CHP’li Bakan, Ulusal Arazi Örtüsü/Kullanımı Sınıflandırma ve İzleme Sistemini olan UASİS’in, Ekolojik, ekonomik ve sosyal faktörlerin çevre üzerindeki etkilerinin tespit edilebilmesi, İnsan ile çevre arasındaki etkileşimin ortaya çıkarılabilmesi, stratejik analizler üzerinden politikaların belirlenmesi ve buna uygun planlamanın yapılması ile siyasi ve ekonomik kararların arazi örtüsü üzerindeki etkilerini analiz edilebilen UASİS projesinin 2017 yılında başladığını anımsattı.

UASİS PROJE HEDEFLERİ

UASİS projesinin hedeflerinin 0 1:25.000 ölçeğinde ve 4. seviyede ulusal arazi örtüsü/ kullanımı sınıflarının belirlenmesi ve yönetilmesi o Homojen arazi örtüsü sınıflarının yarı-otomatik üretilmesi ve izlenmesi, Geliştirilecek sistematik yapı sayesinde verilerin güncellenmesi ve değişimin dinamik olarak izlenmesi, RASAT, Göktürk-2 ve Göktürk-l gibi milli uydu verilerinin kullanılması ve kıymetlendirilmesine hazırlık yapılması, UASİS Fizibilite Projesinin sonuçlarının ise aşağıdaki rapor seti şeklinde sunulacağı ifade edilmiştir: Paydaş İhtiyaç Analizi Raporu, Uluslararası Benzer Uygulama Örnekleri Analiz Raporu, Ulusal Arazi Örtüsü/Kullanımına İlişkin 4. Seviye Sınıfların İncelenmesi ve İhtiyaç Analizi Raporu, Arazi Örtüsü/Kullanımının Doğrulama Planı, Ulusal Arazi Örtüsü İzleme Raporu, Ulusal Arazi Örtüsü/Kullanımı Veri İhtiyaç Analizi Raporu olarak sıralayan CHP’li Bakan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “UASİS bünyesinde kaç kişi çalışmaktadır?” diye sordu. Bakan şu sorularına da yanıt istedi:

YAPILAN ÇALIŞMALAR NELERDİR?
UASİS bünyesinde çalışan kişilerin uzmanlık alanları nelerdir?
UASİS projesinde bugüne kadar, yıllar bazında olmak üzere, kaç TL bütçe kullanılmıştır?
UASİS kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar nelerdir?
UASİS çalışmaları kapsamında yapılan izleme ve analizler sonucunda ulaşılan sonuçlar/değerlendirmeler nelerdir?
Yukarıda belirttiğim ve https://uasis.herokuapp.com/ adresinde de yazılan "rapor seti” olarak ifade edilen raporlar yayınlanmış mıdır? Yayınlandıysa nerede yayınlanmıştır? Yayınlanmadıysa yayınlanmama gerekçesi nedir?

Editör: Haber Merkezi