Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 2016 yılında Genel Kurmayın yakınındaki askerî lojmanların bulunduğu Merasim sokakta patlatılan bombayla 29 canı şehit verdiklerini anımsatarak, “Bu şehitler bugün görüştüğümüz kanun teklifinde ismi geçmeyenlerdi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin yardımcı hizmetlerinde doktor, hemşire, uzman personel, teknik personel, belki o zaman ismini duyduğunuz sivil memurlar. Daha birkaç gün önce şehit olan, arkasından hep birlikte gözyaşı döktüğümüz Astsubay Semih Özbey'in, Astsubay Ömer Halis Demir'in silah arkadaşları astsubaylar “ dedi.

ASTSUBAYLARIN DERECESİ 9/2 OLMALI

Türk Silahlı Kuvvetlerinin üst kadrolarının özlük hakları konusunda iyileştirmeler yapılırken, ordunun belkemiği, emektarları olan astsubaylar konusunda hiçbir şey yapılmadığını örnekler vererek anlatan CHP’li Bakan, Astsubayların göreve başlama derecesinin 9,2 olması gerektiğini belirterek,“ Aradan elli yıl geçti, bu elli yılın yirmi yılında da neredeyse siz iktidarsınız, bugün yine astsubaylar bu kanunda yok. Sıcak ofisinde çalışan memur 9/2'den başlıyor; dağda, karda, kışta kıyamette dağ başında çalışan, canını veren o astsubay 9/1'den başlıyor. Astsubayların göreve başlama derecesi 9/2 olmalı. Emekli maaşını doğrudan etkileyen tazminat sorunu var. Adına "kıdemli başçavuş tazminatı", "görev tazminatı", "makam tazminatı" ne derseniz deyin ama bu sorun çözülmeli” ifadelerini kullandı.

JANDARMANIN STATÜ SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kanayan bir başka yarasının, emekli olan binbaşıların emekli olduklarında onları ciddi sıkıntıya sokan sorunlarının da çözülmesini isteyen Bakan, İçişleri Bakanlığına bağlanan Uzman Jandarmaların halen Türk ordusu üniforması taşıdığına dikkat çeken Bakan, onların da statü probleminin çözülmesi talebinde bulunarak, “Ya astsubay yapalım, astsubay çavuş, ya astsubay yardımcısı yapalım; eğitimlerini, okullarını meslekten sayalım değerli arkadaşlar. Onları da çözelim” diye konuştu.

ERDOĞAN VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI

Anadolu insanı için sözün namus olduğunu vurgulayan CHP’li Bakan,2018 yılında Kayseri Komando Tugayı’nda AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Astsubaylarımızın göreve başlama kademelerini eğitim yıllarına göre bir üste çıkarıyoruz. Mesela şu an iki yıllık yükseköğrenim mezunu bir astsubayımız 9'a 1'den başlıyor, 9'a 2'den başlayacak. Aynı şekilde dört yıllık yükseköğrenim mezunu 9'a 3'ten başlıyor, onları da 8'e 1'e yükselteceğiz." Diyerek müjde verdiğini anımsattı. Verilen sözün tutulduğu sürece hükmü olduğunu, tutulmayan söze kimsenin itibar etmeyeceğini söyleyen Bakan, şöyle konuştu: “Bundan sonra o söze astsubaylar da itibar etmez. Ben burada kendi adıma konuşmuyorum, şu an benim konuşmamı dinleyen emekli binbaşısı, astsubayı, uzman jandarması, uzman çavuşu, sivil memuru, yüzbinlerce Türk Silahlı Kuvvetleri personeli var; eşi, çocuğu, emeklisi, onlar için konuşuyorum ve son olarak şunu söylemek istiyorum. Cibuti'ye "dostluk barajı" adı altında hibe olarak baraj yapmaya, Etiyopya'da Kral Necaşi Eshame Türbesi'nin restorasyonuna, makam arabalarına, saraylara, geçmediğimiz köprülere, uçmadığımız havalimanlarına harcadığınız parayı eksi 30 derecede Gabar'da, Cudi'de, Kato'da, Gara'da görev yapan, bire bir ölüme giden bu vatan evlatları için harcayın.”

Editör: Haber Merkezi