İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün internet sitesinde; küçük ve büyükbaş hayvancılık yapmak isteyenlerin, parselin bulunduğu yerleşim biriminde oturanlar ile bunların kurdukları kooperatif, birlik ve tüzel kişilere, bu mera alanlarının uygun görülecek proje ile kiralanacağı duyuruldu. Buna göre ihaleyi alan kişiler, 10 yıl boyunca mera vasfı taşıyan parseller üzerinde hak sahibi olacak. Ayrıca, İl Mera Komisyonu, kira süresini 25 yılı geçmeme şartıyla 10 ve 5 yıllık dönemler halinde iki kez uzatma hakkına da sahip olacak.

Öte yandan İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü de Ödemiş’in Gölcük Mahallesi’nde tarla fidanlık için ihale kararı aldı. Müdürlük, 5 bin 600 metrekare büyüklüğündeki arazi için 300 lira fiyat belirledi ve ihalenin 7 Mart Çarşamba günü yapılacağını duyurdu.

Meraların kiraya çıkarılmasına tepki veren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Devlet, üreticiyi korumakla yükümlüdür” dedi ve kararın iptalini istedi.

‘YERLİ’ VE ‘MİLLİ’ OLMAK BUNU MU GEREKTİRİYOR?

Mera alanlarındaki sorunları aktararak iktidarın sorunlara çözüm üretmediğini ifade eden Bakan şu şekilde konuştu: “AKP iktidarının gözü uzun zamandır meralarda. Mera Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklik, zaman zaman torba yasalara eklenen kimi maddelerle gündeme geliyor. Ancak hem toplumsal mücadele hem de bizim Cumhuriyet Halk Partili vekiller olarak mecliste verdiğimiz mücadele ile engelleniyor. AKP iktidarı mera alanlarının azalması ve amaç dışı kullanımının önünü açmak için pusuda bekliyor. Mera alanlarında etkin ıslah çalışmalarının yürütülememesi, meraların kullanımının genele yayılamaması, dışa bağımlı yem ve düşürülmeyen maliyetler gibi sebeplere çözüm üretilemiyor. Bu da meralardan verimli ve etkin olarak yararlanılmasına engel oluyor. Bu sorunlarla mücadele eden üreticilere çözüm sunarak, üreticiyi koruması ve desteklemesi gereken Hükümet, meraları kiraya çıkarıyor! Akıl işi değil. Memleketin kaynakları teker teker ‘özelleştirme’ adı altında satılıyor. Kamu varlıklarımızın büyük kısmı Varlık Fonu’na devredildi, Cumhuriyetimizin kazanımı, mirası fabrikalarımız satılıyor, nakit para bitince şantiyelerin kapılarına kilit vuruluyor. Şimdi de mera alanları ‘kiralama’ adı altında vatandaştan alınıp ihale usulüyle birilerine peşkeş çekilecek. Soruyorum; ‘yerli’ ve ‘milli’ olmak bunu mu gerektiriyor? Bu kiralamalar durdurulmalıdır! Ülkemizde üretimi bitirdiler. Her yer talan edildi, ranta kurban edildi!”

Editör: Haber Merkezi