinin her yıl harekete geçtiğini, bilim insanlarının, son yıllarda sıklıkla meydana gelen volkanik patlamaları yakından takip ettiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Sadece son bir yıl içinde; Meksika'daki Popocatepetl Yanardağı, Filipinler'deki Taal Yanardağı, Japonya'daki Otake Yanardağı, İzlanda'daki 6 bin yıldır hareketsiz olan Fagradals Yanardağı harekete geçmiştir" örneklerini verdi.

FAGRADALS YANARDAĞI 800 YIL SONRA PATLADI

Fagradals Yanardağı'nın yaklaşık 800 yıldır bölgede meydana gelen ilk yanardağ patlaması olarak kayıtlara geçtiğine dikkat çeken CHP'li Bakan, Eylül ayında, Kanarya Adaları'ndan biri olan La Palma'daki Cumbre Vieja Yanardağının, 21 binden fazla depremin ardından, 50 yıl sonra yeniden harekete geçtiğini ve bölgeye verdiği zararları anımsattı.

ETNA DÜZENLİ LAV PÜSKÜRTÜYOR

İtalya'nın güneyinde, Sicilya Adası'ndaki aktif yanardağlardan olan Etna Yanardağının, son şiddetli patlamasının 2017'den buyana düzenli olarak lav ve kül püskürttüğü bilgisini paylaştı.

DATÇA VE EGE DEPREMLERİNDE VOLKANİK KUŞKUSU

Türkiye'de en son yanardağ patlamasının 166 yıl önce, 1855 yılında Tendürek Dağı'nda meydana geldiğini anımsatan CHP'li Bakan, " Ancak son zamanlarda Türkiye'deki yanardağların hareketliliğiyle ilgili bazı uyarılar basının ve kamuoyunun gündemine yansımıştır. Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu basına verdiği bir demeçte, "Bildiğimiz kadarıyla Türkiye'deki volkanlar çok eski ve aktif değiller. Son dönemde herhangi bir aktivite de görülmemiş durumda. Yakın bir tarih sayabileceğimiz 1855'teki patlama sonrasında yani yakın gelecekte bir patlama beklemiyorum. Ancak Ege'deki volkanlar bu durumun dışındalar, aktif olarak harekete geçebiliyorlar” ifadelerini kullanmıştır. Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz ise verdiği bir demeçte, "Datça ve Ege depremlerinin, volkanik faaliyetlerle ilgili olabileceği yönünde kuşkular var” demiştir" ifadelerini kullandı.

DEPREM HASAN DAĞI VOLKANİZMASINI ETKİLİYOR

Aksaray ve Niğde il sınırlarında yer alan Türkiye'nin ikinci büyük volkanik dağı olan Hasan Dağı'nda, yaşanan son depremlerin ardından  magma tabakasındaki yükselmeler ile hareketliliklerin tespit edildiği bilgisini de paylaşan CHP'li Bakan, Aksaray AFAD Müdürü Cezmi Türkmen'in, "Hasan Dağı Volkanizma deprem ile doğru orantılı bir jeolojik olay. Niğde'de meydana gelen 5.1 'lik depremde gördük ve tespit ettik, volkanizmayı etkiliyor. Magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük, onu tespit ettik" sözlerine dikkat çekti.

HACETTEPE, MTA'DA RAPORLADI

Hacettepe Üniversitesi ve MTA'nın da bunları tespit ederek raporladıklarını kaydeden CHP'li Bakan,  Aksaray Üniversitesi Bilim insanlarının Hasan Dağı'nda sensörler, GPS'ler ve Fiziksel ölçüm aletleri kurarak, kabuk hareketlerini takip edeceklerini ve ısı yüksekliğinin volkanik hareketliliğinin belirtisi olabileceği uyarılarına dikkat çekti.

YANARDAĞLARLA İLGİLİ ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP'li Bakan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e, "Son zamanlarda dünya genelindeki yanardağlardaki hareketliliğin çoğaldığı ve sıklaştığı; geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin ikinci büyük volkanik dağı olan Hasan Dağı 'nda hareketlilik tespit edildiği ve bir proje oluşturularak takibe alındığı; bilim insanlarının dile getirdiği Datça ve Ege depremlerinin, volkanik faaliyetlerle ilgili olabileceği yönündeki kuşkular göz önünde bulundurularak; Türkiye'deki tüm aktif ve/veya sönmüş olan yanardağların hareketliliğiyle ilgili bir çalışma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa detayları nedir? Başlatılmadıysa gerekçesi nedir?" sorularını sordu. 

Editör: Haber Merkezi